Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост през 2017 г.

Крепостта "Кракра"
Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост за миналата година. Независимо от недоволството на мнозина от реставрацията й, тя привлича все повече столичани. Крепостта е едно от тихите красиви кътчета в Перник и само на около 2 км. и половина от самия център.

Много е близо до центъра на града, но същевременно не е пострадала от съвременната инфраструктура. От началото на 20 век се превръща в паркова зона или т. нар. парк “Кракра”, а не след дълго в неговите граници започват археологически разкопки. Буквално под тревата започват да се разкриват останки от селища, които датират до 7 хиляди години назад във времето.

Според археолога Василка Паунова, след обновяването на крепостта, тя започва да привлича много повече туристи. Подновените през 2002 и 2003 година разкопки са допълнили до голяма степен предходните археологически проучвания, според които се е смятало, че праисторическото селище е било само на най-високата част на хълма Кракра.

При разкопките е станало ясно, че то се е простирало на цялата площ на хълма, и че тракийската крепост има свои подстъпи и сгради по склоновете на хълма. Доказано е и съществуването на още периоди и още една крепост, която е от ранновизинатийския период. Това означава, че там има най-малко три укрепени селища, които се превръщат в крепости, казва Васикла Паунова.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37

Актьори, музиканти и блогъри, привлечени от кулинарен фест във Варна

Едно прекрасно предложение за предстоящата отпуска - от 29 август до 2 септември във Варна ще се проведе първото издание на фестивала „Кино и храна“ . Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще..

публикувано на 13.08.18 в 16:22

Няма оферти за високопланински линейки по поръчката на МЗ

В Министерство на здравеопазването бяха отворени общо седем оферти по обществена поръчка за -  доставка на 400 броя медицински превозни средства, които са част от необходимото оборудване за реализацията на голям инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ, по приоритетна ос 4 - „Регионална здравна инфраструктура“ на..

публикувано на 13.08.18 в 15:53
Това са направили децата в православната детската градина

Презвитер Камелия Спасова: Нека говорим повече за любов, не толкова за агресията

Психолози отдавна са на мнение, че детската агресия е резултат от възпитателните (не)умения на възрастните. Първата православна детска градина в България дава алтернатива в стремежа на някои родители да възпитат децата си в християнски ценности. Тя отваря врати през 2012 година в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица" в София и там..

публикувано на 13.08.18 в 11:49