Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Няма да се спират коли заради мръсен въздух, съобщава СЕГА. Ден след като комисията по екология към Столичния общински съвет одобри новите предложения в доклада за мерките срещу мръсния въздух, транспортната комисия направи промени, които допълнително обезсмислят програмата. Комисията одобри становището на общинския съветник от "Група 5" Симеон Славчев, че трябва да отпадне мярката за забрана на влизането на автомобили в центъра с четни номера в един ден и на нечетни в друг. Второто предложение дойде от зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев. Той предложи в дните с превишение на фините прахови частици над 150 микрограма на куб. м временно да бъде въвеждано паркиране в крайните ленти на булевардите, по които се движи градският транспорт и където инфраструктурата позволява. Третото предложение отправи председателката на комисията Екатерина Йорданова. Според нея въвеждането на зелен билет трябва да се случи "незабавно" след гласуване в СОС, т.е. още в първия ден с прогноза за превишение на ФПЧ над 200 микрограма на куб. м на две станции. От началото на годината софиянци издишаха много отрови, но системата досега не е показала такава прогноза.

Виж повече

Тайни агенти ще броят стикерите в градския транспорт срещу 560 хил. лв., четем също в СЕГА. Центърът за градска мобилност, който освен градския транспорт на София управлява и паяци, синя зона и пр., възнамерява да даде половин милион лева на външна фирма, която да провери качеството на обслужване в системата чрез тайни клиенти. Изпълнителят ще трябва да осигури минимум 50 души, които да следят широк кръг от детайли в градския транспорт - дали шофьорите продават билети, дали автоматите и валидаторите работят, дали има стикери и информационни табели, включително относно места за хора с увреждания и действия при необичайни и извънредни събития, дали се спазват изискванията за ползване на съчленен и единичен състав в дадени часове и дни, чисто ли е, има ли скъсани седалки, в изправност ли са дръжките, парапетите, перилата, светлините, сигнализацията, челните стъкла, гумите.

Виж повече

Правят нов план за Витоша, но без ново строителство, научаваме от 24 ЧАСА. Нов план за управление на природен парк “Витоша”, но без ново строителство в планината, а само модернизация на съществуващите съоръжения. Това са обсъдили вицепремиерът Валери Симеонов, министрите на околната среда и на спорта Нено Димов и Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова на среща в Столичната община в сряда. "Представителите на различните министерства поеха ангажимент да се подготви промяната на плана за управление на природен парк “Витоша”, а след това ще се изработят и специализираните устройствени планове, които подлежат на екологична оценка”, каза Фандъкова. Министерството на спорта ще прави експертиза точно какво е необходимо за възстановяване на влека “Заека”. Почти надделява мнението, че трябва да се промени планът за управление на природния парк, преди да се започне с работата.

Виж повече

Самозванци ни учат да пазим лични данни, твърди МОНИТОР. Образователни центрове и фирми провеждат мнимо обучение в сферата на защитата на личните данни. На цени от 200 до 500 лева адвокати и „експерти“ провеждат семинари за мениджъри, на които разясняват новия регламент за защита на личните данни, без да са упълномощени от Комисията за защита на личните данни (КЗДЛП), показа проверка на „Монитор“.Общият европейски регламент относно защитата на данните на ЕС (GDPR/Регламентът) влиза в сила през май 2018 г. и ще промени начина, по който фирмите ще съхраняват и ползват потребителски данни. Фирмите вече трябва да документират всички лични данни, да съхраняват доказателство за съгласие, да покажат за какво са ползвани тези данни, как са защитени и колко дълго се пазят.

Виж повече

Пак ще има отсрочка за преминаване към една смяна на учене, пише СЕГА. Заложеният до 2020/21 г. срок за премахване на двусменния режим на обучение ще бъде удължен за някои училища в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и др. Темата повдигнаха от ГЕРБ, които апелираха за отсрочка, тъй като в някои градове като Варна няма възможност всички деца да преминат към една смяна. Просветният министър Красимир Вълчев застана твърдо зад политиката към преминаване към едносменен режим: "Ако просто удължим срока, след няколко години ще се озовем в същото положение".

Виж повече

Училища и градини с по-ниски сметки за парно, извежда в заглавие ТРУД. 690 МВтч са спестили 13 административни сгради от прилагането на услугата “Управление на енергията”, която “Топлофикация София” предлага на своите клиенти за втора поредна година. Сред тях са 6 училища и 2 детски градини, в които консумацията на топлинна енергия е намаляла средно с 18% за училищните сгради и с около 11% в детските заведения, при това без да се наруши топлинният комфорт на децата по време на учебния процес.  От дружеството информираха, че декемврийските сметки за парно и топла вода вече готови. Отчетено  е по-ниско общо потребление на топлоенергия – 415 230 МВтч, докато през същия месец на 2016 г. са фактурирани 460 749 МВтч.

Виж повече

Променят клиничните пътеки за общинските болници, информира МОНИТОР. линичните пътеки, по които работят общинските болници ще бъдат преразгледани и променени. Целта е на тези лечебни заведения да се даде възможност да намалят разходите си и да не фалират. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. МЗ ще прегледа всички възможностите за икономии в бюджета си, за да предостави спестените средства на закъсалите лечебници. Те ще им бъдат предоставени по Методиката за субсидиране, по която всяка година им се привеждат средства за спешни дейности, детско и майчино здравеопазване.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50