Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост през 2017 г.

Крепостта "Кракра"
Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост за миналата година. Независимо от недоволството на мнозина от реставрацията й, тя привлича все повече столичани. Крепостта е едно от тихите красиви кътчета в Перник и само на около 2 км. и половина от самия център.

Много е близо до центъра на града, но същевременно не е пострадала от съвременната инфраструктура. От началото на 20 век се превръща в паркова зона или т. нар. парк “Кракра”, а не след дълго в неговите граници започват археологически разкопки. Буквално под тревата започват да се разкриват останки от селища, които датират до 7 хиляди години назад във времето.

Според археолога Василка Паунова, след обновяването на крепостта, тя започва да привлича много повече туристи. Подновените през 2002 и 2003 година разкопки са допълнили до голяма степен предходните археологически проучвания, според които се е смятало, че праисторическото селище е било само на най-високата част на хълма Кракра.

При разкопките е станало ясно, че то се е простирало на цялата площ на хълма, и че тракийската крепост има свои подстъпи и сгради по склоновете на хълма. Доказано е и съществуването на още периоди и още една крепост, която е от ранновизинатийския период. Това означава, че там има най-малко три укрепени селища, които се превръщат в крепости, казва Васикла Паунова.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31

Работилница „Азбука Глаголица“ показва значението на буквите в Етнографския музей

Тази неделя в Националния етнографски музей от 11:00 часа  ще се проведе Работилница „Азбука Глаголица“. Инициативата е част от изложбата „ArtExtreme Стража", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще остане в музея до 30 май. Работилницата се организира от Сдружение "Андари" - Анатолий Радев и Дария Василева и Сдружение "Амат"...

публикувано на 25.05.18 в 17:51

"Symbio" на сцената на Първо студио на БНР

На сцената на Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще свири дуетът "Symbio" - Йоханес Геворкян Хелман (хърди-гърди) и ЛаршЕмил Ойебергет (акордеон), които завоюваха наградата „Най-добър нов артист на годината“ на Шведските награди за фолк и уърлд музика през 2016 г. с компилативното си звучене. Историята на екзотичния инструмент, на..

публикувано на 25.05.18 в 17:21