Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тони Донъхю (Ирландия): Май не осъзнавате какво богатство са българските носии

4
Тони Донъхю (с фотоапарата) е привлечен и впечатлен от българските кукери
Снимка: Славена Илиева
Тони Донъхю е от Типърари, Ирландия. Пътува до различни точки на света, за да опознае и запечата обичаите, традициите на различните народи. Биолог по образование, той работи в Природонаучния музей на Лондон.

Сега той прави филми и анимации, за да изследва селските традиции и ритуали.

Последният му филм „Irish Folk Furniture”  („Ирландска старинна мебел"), печели наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Сънданс“ (2013), Международния филмов фестивал в Мелбърн (2013) и 21 други награди.

Участвал е в над 230 филмови фестивала в 72 страни и продължава да твори и да участва. В този филм са включени местни разказвачи, местни занаятчии и местни работници.
Сега Тони Донъхю посещава България с цел да изучава традициите и културата ни и конкретно да изследва децата и предаването на традициите в различните по-отдалечени райони на Европа. Подготвя филм за българските национални носии като  главни герои и разказвачи ще са децата.

Чуйте разговора на Славена Илиева с Тони Донъхю - за това, което най-силно го впечатлява в България и за неговите идеи.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече се търсят жилища над 80 квадрата

Сделките над 100 хил. евро надхвърлиха 35% от жилищния пазар в София. През последната година жилищата са поскъпнали с около 9,5%, а хората все по-често са търсили дом в сграда от ново строителство. Това стана ясно на среща, организирана от една от най-големите агенции за имоти в София. Между 7 и 8 % се е покачил броят на сключените сделки..

публикувано на 24.01.19 в 15:50
В центъра на паното се вижда как изглежда чешмата-паметник на донора

Изложбата "Дари живот" (ще) показва в развитие темата за донорството в България

Темата за спасяването на човешкия живот в някои случаи е неразривно свързана с трансплантациите. А да говорим за това не е необходимо да чакаме специален ден, посветен на донорството. Напоследък нашумя идеята за набиране на средства и за построяване на различни места в страната на чешми-паметници на донора. В първия работен ден на парламента за..

публикувано на 24.01.19 в 11:10

Започват обучения по предприемачество в Банкя, Нови Искър и Кюстендил

През следващия месец ще започнат безплатните обучения по предприемачество в градовете Банкя, Нови Искър и Кюстендил, които Фондация „Каузи“ провежда. Предстоят също в Благоевград и Гоце Делчев, като в момента проектът се реализира в София. Основната цел на поредицата от обучения е придобиване на знания, умения и опит у начинаещи предприемачи, с които..

публикувано на 24.01.19 в 10:05

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката на Мариус Куркински "С любовта шега не бива" е предложението на Народния театър "Иван Вазов" от 19.00 часа на Голямата сцена. Забавен и ексцентричен, различен и циничен спектакъл, сътворен от Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Рени Врангова. "Нощта на 16 януари" от Айн Ранд може да..

публикувано на 24.01.19 в 09:33

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49