Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в столичната СБАЛ по онкология

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще провеждат специалистите от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания по повод.  Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца. Прегледите ще ще продължат от 15 януари до 3 февруари, консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт.

Необходимо е предварително записване телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Причината прегледите да са насочени към вече диагностицирани с тежкото заболяване жени е високата заболеваемост от инвазивен карцином на маточната шийка у нас и необходимостта да се проследяват, каза пред Радио София проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчетералия:

"Ако в САЩ, последните данни показват, че в първите десет локализации за рак при жените, както новозаболели и смъртност, въобще не фигурира ракът на маточната шийка, защото се провежда скрининг при всички жени от 21 до 65, то в нашата страна новозаболелите при жените са на четвърто място и на сед7 място по смъртност, което е много печално. И затова ни се иска тези 15 хиляди жени, които вече са с диагностициран рак, по данни от националния раков регистър, и които са провели оперативно лечение, да се обърне внимание, че трябва да се проследяват правилно, защото рецидивите при това заболяване са много трудно лечими. И когато се установят в ранен стадий, резултатите са по-добри и ще имаме по-добри резултати".
 

Проф. Първанова посочи и какви профилактични изследвания трябва да правят здравите жени:

"Цитологично - задължително след 21 години, поне веднъж на три години. След 30-годишна възраст може да се съчетава и с генетично изследване за човешки папиломен вирус и тогава проследяването става не на три, а на пет години".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36

Как да превърнем двора си в градински рай

В рубриката "Часът на майстора" ви разказваме за това как можете да създадете своя рай - тук на земята, като оформите една прекрасна градина. Разбира се ще ви дадем и съвети за успешно озеленяване в градска среда. За всичко това говорим с д-р Красимир Косев , директор на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик. От него ще научим..

публикувано на 20.04.18 в 16:39