Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво да правим, ако попаднем в лавина

Първият слънчев ден след снеговалежи е най-опасен от лавини, сочи статистиката на планинските спасители. Причината е събирането на много хора на едно място и голямото количество навят сняг.

Според Момчил Панайотов, който е спасител в отряд "София" към Планинската спасителна служба, ние можем сами да усетим наближаваща лавина, стига да се вслушаме в това, което планината ни казва.
Когато човек отиде в планината, трябва да внимава какво се случва около него. Много често има явни признаци за лавинна опасност, обяснява Момчил Панайотов.

Ако се движите и усещате как снегът кънти, гърми и издиша под вас, това е много ясен показател, че има някаква нестабилност на снега, казва планинският спасител.

Друг важен съвет, който препоръчват да следваме планинските спасители, е да се доверяваме на интуицията си и да не си поставяме цели на всяка цена.

Много често хората осъзнават, че нещо не е наред, виждат, че снегът е нестабилен, обаче имат предварително заложен план - ще отида там и ще се спусна със ски, със сноуборд, казва Момчил Панайотов.

Още по-внимателни трябва бъдат хората, които се занимават с алпийско катерене. Лавинна опасност има в редките гори и на стръмни склонове. Като пример за такива гори планинският спасител и скиор посочва тези в курорта Банско.

Страхът е нещо много важно в планината. Ако човек носи в себе си една определена доза страх и го слуша, може да избегне много трудни ситуации, съветва Момчил.

Много от проблемите стават, защото хората не желаят да се върнат, не желаят да се откажат от идеята за някакво спускане, искат да докажат пред другите хора в групата, че са много добри, много смели, казва спасителят.

Какво да правим, ако все пак ни затрупа лавина?


Най-важното наистина е да не попадаме в лавината, да разпознаем факторите, а ако случайно попаднем в лавина, да направим всичко възможно да се измъкнем от нея. Да се хванем за дърво, ако на пътя има дръвче, да застанем под скала, ако можем да си стегнем краката, да си съберем ските и да се насочим към единия край на лавината - ляво или дясно, обяснява планинският спасител.

Когато човек се носи от снежните маси, е много важно да се бори с ръце да остане на повърхността на снега и хората много често казват „Плувайте!“.

Трудно е да се плува в такава ситуация, но борбата да останеш на повърхността на снега може да се окаже в последствие много важна, защото дори човек да попадне под снега, е добре да е възможно на най-плитко, категоричен е Момчил Панайотов.
Вече попаднал под снега, човек трябва да се опита да си предпази устата с ръка, за да не се нагълта със сняг, допълва планинският спасител. Важно е още да се опитаме да заемем ембрионална поза, колкото по-свито е тялото, толкова по-добре, същевременно обаче трябва да се опитаме да си проправим място, защото секунди след падането на снега той се втвърдява като бетон.
Снегът се втвърдява много. Хората, изпадали в такава ситуация, казват, че буквално дори клепачът не могат да си поместят, казва Момчил Панайотов.

Най-важното след такъв инцидент, ако видим, че човек е затрупан от лавина, е да не изпадаме в паника, след което да се обадим на телефон 112 или на директния номер на Планинска спасителна служба: 02/963 20 00.

Второто важно нещо е да се огледаме добре за някакви вещи и шалове на затрупания и много внимателно да започнем оглед, както и по-възможност да пестим батерията на телефоните си, за да могат екипите на спасителната служба да се свържат с нас.

Тази събота в района на хижа "Алеко" ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи от спасителния отряд "София", свързани с безопасно поведение в планината.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" този петък...

В последния работен ден от седмицата в следобеда на Радио София ще ви предложим микс от разнообразни теми и хитова музика. Във времето между 14:00 и 17:00 часа с помощта на репортерите ще отговорим на следните въпроси: - как работят институциите в случай на домашно насилие;   - какво можем да направим с опасните отпадъци от домакинствата;    -..

публикувано на 19.01.18 в 13:02

Почивните дни започват с премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса

Краят на работната седмица е начало на филмовата - кинокритикът Деян Статулов разказва за интересните кино предложения.Тази седмица се случи нещо рядко във филмовия репертоар. Има премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса - един американски и един руски филм. В руския филм участва блестящият американски актьор Джон Малкович, става..

публикувано на 19.01.18 в 10:47

Как ще ни влияят ретроградните планети през 2018 г.

Какво ни очаква през 2018 година според астролозите. Успешна година, изпълнена с промени и важни за нашия живот решения. Година, през която трябва да внимаваме с финансите си, с любовните си отношения и бизнес проектите си. По какъв начин ще ни повлияят ретроградните планети, слънчевите и лунните затъмнения, ще разберем от астролога Ивелина..

публикувано на 19.01.18 в 10:10

Ученици раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от столичната гимназия ПГАВТ „А.С. Попов“ ще раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката. Инициативата ще се проведе на 21-ви януари (неделя) от 13.00 часа, като в рамките на три часа ученици от гимназията ще раздават прегръдки на случайни минувачи. Маршрутът ще започне от бул. „Витоша“ 9, ще премине по протежението..

публикувано на 19.01.18 в 10:07

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша. Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова. Едва две линии на градския транспорт достигат до..

публикувано на 18.01.18 в 17:43