Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Строителният бранш търси около 10 000 работници, информира МОНИТОР. Най-голяма е липсата на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да вдига заплатите всяка година, съобщи инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите. В студените месеци недостигът на хора не се усеща, защото периодът е мъртъв и няма много поръчки. Но за бранша липсата е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите работници. Според Бойков, в сектора има нулева безработица, но се търсят много специалисти. Дупката ще стане още по-голяма, ако тръгнат и плануваните европейски програми заедно със санирането, където и в момента има много поръчки.

Виж повече

"Синдикатите: Има спекула с тока за бизнеса", четем в 24 ЧАСА. Поскъпването на тока за бизнеса е спекулативно и ще доведе до фалити, загуба на трайни работни места и замразяване на доходите в редица браншове и отрасли. Това се казва в съвместно стъновище на КНСБ и КТ “Подкрепа. Двата синдикати искат да се разширяват правата на КЕВР и регулаторът да разследва злоупотреби и спекулативно поведение на пазара. Министерство на енергетиката и БЕХ трябвало да осигурят енергийни пакети в рамките на месец до година, съответстващи на профила на основната част от клиентите на свободен пазар на ток. Друга мярка било да се направи анализ как поскъпването на тока ще се отрази и на държавните дружества.

Виж повече

1/3 от бизнеса ползва социални медии, отбелязва в друга статия 24 ЧАСА. 34% от компаниите в България използват поне една социална медия. Това показват данни на Евростат за 2017 г. Страната ни се нарежда на една от последните позиции в класцията. След нас са единствено Латвия и Полша, където съответно 30% и 27% от бизнеса се възползват от предимствата на социалните медии. Те са използвани най-много от компаниите в Малта или по-точно от 75% от тях. С 68% второто място си поделят Дания, Ирландия и Холандия.

Виж повече

Интернет магазините ще имат знак за надеждност, съобщава СЕГА. Въвежда се знак, с който ще можем да разпознаваме коректните интернет магазини. "Е - надежден" ще е логото, с което потребителите ще могат да са сигурни за онлайн поръчките си. Новият знак бе представен в края на миналата седмица от д-р Богомил Николов от "Активни потребители" и Ориан Бринкман, президент на европейската организация на потребителите. Фирмите ще бъдат проверявани от петчленен борд, който включва представители на "Активни потребители", европейската организация на потребителите, на омбудсмана, индустрията и независим юрист. Знакът обаче няма да се получава безплатно. Таксата за кандидатстване е 200 лева годишно, още толкова ще струва поддръжката. Подобни знаци са въведени в много страни от ЕС от около почти 10 години. България е една от последните държави без такъв надежден сертификат.

Виж повече

Българските вина и мед са хит в Германия, отбелязва ТРУД. В Германия ядат български мед и пият родно вино. Това стана ясно по време на най-голямото изложение за храни и земеделски стоки “Зелена седмица”, което се провежда до 28-ми януари в германската столица Берлин. Близо 80% от българските пчелни продукти се изнасят за Европа, като най-търсени са именно в Германия, обясниха производители, които се представиха с щанд в българската палата. За първи път в 83-годишната история на панаира България е официалната страна партньор.  Нашите вина се продават основно в специализирани магазини и се търсят от познавачи, като цените започват от 4 евро, а таван няма, обясни той. В ценовия сектор между 10-15 евро са основните вина, които се търсят от масовия потребител и в този сектор конкуренцията е жестока, затова е нужна повече реклама за качеството на българския продукт, показа изложението.

Виж повече

За да няма заразени от кръв - изследване с NAT технология, иска сестрата на премиера, пише 24 ЧАСА.  Преди преливане кръвта да се изследва с изключително модерната NAT технология, която е много експресна и в рамките само на 3 дни се знае със 100% сигурност дали тя е абсолютно чиста от вируси. За това настоява сестрата на премиера Бойко Борисов д-р Красимира Иванова. Баща им Методи си отива именно заради заразяване с кръв, при което се разболява от хепатит C, разказа тя. “Ако го въведем, изследването ще е изключителна превенция на ХИВ, СПИН и хепатит С. Сега, за да сме сигурни, трябва да се изчака 3-месечен прозоречен период. Освен че спасява животи, NAT технологията е и финансово по-изгодна за държавата. Въвели са я дори Сърбия и Албания. Ние сме единствената държава в ЕС, в която не е въведена система, която така проверява кръвта, че 100% се гарантира, че не е заразена”, изтъква  д-р Иванова.

Виж повече

Методиката за оценка на научната дейност у нас ще бъде променена, тъй като сегашната се оказа прекалено субективна и със странни резултати. За целта още от ноември м.г. е сформирана работна група, научаваме от СЕГА. От Софийския университет твърдят, че класацията на научните организации е "безумна". Едно от исканията на университета, отправени на последния Академичен съвет, бе МОН да се разграничи "незабавно" от доклада на постоянно действащата експертна комисия за наблюдение, оценка и анализ на научноизследователската дейност, осъществявана от научните организации и висшите училища за 2016 г., както и да посочи "виновните за необективните и тенденциозни резултати", поставящи например факултети на регионални вузове на доста по-високо научно ниво от факултети на СУ.

Виж повече

"Спортна София" продава конете си, пише 24 ЧАСА. Общинското дружество ще продаде всичките си коне. Става дума за 4 животни, останали в контната база в Борисовата градина, която се стопанисва от дружеството. То иска на сесията в четвъртък СОС да разреши продажбата на конете чрез търг с явно наддаване. Причината е, че животните са възрастни. На конната база обаче ще продължи да се предлага услугата по езда за деца и възрастни, тъй като тя се предоставя от частна фирма, която има свои коне," уточни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който е вносител на доклада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11