Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тони Донъхю (Ирландия): Май не осъзнавате какво богатство са българските носии

Тони Донъхю (с фотоапарата) е привлечен и впечатлен от българските кукери
Снимка: Славена Илиева
Тони Донъхю е от Типърари, Ирландия. Пътува до различни точки на света, за да опознае и запечата обичаите, традициите на различните народи. Биолог по образование, той работи в Природонаучния музей на Лондон.

Сега той прави филми и анимации, за да изследва селските традиции и ритуали.

Последният му филм „Irish Folk Furniture”  („Ирландска старинна мебел"), печели наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Сънданс“ (2013), Международния филмов фестивал в Мелбърн (2013) и 21 други награди.

Участвал е в над 230 филмови фестивала в 72 страни и продължава да твори и да участва. В този филм са включени местни разказвачи, местни занаятчии и местни работници.
Сега Тони Донъхю посещава България с цел да изучава традициите и културата ни и конкретно да изследва децата и предаването на традициите в различните по-отдалечени райони на Европа. Подготвя филм за българските национални носии като  главни герои и разказвачи ще са децата.

Чуйте разговора на Славена Илиева с Тони Донъхю - за това, което най-силно го впечатлява в България и за неговите идеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт

Общинската фирма „Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт. Причината за отстраняването на сегашния изпълнител е некачествено изпълнение.  Припомняме, че по бул. „Константин Величков“, в участъка от бул. „Възкресение“ до бул.„Сливница“, ще се изгради специално общо трасе за трамваи и автобуси, което ще ограничи..

публикувано на 18.10.18 в 18:10

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06