Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост през 2017 г.

Крепостта "Кракра"
Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост за миналата година. Независимо от недоволството на мнозина от реставрацията й, тя привлича все повече столичани. Крепостта е едно от тихите красиви кътчета в Перник и само на около 2 км. и половина от самия център.

Много е близо до центъра на града, но същевременно не е пострадала от съвременната инфраструктура. От началото на 20 век се превръща в паркова зона или т. нар. парк “Кракра”, а не след дълго в неговите граници започват археологически разкопки. Буквално под тревата започват да се разкриват останки от селища, които датират до 7 хиляди години назад във времето.

Според археолога Василка Паунова, след обновяването на крепостта, тя започва да привлича много повече туристи. Подновените през 2002 и 2003 година разкопки са допълнили до голяма степен предходните археологически проучвания, според които се е смятало, че праисторическото селище е било само на най-високата част на хълма Кракра.

При разкопките е станало ясно, че то се е простирало на цялата площ на хълма, и че тракийската крепост има свои подстъпи и сгради по склоновете на хълма. Доказано е и съществуването на още периоди и още една крепост, която е от ранновизинатийския период. Това означава, че там има най-малко три укрепени селища, които се превръщат в крепости, казва Васикла Паунова.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт

Общинската фирма „Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт. Причината за отстраняването на сегашния изпълнител е некачествено изпълнение.  Припомняме, че по бул. „Константин Величков“, в участъка от бул. „Възкресение“ до бул.„Сливница“, ще се изгради специално общо трасе за трамваи и автобуси, което ще ограничи..

публикувано на 18.10.18 в 18:10

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06