Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво да правим, ако попаднем в лавина

Първият слънчев ден след снеговалежи е най-опасен от лавини, сочи статистиката на планинските спасители. Причината е събирането на много хора на едно място и голямото количество навят сняг.

Според Момчил Панайотов, който е спасител в отряд "София" към Планинската спасителна служба, ние можем сами да усетим наближаваща лавина, стига да се вслушаме в това, което планината ни казва.
Когато човек отиде в планината, трябва да внимава какво се случва около него. Много често има явни признаци за лавинна опасност, обяснява Момчил Панайотов.

Ако се движите и усещате как снегът кънти, гърми и издиша под вас, това е много ясен показател, че има някаква нестабилност на снега, казва планинският спасител.

Друг важен съвет, който препоръчват да следваме планинските спасители, е да се доверяваме на интуицията си и да не си поставяме цели на всяка цена.

Много често хората осъзнават, че нещо не е наред, виждат, че снегът е нестабилен, обаче имат предварително заложен план - ще отида там и ще се спусна със ски, със сноуборд, казва Момчил Панайотов.

Още по-внимателни трябва бъдат хората, които се занимават с алпийско катерене. Лавинна опасност има в редките гори и на стръмни склонове. Като пример за такива гори планинският спасител и скиор посочва тези в курорта Банско.

Страхът е нещо много важно в планината. Ако човек носи в себе си една определена доза страх и го слуша, може да избегне много трудни ситуации, съветва Момчил.

Много от проблемите стават, защото хората не желаят да се върнат, не желаят да се откажат от идеята за някакво спускане, искат да докажат пред другите хора в групата, че са много добри, много смели, казва спасителят.

Какво да правим, ако все пак ни затрупа лавина?


Най-важното наистина е да не попадаме в лавината, да разпознаем факторите, а ако случайно попаднем в лавина, да направим всичко възможно да се измъкнем от нея. Да се хванем за дърво, ако на пътя има дръвче, да застанем под скала, ако можем да си стегнем краката, да си съберем ските и да се насочим към единия край на лавината - ляво или дясно, обяснява планинският спасител.

Когато човек се носи от снежните маси, е много важно да се бори с ръце да остане на повърхността на снега и хората много често казват „Плувайте!“.

Трудно е да се плува в такава ситуация, но борбата да останеш на повърхността на снега може да се окаже в последствие много важна, защото дори човек да попадне под снега, е добре да е възможно на най-плитко, категоричен е Момчил Панайотов.
Вече попаднал под снега, човек трябва да се опита да си предпази устата с ръка, за да не се нагълта със сняг, допълва планинският спасител. Важно е още да се опитаме да заемем ембрионална поза, колкото по-свито е тялото, толкова по-добре, същевременно обаче трябва да се опитаме да си проправим място, защото секунди след падането на снега той се втвърдява като бетон.
Снегът се втвърдява много. Хората, изпадали в такава ситуация, казват, че буквално дори клепачът не могат да си поместят, казва Момчил Панайотов.

Най-важното след такъв инцидент, ако видим, че човек е затрупан от лавина, е да не изпадаме в паника, след което да се обадим на телефон 112 или на директния номер на Планинска спасителна служба: 02/963 20 00.

Второто важно нещо е да се огледаме добре за някакви вещи и шалове на затрупания и много внимателно да започнем оглед, както и по-възможност да пестим батерията на телефоните си, за да могат екипите на спасителната служба да се свържат с нас.

Тази събота в района на хижа "Алеко" ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи от спасителния отряд "София", свързани с безопасно поведение в планината.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В планината най-важни са приятелите

Планината е мястото, където разчитаме на човека до себе си, а в моментите прекарани, изкачвайки върхове създаваме едни от най- искрените приятелства. Фотоконкурсът „Приятелството в планината“ ни напомня това и ни приканва да споделим моменти на дружба в планината, запечатани на лента.  В конкурса могат да участват и любители-фотографи. Той се провежда в..

публикувано на 15.07.18 в 11:35

Людмила Козарева и Денко Проданов: Надяваме се на бляскава премиера

Двама от 12-те изпълнители на главни роли в предстоящата премиера на мюзикъла "Mamma mia" на сцената на Софийската опера Людмила (Люси) Козарева и Денко Проданов (и двамата солисти от Музикалния театър) са щастливи от възможността да работят под ръководството на акад. Пламен Карталов. Люси Козарева е категорична, че е респектирана от мястото,..

публикувано на 15.07.18 в 10:15

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В "Часът на здравето" продължаваме темата за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по честота сред злокачествените, както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години, семейна обремененост - роднини първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като..

публикувано на 14.07.18 в 12:20

Да се качим на Витоша с електрически велосипед под наем

Да се качим на Витоша, но не с автомобил, а с електрически велосипед. Това ни предлага Столичната община, като се включва в инициатива по отдаване под наем на електрическите возила.  По проекта е включено изграждането на стоянка пред Националния исторически музей, която ще бъде за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до..

публикувано на 14.07.18 в 10:55

Класически музиканти се събират на крепостта "Перистера"

"Перистера" в музика" - това е мотото на първия фестивал на изпълнители на класическа музика в Пещера. Събитието е предвидено за днес, а очакванията на организаторите са за много гости, най-вече от Пловдив, Пазарджик и София.  Кметът Николай Зайчев е убеден, че новият фестивал ще повиши туристическия интерес към града, защото  крепостта "Перистера"..

публикувано на 14.07.18 в 10:30