Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво да правим, ако попаднем в лавина

Първият слънчев ден след снеговалежи е най-опасен от лавини, сочи статистиката на планинските спасители. Причината е събирането на много хора на едно място и голямото количество навят сняг.

Според Момчил Панайотов, който е спасител в отряд "София" към Планинската спасителна служба, ние можем сами да усетим наближаваща лавина, стига да се вслушаме в това, което планината ни казва.
Когато човек отиде в планината, трябва да внимава какво се случва около него. Много често има явни признаци за лавинна опасност, обяснява Момчил Панайотов.

Ако се движите и усещате как снегът кънти, гърми и издиша под вас, това е много ясен показател, че има някаква нестабилност на снега, казва планинският спасител.

Друг важен съвет, който препоръчват да следваме планинските спасители, е да се доверяваме на интуицията си и да не си поставяме цели на всяка цена.

Много често хората осъзнават, че нещо не е наред, виждат, че снегът е нестабилен, обаче имат предварително заложен план - ще отида там и ще се спусна със ски, със сноуборд, казва Момчил Панайотов.

Още по-внимателни трябва бъдат хората, които се занимават с алпийско катерене. Лавинна опасност има в редките гори и на стръмни склонове. Като пример за такива гори планинският спасител и скиор посочва тези в курорта Банско.

Страхът е нещо много важно в планината. Ако човек носи в себе си една определена доза страх и го слуша, може да избегне много трудни ситуации, съветва Момчил.

Много от проблемите стават, защото хората не желаят да се върнат, не желаят да се откажат от идеята за някакво спускане, искат да докажат пред другите хора в групата, че са много добри, много смели, казва спасителят.

Какво да правим, ако все пак ни затрупа лавина?


Най-важното наистина е да не попадаме в лавината, да разпознаем факторите, а ако случайно попаднем в лавина, да направим всичко възможно да се измъкнем от нея. Да се хванем за дърво, ако на пътя има дръвче, да застанем под скала, ако можем да си стегнем краката, да си съберем ските и да се насочим към единия край на лавината - ляво или дясно, обяснява планинският спасител.

Когато човек се носи от снежните маси, е много важно да се бори с ръце да остане на повърхността на снега и хората много често казват „Плувайте!“.

Трудно е да се плува в такава ситуация, но борбата да останеш на повърхността на снега може да се окаже в последствие много важна, защото дори човек да попадне под снега, е добре да е възможно на най-плитко, категоричен е Момчил Панайотов.
Вече попаднал под снега, човек трябва да се опита да си предпази устата с ръка, за да не се нагълта със сняг, допълва планинският спасител. Важно е още да се опитаме да заемем ембрионална поза, колкото по-свито е тялото, толкова по-добре, същевременно обаче трябва да се опитаме да си проправим място, защото секунди след падането на снега той се втвърдява като бетон.
Снегът се втвърдява много. Хората, изпадали в такава ситуация, казват, че буквално дори клепачът не могат да си поместят, казва Момчил Панайотов.

Най-важното след такъв инцидент, ако видим, че човек е затрупан от лавина, е да не изпадаме в паника, след което да се обадим на телефон 112 или на директния номер на Планинска спасителна служба: 02/963 20 00.

Второто важно нещо е да се огледаме добре за някакви вещи и шалове на затрупания и много внимателно да започнем оглед, както и по-възможност да пестим батерията на телефоните си, за да могат екипите на спасителната служба да се свържат с нас.

Тази събота в района на хижа "Алеко" ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи от спасителния отряд "София", свързани с безопасно поведение в планината.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ От 13.30 часа на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК ще бъде открита петата изложба  „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“. *** Четвърти международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит на 22 октомври в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на..

публикувано на 22.10.18 в 09:24

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09