Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тони Донъхю (Ирландия): Май не осъзнавате какво богатство са българските носии

Тони Донъхю (с фотоапарата) е привлечен и впечатлен от българските кукери
Снимка: Славена Илиева
Тони Донъхю е от Типърари, Ирландия. Пътува до различни точки на света, за да опознае и запечата обичаите, традициите на различните народи. Биолог по образование, той работи в Природонаучния музей на Лондон.

Сега той прави филми и анимации, за да изследва селските традиции и ритуали.

Последният му филм „Irish Folk Furniture”  („Ирландска старинна мебел"), печели наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Сънданс“ (2013), Международния филмов фестивал в Мелбърн (2013) и 21 други награди.

Участвал е в над 230 филмови фестивала в 72 страни и продължава да твори и да участва. В този филм са включени местни разказвачи, местни занаятчии и местни работници.
Сега Тони Донъхю посещава България с цел да изучава традициите и културата ни и конкретно да изследва децата и предаването на традициите в различните по-отдалечени райони на Европа. Подготвя филм за българските национални носии като  главни герои и разказвачи ще са децата.

Чуйте разговора на Славена Илиева с Тони Донъхю - за това, което най-силно го впечатлява в България и за неговите идеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31

Работилница „Азбука Глаголица“ показва значението на буквите в Етнографския музей

Тази неделя в Националния етнографски музей от 11:00 часа  ще се проведе Работилница „Азбука Глаголица“. Инициативата е част от изложбата „ArtExtreme Стража", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще остане в музея до 30 май. Работилницата се организира от Сдружение "Андари" - Анатолий Радев и Дария Василева и Сдружение "Амат"...

публикувано на 25.05.18 в 17:51

"Symbio" на сцената на Първо студио на БНР

На сцената на Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще свири дуетът "Symbio" - Йоханес Геворкян Хелман (хърди-гърди) и ЛаршЕмил Ойебергет (акордеон), които завоюваха наградата „Най-добър нов артист на годината“ на Шведските награди за фолк и уърлд музика през 2016 г. с компилативното си звучене. Историята на екзотичния инструмент, на..

публикувано на 25.05.18 в 17:21