Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани имат чувство за хумор, когато то се отнася за другите

Акад. Пламен Карталов подготвя проект с автентични персонажи от "Сурва"

| обновено на 15.01.18 в 13:54
Кметът на Перник Вяра Церовска гостува в неделното "Радиокафе" на Радио София, което се излъчи от Дома на културата в областния град по повод фестивала "Сурва", под чийто знак обикновено преминава месец януари в града, и оригиналната традиция, известна сред местните като "Сурова". Церовска обърна внимание на значението на тази традиция в наши дни:

"Сурва" е фестивал на страстта, на духовността, на традицията, на патриархалното у българина, запазено по най-прекрасния начин и показано по един много красив начин на централния площад.  Автентичната "Сурова" пък се провежда във всички села в нашата община, в цялата област. С една много голяма група направихме възможното да посетим повече и повече места - с академик Пламен Карталов, фотографи; хора, които се интересуват от традицията, такава каквато е, от това как тя се предава и успява да сплотява поколенията, как няколко поколения, свързани заедно, играят един древен обреден танц и успяват да го покажат на другите и да въвлекат всички в тази магия - "Сурова".

Не е случайно това посещение на академик Карталов в Перник в дните около "Сурва", тъй като той разработва сценичен проект, в който ще използва именно автентични персонажи, свързани именно с кукерските обичаи, стана ясно от разговора.

Вяра ЦеровскаМного важно за един град е да има активна културна и духовна общност, подчерта Вяра Церовска. Духовните лидери са тези, които го подканят, събуждат и го правят самобитен и различен. Перник има и своите спортни звезди като баскетболистките Пенка Методиева и Лариса Сашева, както и борецът Иво Ангелов. А точно борбеният характер отличава перничани, затова вероятно има и много анекдоти за града, но когато стане въпрос да се действа, те са сериозни, отговорни и работливи. Имат и чувство за хумор... тогава, когато то се отнася за другите!

Кметът на Перник отбеляза, че доброто местоположение на града, на отстояние броени минути от столицата, което дава възможност и за интензивни контакти, а открива повече възможности за работа на перничани. До 2020 година се очаква да бъде извършена реконструкция на жп линията между София-Перник, като тя ще стане двойна. След реконструкцията трасето ще бъде скъсено, обезопасено и движението с влак между двата града ще бъде облекчено. Заедно с това ще бъде осигурена пряка връзка със столичното метро от тази линия при столичния квартал "Горна баня", след влизането в експлоатация на третия лъч на метрото. 

Какво друго предстои по отношение развитието на областния град? През последната година се наблюдава повишено търсене на имоти, което обуславя и повишението на цените, тъй като градът предлага спокойствие и сравнително добра инфраструктура. По една от програмите "Региони в растеж" до края на август трябва да бъде изграден "Парк на предизвикателствата", който ще бъде свързан с двете нива на градския парк.

Вяра Церовска и водещата Лили ГолеминоваЦеровска посочи също, че цялостно е реновирана детската градина "Изворче", приключва и обновяването на детска градина "Миньорче". Предстои да бъде приключен и проектът за модернизиране на квартал "Тева", където е планирано и да има социални жилища за около 100 души. Желанието на местната власт е да има достъпни спортни площадки в целия град, като осем такива обекти са приключени през миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26