Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в столичната СБАЛ по онкология

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще провеждат специалистите от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания по повод.  Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца. Прегледите ще ще продължат от 15 януари до 3 февруари, консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт.

Необходимо е предварително записване телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Причината прегледите да са насочени към вече диагностицирани с тежкото заболяване жени е високата заболеваемост от инвазивен карцином на маточната шийка у нас и необходимостта да се проследяват, каза пред Радио София проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчетералия:

"Ако в САЩ, последните данни показват, че в първите десет локализации за рак при жените, както новозаболели и смъртност, въобще не фигурира ракът на маточната шийка, защото се провежда скрининг при всички жени от 21 до 65, то в нашата страна новозаболелите при жените са на четвърто място и на сед7 място по смъртност, което е много печално. И затова ни се иска тези 15 хиляди жени, които вече са с диагностициран рак, по данни от националния раков регистър, и които са провели оперативно лечение, да се обърне внимание, че трябва да се проследяват правилно, защото рецидивите при това заболяване са много трудно лечими. И когато се установят в ранен стадий, резултатите са по-добри и ще имаме по-добри резултати".
 

Проф. Първанова посочи и какви профилактични изследвания трябва да правят здравите жени:

"Цитологично - задължително след 21 години, поне веднъж на три години. След 30-годишна възраст може да се съчетава и с генетично изследване за човешки папиломен вирус и тогава проследяването става не на три, а на пет години".


ВИЖТЕ ОЩЕ

В планината най-важни са приятелите

Планината е мястото, където разчитаме на човека до себе си, а в моментите прекарани, изкачвайки върхове създаваме едни от най- искрените приятелства. Фотоконкурсът „Приятелството в планината“ ни напомня това и ни приканва да споделим моменти на дружба в планината, запечатани на лента.  В конкурса могат да участват и любители-фотографи. Той се провежда в..

публикувано на 15.07.18 в 11:35

Людмила Козарева и Денко Проданов: Надяваме се на бляскава премиера

Двама от 12-те изпълнители на главни роли в предстоящата премиера на мюзикъла "Mamma mia" на сцената на Софийската опера Людмила (Люси) Козарева и Денко Проданов (и двамата солисти от Музикалния театър) са щастливи от възможността да работят под ръководството на акад. Пламен Карталов. Люси Козарева е категорична, че е респектирана от мястото,..

публикувано на 15.07.18 в 10:15

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В "Часът на здравето" продължаваме темата за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по честота сред злокачествените, както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години, семейна обремененост - роднини първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като..

публикувано на 14.07.18 в 12:20

Да се качим на Витоша с електрически велосипед под наем

Да се качим на Витоша, но не с автомобил, а с електрически велосипед. Това ни предлага Столичната община, като се включва в инициатива по отдаване под наем на електрическите возила.  По проекта е включено изграждането на стоянка пред Националния исторически музей, която ще бъде за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до..

публикувано на 14.07.18 в 10:55

Класически музиканти се събират на крепостта "Перистера"

"Перистера" в музика" - това е мотото на първия фестивал на изпълнители на класическа музика в Пещера. Събитието е предвидено за днес, а очакванията на организаторите са за много гости, най-вече от Пловдив, Пазарджик и София.  Кметът Николай Зайчев е убеден, че новият фестивал ще повиши туристическия интерес към града, защото  крепостта "Перистера"..

публикувано на 14.07.18 в 10:30