Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тони Донъхю (Ирландия): Май не осъзнавате какво богатство са българските носии

Тони Донъхю (с фотоапарата) е привлечен и впечатлен от българските кукери
Снимка: Славена Илиева
Тони Донъхю е от Типърари, Ирландия. Пътува до различни точки на света, за да опознае и запечата обичаите, традициите на различните народи. Биолог по образование, той работи в Природонаучния музей на Лондон.

Сега той прави филми и анимации, за да изследва селските традиции и ритуали.

Последният му филм „Irish Folk Furniture”  („Ирландска старинна мебел"), печели наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Сънданс“ (2013), Международния филмов фестивал в Мелбърн (2013) и 21 други награди.

Участвал е в над 230 филмови фестивала в 72 страни и продължава да твори и да участва. В този филм са включени местни разказвачи, местни занаятчии и местни работници.
Сега Тони Донъхю посещава България с цел да изучава традициите и културата ни и конкретно да изследва децата и предаването на традициите в различните по-отдалечени райони на Европа. Подготвя филм за българските национални носии като  главни герои и разказвачи ще са децата.

Чуйте разговора на Славена Илиева с Тони Донъхю - за това, което най-силно го впечатлява в България и за неговите идеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Здравков

Ниски сгради с единен облик и северно разширяване на София в плановете за облик на града

Темата за проблемите и предизвикателствата пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти беше в основата на Първа Бизнес закуска за тази година, свързана с облика на София и недвижимите имоти. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира: Работим за промяна на нормативните актове, защото липсата на ясни регламенти..

публикувано на 23.02.18 в 16:32

Кукери, бабугери и джамали „На гости у Шопско“

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. 10 групи с над 400 участници се очакват на празника, по време на който ще..

публикувано на 23.02.18 в 16:30

От 1 март евроделегатите в НДК ще видят традиционни български занаяти

От 1 март на „Улица на занаятите“ в НДК ще има демонстрации за делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС на традиционни български занаяти. Организаторите целят, освен да запознаят делегатите с българския бит и култура, да ги вдъхновят да станат посланици на българското в техните държави. Защо не и да представят страната ни като..

публикувано на 23.02.18 в 16:15

Валидираха марка, посветена на Китайската Нова година

"Български пощи" валидира нова марка на тема "Китайска Нова година - година на Жълтото куче". Десетки филателисти се събраха в Музея на съобщенията в София, за да бъдат сред първите, сдобили се с ограничените бройки, тъй като тиражът е лимитиран. 2 600 години пр. н. е.император Хуан Ди въвежда зодиакалниякалендар в Китай. Според него 12-те..

публикувано на 23.02.18 в 16:06

Кандидатите за "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки

Кандидатите-ползватели на социалната услуга "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки и часове за труд и учебна дейност. Това реши на последното си заседание Столичният общински съвет. Решението е в защита на интересите на хората с увреждания и е събразено с разпореждането на Върховния админстративен съд , съобщи Вяра..

публикувано на 23.02.18 в 15:25