Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Зоните за прием в първи клас по блокове, извежда в заглавие МОНИТОР. Зоните на прилежащите райони към училищата, по които ще се приемат бъдещите първокласници, са описани по улици и блокове. Това става ясно от проекта на система за прием в първи клас в София. Основна тежест в класирането тази година ще има уседналостта в близост до желаното училище – т.е. адресната регистрация в прилежащия район. На сайта на Столичната община са описани зоните и е публикуван проектът на системата за прием в първи клас.

Правилата за прием на СО са изцяло съобразени с наредбата на образователното министерство, която разделя кандидатите в четири групи. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното школо ще имат децата с адресна регистрация в района на училището над три години. Във втора група пък ще са хлапетата с уседналост между 1 и 3 години, а в третата – с регистрация от по-малко от година. В четвъртата последна група ще са кандидат първокласниците, които живеят извън прилежащия район на училището. Адресната регистрация няма да се точкува. Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Виж повече

Бюджетът на училището ще зависи и от образованието на родителите, съобщава СЕГА. Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. Документът предвижда допълнителни средства за най-малките и отдалечени школа, включително и за тези, намиращи се в 112 общини от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и пограничните райони. Проектът на МОН разделя учебните заведения на 5 групи в зависимост от образователното ниво на семействата - именно според него ще се съди дали във въпросното училище се обучават твърде много рискови ученици. Най-много допълнителна помощ ще получават тези школа, в които над 50% от родителите са с начално и по-ниско образование, а над 60% са с основно и по-ниско.

Виж повече

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН, отбелязва ТРУД.  Приоритет ще са паралелки в сферата на машиностроене, металообработване и металургия, моторни превозни средства, електротехника и др. Те ще бъдат и защитени от закриване в случай на недостиг на ученици за сформиране на паралелка. Причината е, че обучават децата в сфери, които изискват задължително квалифицирана работна ръка и които формират гръбнака на икономиката ни, но има недостиг на кадри и в момента.

Виж повече

Литературата, математиката и чуждите езици по новите учебни програми ще бъдат задължителни за всички ученици в 11-и и 12-и клас, пише МОНИТОР, като цитира Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката. Тя уточни, че литературата ще се изучава задължително и с еднакъв брой часове до 12-и клас от всички ученици, защото те ще държат матура по български език и литература. Костадинова отбеляза, че "и в момента в част от училищата история и география не се учат чак до 12-и клас".

Виж повече

В Сливен раждат най-често, Видин е с най-малко бебета, четем още в МОНИТОР. В последните 7 години градът на стоте воеводи е първенец по брой новородени, като на всеки 1000 жители на областта се раждат по 12 деца. На другия полюс са видинчанки, където се раждат двойно по-малко деца на глава от населението. На всеки 1000 души в крайдунавския град са се родили 6 бебета, показват данни на статистическия институт. „Основна причина Сливен да е първенец по раждаемост е силната концентрация на ромско население, при което в повечето случаи в едно семейство има по три-четири деца, обясняват социални работници, които отпускат помощи за новородени.

Виж повече

В БНТ се надига недоволство срещу Кошлуков, информира СЕГА. Журналисти, граждани и активисти се събраха на първия протест срещу новия програмен директор на Канал 1 в БНТ Емил Кошлуков и поискаха оставката му. Акцията се организира в социалната мрежа "Фейсбук". Протестиращите подкрепиха протеста на водещите на предаването "Денят започва с култура", които се оплакаха от натиск за избора на темите и гостите и заплаха за сваляне от екран. Продуцентският съвет на дирекция "Информация" - това са Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева и Методи Манченко, се противопостави на искането на Кошлуков за удвояване на рейтинга с даването на приоритет на по-лековато съдържание.

Виж повече

Истинските цензори днес искат оставката на Емил Кошлуков, коментира по темата ТРУД. Кошлуков няма нужда от защита. Защото винаги е бил срещу системата, т.е. срещу безличието и лицемерието. Без значение, дали годината е 1989-та, 2001-ва или 2018-та. Фактът, че 30 години е в обществения живот, било то като активен участник в демонтирането на тоталитарния режим, било в политиката, медиите или шоубизнеса, показва, че е човек, който винаги е съумявал да предложи алтернативна гледна точка и собствено мнение. Същите кръгове, които признаха, че Емил Кошлуков се е представил респектиращо на изслушването пред Съвета за електронни медии, вече цял месец провеждат кампания по неговото дискредитиране, според изданието.

Виж повече


Гърция обявява българите с яхти и имоти, научаваме от 24 ЧАСА. Българските данъчни вече ще знаят кои българи имат недвижими имоти и плавателни съдове в Гърция. В замяна НАП ще дава информация на колегите си от Атина какво притежават у нас гръцки граждани. Предстои да се уточнят конкретните детайли за предоставяните данни. Споразумение за сътрудничество бе подписано в гръцката столица от шефовете на двете приходни агенции - на българската Галя Димитрова и на гръцката Джордж Пицилис. Сред дискутираните теми било действието на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни. Двете агенции, отговорни за пресичане на данъчните измами, ще обменят данни и за конкретни контролни производства.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59