Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в столичната СБАЛ по онкология

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще провеждат специалистите от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания по повод.  Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца. Прегледите ще ще продължат от 15 януари до 3 февруари, консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт.

Необходимо е предварително записване телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Причината прегледите да са насочени към вече диагностицирани с тежкото заболяване жени е високата заболеваемост от инвазивен карцином на маточната шийка у нас и необходимостта да се проследяват, каза пред Радио София проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчетералия:

"Ако в САЩ, последните данни показват, че в първите десет локализации за рак при жените, както новозаболели и смъртност, въобще не фигурира ракът на маточната шийка, защото се провежда скрининг при всички жени от 21 до 65, то в нашата страна новозаболелите при жените са на четвърто място и на сед7 място по смъртност, което е много печално. И затова ни се иска тези 15 хиляди жени, които вече са с диагностициран рак, по данни от националния раков регистър, и които са провели оперативно лечение, да се обърне внимание, че трябва да се проследяват правилно, защото рецидивите при това заболяване са много трудно лечими. И когато се установят в ранен стадий, резултатите са по-добри и ще имаме по-добри резултати".
 

Проф. Първанова посочи и какви профилактични изследвания трябва да правят здравите жени:

"Цитологично - задължително след 21 години, поне веднъж на три години. След 30-годишна възраст може да се съчетава и с генетично изследване за човешки папиломен вирус и тогава проследяването става не на три, а на пет години".


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" този петък...

В последния работен ден от седмицата в следобеда на Радио София ще ви предложим микс от разнообразни теми и хитова музика. Във времето между 14:00 и 17:00 часа с помощта на репортерите ще отговорим на следните въпроси: - как работят институциите в случай на домашно насилие;   - какво можем да направим с опасните отпадъци от домакинствата;    -..

публикувано на 19.01.18 в 13:02

Почивните дни започват с премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса

Краят на работната седмица е начало на филмовата - кинокритикът Деян Статулов разказва за интересните кино предложения.Тази седмица се случи нещо рядко във филмовия репертоар. Има премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса - един американски и един руски филм. В руския филм участва блестящият американски актьор Джон Малкович, става..

публикувано на 19.01.18 в 10:47

Как ще ни влияят ретроградните планети през 2018 г.

Какво ни очаква през 2018 година според астролозите. Успешна година, изпълнена с промени и важни за нашия живот решения. Година, през която трябва да внимаваме с финансите си, с любовните си отношения и бизнес проектите си. По какъв начин ще ни повлияят ретроградните планети, слънчевите и лунните затъмнения, ще разберем от астролога Ивелина..

публикувано на 19.01.18 в 10:10

Ученици раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от столичната гимназия ПГАВТ „А.С. Попов“ ще раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката. Инициативата ще се проведе на 21-ви януари (неделя) от 13.00 часа, като в рамките на три часа ученици от гимназията ще раздават прегръдки на случайни минувачи. Маршрутът ще започне от бул. „Витоша“ 9, ще премине по протежението..

публикувано на 19.01.18 в 10:07

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша. Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова. Едва две линии на градския транспорт достигат до..

публикувано на 18.01.18 в 17:43