Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост през 2017 г.

Крепостта "Кракра"
Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост за миналата година. Независимо от недоволството на мнозина от реставрацията й, тя привлича все повече столичани. Крепостта е едно от тихите красиви кътчета в Перник и само на около 2 км. и половина от самия център.

Много е близо до центъра на града, но същевременно не е пострадала от съвременната инфраструктура. От началото на 20 век се превръща в паркова зона или т. нар. парк “Кракра”, а не след дълго в неговите граници започват археологически разкопки. Буквално под тревата започват да се разкриват останки от селища, които датират до 7 хиляди години назад във времето.

Според археолога Василка Паунова, след обновяването на крепостта, тя започва да привлича много повече туристи. Подновените през 2002 и 2003 година разкопки са допълнили до голяма степен предходните археологически проучвания, според които се е смятало, че праисторическото селище е било само на най-високата част на хълма Кракра.

При разкопките е станало ясно, че то се е простирало на цялата площ на хълма, и че тракийската крепост има свои подстъпи и сгради по склоновете на хълма. Доказано е и съществуването на още периоди и още една крепост, която е от ранновизинатийския период. Това означава, че там има най-малко три укрепени селища, които се превръщат в крепости, казва Васикла Паунова.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече се търсят жилища над 80 квадрата

Сделките над 100 хил. евро надхвърлиха 35% от жилищния пазар в София. През последната година жилищата са поскъпнали с около 9,5%, а хората все по-често са търсили дом в сграда от ново строителство. Това стана ясно на среща, организирана от една от най-големите агенции за имоти в София. Между 7 и 8 % се е покачил броят на сключените сделки..

публикувано на 24.01.19 в 15:50
В центъра на паното се вижда как изглежда чешмата-паметник на донора

Изложбата "Дари живот" (ще) показва в развитие темата за донорството в България

Темата за спасяването на човешкия живот в някои случаи е неразривно свързана с трансплантациите. А да говорим за това не е необходимо да чакаме специален ден, посветен на донорството. Напоследък нашумя идеята за набиране на средства и за построяване на различни места в страната на чешми-паметници на донора. В първия работен ден на парламента за..

публикувано на 24.01.19 в 11:10

Започват обучения по предприемачество в Банкя, Нови Искър и Кюстендил

През следващия месец ще започнат безплатните обучения по предприемачество в градовете Банкя, Нови Искър и Кюстендил, които Фондация „Каузи“ провежда. Предстоят също в Благоевград и Гоце Делчев, като в момента проектът се реализира в София. Основната цел на поредицата от обучения е придобиване на знания, умения и опит у начинаещи предприемачи, с които..

публикувано на 24.01.19 в 10:05

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката на Мариус Куркински "С любовта шега не бива" е предложението на Народния театър "Иван Вазов" от 19.00 часа на Голямата сцена. Забавен и ексцентричен, различен и циничен спектакъл, сътворен от Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Рени Врангова. "Нощта на 16 януари" от Айн Ранд може да..

публикувано на 24.01.19 в 09:33

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49