Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тони Донъхю (Ирландия): Май не осъзнавате какво богатство са българските носии

Тони Донъхю (с фотоапарата) е привлечен и впечатлен от българските кукери
Снимка: Славена Илиева
Тони Донъхю е от Типърари, Ирландия. Пътува до различни точки на света, за да опознае и запечата обичаите, традициите на различните народи. Биолог по образование, той работи в Природонаучния музей на Лондон.

Сега той прави филми и анимации, за да изследва селските традиции и ритуали.

Последният му филм „Irish Folk Furniture”  („Ирландска старинна мебел"), печели наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Сънданс“ (2013), Международния филмов фестивал в Мелбърн (2013) и 21 други награди.

Участвал е в над 230 филмови фестивала в 72 страни и продължава да твори и да участва. В този филм са включени местни разказвачи, местни занаятчии и местни работници.
Сега Тони Донъхю посещава България с цел да изучава традициите и културата ни и конкретно да изследва децата и предаването на традициите в различните по-отдалечени райони на Европа. Подготвя филм за българските национални носии като  главни герои и разказвачи ще са децата.

Чуйте разговора на Славена Илиева с Тони Донъхю - за това, което най-силно го впечатлява в България и за неговите идеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37

Актьори, музиканти и блогъри, привлечени от кулинарен фест във Варна

Едно прекрасно предложение за предстоящата отпуска - от 29 август до 2 септември във Варна ще се проведе първото издание на фестивала „Кино и храна“ . Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще..

публикувано на 13.08.18 в 16:22

Няма оферти за високопланински линейки по поръчката на МЗ

В Министерство на здравеопазването бяха отворени общо седем оферти по обществена поръчка за -  доставка на 400 броя медицински превозни средства, които са част от необходимото оборудване за реализацията на голям инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ, по приоритетна ос 4 - „Регионална здравна инфраструктура“ на..

публикувано на 13.08.18 в 15:53
Това са направили децата в православната детската градина

Презвитер Камелия Спасова: Нека говорим повече за любов, не толкова за агресията

Психолози отдавна са на мнение, че детската агресия е резултат от възпитателните (не)умения на възрастните. Първата православна детска градина в България дава алтернатива в стремежа на някои родители да възпитат децата си в християнски ценности. Тя отваря врати през 2012 година в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица" в София и там..

публикувано на 13.08.18 в 11:49