Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в столичната СБАЛ по онкология

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще провеждат специалистите от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания по повод.  Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца. Прегледите ще ще продължат от 15 януари до 3 февруари, консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт.

Необходимо е предварително записване телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Причината прегледите да са насочени към вече диагностицирани с тежкото заболяване жени е високата заболеваемост от инвазивен карцином на маточната шийка у нас и необходимостта да се проследяват, каза пред Радио София проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчетералия:

"Ако в САЩ, последните данни показват, че в първите десет локализации за рак при жените, както новозаболели и смъртност, въобще не фигурира ракът на маточната шийка, защото се провежда скрининг при всички жени от 21 до 65, то в нашата страна новозаболелите при жените са на четвърто място и на сед7 място по смъртност, което е много печално. И затова ни се иска тези 15 хиляди жени, които вече са с диагностициран рак, по данни от националния раков регистър, и които са провели оперативно лечение, да се обърне внимание, че трябва да се проследяват правилно, защото рецидивите при това заболяване са много трудно лечими. И когато се установят в ранен стадий, резултатите са по-добри и ще имаме по-добри резултати".
 

Проф. Първанова посочи и какви профилактични изследвания трябва да правят здравите жени:

"Цитологично - задължително след 21 години, поне веднъж на три години. След 30-годишна възраст може да се съчетава и с генетично изследване за човешки папиломен вирус и тогава проследяването става не на три, а на пет години".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ От 13.30 часа на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК ще бъде открита петата изложба  „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“. *** Четвърти международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит на 22 октомври в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на..

публикувано на 22.10.18 в 09:24

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09