Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Съвременната ландшафтна архитектура - зелена, дишаща, вдъхновяваща

3
Кръговото кръстовище на бул. „П. Яворов“ и бул. „Драган Цанков“ е част от портфолиото на архитекти Мирослава и Марин Мерекьови

Тази седмица в Радиоприемница говорим за архитектурните предизвикателства, свързани със съвременния начин на живот.

Светът променя ценностите си, но е важно да търсим собствения си облик и да не се страхуваме от това, каза в началото на седмицата в това студио един от водещите архитекти проф. Бойко Кадинов.

Как да направим пространствата около нас по-живи, по-зелени, дишащи и вдъхновяващи. За това разговаряхме с днешните ни гости - ладшафтните архитекти Мирослава и Марин Мерекьови - брат и сестра с над 20-годишен опит в сферата на ландшафтния дизайн, а и с реализирани проекти за реставрация и реконструкция на паметници на културата.

Тяхна е и заслугата за паркоустройството и благоустройството на ключови за София места, сред които са транспортният възел „Лъвов мост“, кръговото кръстовище на бул. „П. Яворов“ и бул. „Драган Цанков“, пространството и архитектурните елементи на зала „Арена Армеец“. Освен това майсторски владеят и четката, което, оказва се, им помага в работата на ландшафтни архитекти.

Насоката към нашата специалност е от много отдавна, още от нашето детство, когато бяхме заобиколени от картини и то една красива и естетична предметна среда.

Нашите родители са художници, артистични личности и целият ни род са артистични хора, художници, писатели, журналисти, и то известни имена. Още от малки ние сме обградени от естетично и красиво пространство. Впечатлявали са ни красивите орнаменти на дома, красивите орнаменти на сградите, на които нашите родители ни обръщаха внимание. Майка ни казваше, че не е важно само да гледаш, но и да виждаш - т.е., окото да може да мери красивото, върна се назад в миналото арх. Мирослава Мерекьова, за да разкаже как двамата с брат ѝ са тръгнали по своя професионален път.

Към ландшафтната архитектура ги подтиква майка им, която им казва, че винаги ще рисуват, но им трябва занаят, а от един хибрид между природа и рисуване би могъл да стане чудесен занаят.

Арх. Марин Мерекьов допълва, че започват всеки проект с кафе, спор и смях, но тези градивни разправии оказват добро влияние върху творческия процес и резултатът е красив.

Зад едно парково пространство, зад една градина или инсталация, може да се крие една емоционална и професионална история. Крайният продукт е това, на което човек се възхищава, докато се разхожда, но предисторията е различна.

Когато се възлага едно пространство, което трябва да се оформи, ние отиваме на място и от позицията на човешкия мащаб сядаме, разглеждаме това място, живеем с него няколко дни. Ако има високи сгради, отиваме там - на ниво 2-3 етаж, за да видим какво биха виждали хората от балконите си.

Наблюдаваме потока, който върви, кои са удобните трасета на хората, кои са главните потоци. След това, за да бъде създадена една хармонична социална среда, питаме случайни минувачи какво биха искали да има в района. Питаме и наши близки, водим си бележки. Съобразяваме се и със заданието, което трябва да се получи, като избираме и модела на поведение – какви социални контакти ще има там - дали има повече пенсионер, или деца, за да знаем какви кътове да направим.

Внимаваме в детайлите и предметната среда, защото е много важно, когато се проектира, да има мярка – нито да се пренасища от предмети, нито да е постно. Трябва да има достатъчно предмети и да е удобно.

След това засичаме преките минавания и ги естетизираме, после идва ред на парковото обзавеждане, което е строго индивидуално за всеки парк и най-накрая, когато структурираме това, почваме да структурираме зеленината. Но тя не е последна и не е компромис, всички неща се мислят едновременно.

Още за изкуството при проектирането на местата на открито - лични и обществени, паркове и градини, както и за постигане на екологични, социално-поведенчески и естетични резултати – вижте във видеото.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40