Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правим, ако попаднем в лавина

Първият слънчев ден след снеговалежи е най-опасен от лавини, сочи статистиката на планинските спасители. Причината е събирането на много хора на едно място и голямото количество навят сняг.

Според Момчил Панайотов, който е спасител в отряд "София" към Планинската спасителна служба, ние можем сами да усетим наближаваща лавина, стига да се вслушаме в това, което планината ни казва.
Когато човек отиде в планината, трябва да внимава какво се случва около него. Много често има явни признаци за лавинна опасност, обяснява Момчил Панайотов.

Ако се движите и усещате как снегът кънти, гърми и издиша под вас, това е много ясен показател, че има някаква нестабилност на снега, казва планинският спасител.

Друг важен съвет, който препоръчват да следваме планинските спасители, е да се доверяваме на интуицията си и да не си поставяме цели на всяка цена.

Много често хората осъзнават, че нещо не е наред, виждат, че снегът е нестабилен, обаче имат предварително заложен план - ще отида там и ще се спусна със ски, със сноуборд, казва Момчил Панайотов.

Още по-внимателни трябва бъдат хората, които се занимават с алпийско катерене. Лавинна опасност има в редките гори и на стръмни склонове. Като пример за такива гори планинският спасител и скиор посочва тези в курорта Банско.

Страхът е нещо много важно в планината. Ако човек носи в себе си една определена доза страх и го слуша, може да избегне много трудни ситуации, съветва Момчил.

Много от проблемите стават, защото хората не желаят да се върнат, не желаят да се откажат от идеята за някакво спускане, искат да докажат пред другите хора в групата, че са много добри, много смели, казва спасителят.

Какво да правим, ако все пак ни затрупа лавина?


Най-важното наистина е да не попадаме в лавината, да разпознаем факторите, а ако случайно попаднем в лавина, да направим всичко възможно да се измъкнем от нея. Да се хванем за дърво, ако на пътя има дръвче, да застанем под скала, ако можем да си стегнем краката, да си съберем ските и да се насочим към единия край на лавината - ляво или дясно, обяснява планинският спасител.

Когато човек се носи от снежните маси, е много важно да се бори с ръце да остане на повърхността на снега и хората много често казват „Плувайте!“.

Трудно е да се плува в такава ситуация, но борбата да останеш на повърхността на снега може да се окаже в последствие много важна, защото дори човек да попадне под снега, е добре да е възможно на най-плитко, категоричен е Момчил Панайотов.
Вече попаднал под снега, човек трябва да се опита да си предпази устата с ръка, за да не се нагълта със сняг, допълва планинският спасител. Важно е още да се опитаме да заемем ембрионална поза, колкото по-свито е тялото, толкова по-добре, същевременно обаче трябва да се опитаме да си проправим място, защото секунди след падането на снега той се втвърдява като бетон.
Снегът се втвърдява много. Хората, изпадали в такава ситуация, казват, че буквално дори клепачът не могат да си поместят, казва Момчил Панайотов.

Най-важното след такъв инцидент, ако видим, че човек е затрупан от лавина, е да не изпадаме в паника, след което да се обадим на телефон 112 или на директния номер на Планинска спасителна служба: 02/963 20 00.

Второто важно нещо е да се огледаме добре за някакви вещи и шалове на затрупания и много внимателно да започнем оглед, както и по-възможност да пестим батерията на телефоните си, за да могат екипите на спасителната служба да се свържат с нас.

Тази събота в района на хижа "Алеко" ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи от спасителния отряд "София", свързани с безопасно поведение в планината.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08