Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ошибана - изкуството на вплетените в хартия цветя

Валентина Ганева-Щерева представя изложба, посветена на древната японска традиция

2
Снимка: Facebook
Днес във фоайето на Концертен комплекс „България“ се открива една много интересна изложба, посветена на японското изобразително изкуство ошибана. В изложбата и нейната история се преплитат един спорт (най-близкият до изкуството, всъщност), една далечна страна (Япония) и стремежът към красивото. Експозицията е дело е на Валентина Ганева-Щерева, а самата тя е бивша състезателка по художествена гимнастика, първата възпитаничка на (младата тогава треньорка) Нешка Робева.

Била е част от първия неин ансамбъл, но после Нешка е прехвърля като индивидуална състезателка. Преди художествената гимнастика пък е играла балет - тогава е бил първият й досег с красотата. А да я създава сама започва по времето, когато заминава като треньорка в далечна Япония.

Там Валентина е живяла е в Кумамото, остров Кушю, който през 2016 г. бе разлюлен от земетресение, разрушило един от най-старите храмове. Той обаче ще бъде възстановен, а ремонтът ще отнеме 20 години, каза ни Валентина.

За изкуството ошибана Валентина сподели, че първо е наблюдавала старите майстори.

Пояснява, че традицията на ошибана е създадена преди около 1000 години. Японците събирали и сушели цветя на хартия, за да запазят спомен от приятно пътуване или любим човек. С времето ошибана се превръща в изкуство.

Валентина казва, че винаги е имала чувство към сухите цветята и към цветята изобщо, но допълва, че японците следват много правила и изкуството им е много традиционно, а тя си е позволила малко да го разчупи.

Хартията, на която се сушат цветя, също е традиционна японска, а в самото начало Валентина дори си я изработва сама, което е доста трудноемко, но тя казва, че самият процес на създаването и вплитането на цветя е това, което й харесва.

Това е осмата изложба на Валентина и третата във фоайетата на зала "България". Но е точно 10 години след предишната на това, заредено с музика пространство. Тази година, която за нея е специална, защото ще стане на 60 (които никак, ама никак не й личат) Валентина иска да представи още една изложба през април. Защо през април?! Ами причините са няколко, включително и факта, че за японците, с чиято култура Валентина се чувства толкова близка, това е специален месец, защото идва пролетта, природата се събужда...

Иначе към днешна дата Валентина Ганева-Щерева ръководи клуба по художествена гимнастика "Левски-Триадица". За нея работата с нейните гимнастички и създаването на една картина са много близки. Добавя с лека усмивка, че и при двете обича да променя статуквото и да добавя по нещо свое. И е много щастлива, че през миналата година клубът е номер едно по всички показатели.

Още - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11