Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост през 2017 г.

Крепостта "Кракра"
Над 11 хиляди туристи са посетили Пернишката крепост за миналата година. Независимо от недоволството на мнозина от реставрацията й, тя привлича все повече столичани. Крепостта е едно от тихите красиви кътчета в Перник и само на около 2 км. и половина от самия център.

Много е близо до центъра на града, но същевременно не е пострадала от съвременната инфраструктура. От началото на 20 век се превръща в паркова зона или т. нар. парк “Кракра”, а не след дълго в неговите граници започват археологически разкопки. Буквално под тревата започват да се разкриват останки от селища, които датират до 7 хиляди години назад във времето.

Според археолога Василка Паунова, след обновяването на крепостта, тя започва да привлича много повече туристи. Подновените през 2002 и 2003 година разкопки са допълнили до голяма степен предходните археологически проучвания, според които се е смятало, че праисторическото селище е било само на най-високата част на хълма Кракра.

При разкопките е станало ясно, че то се е простирало на цялата площ на хълма, и че тракийската крепост има свои подстъпи и сгради по склоновете на хълма. Доказано е и съществуването на още периоди и още една крепост, която е от ранновизинатийския период. Това означава, че там има най-малко три укрепени селища, които се превръщат в крепости, казва Васикла Паунова.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Здравков

Ниски сгради с единен облик и северно разширяване на София в плановете за облик на града

Темата за проблемите и предизвикателствата пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти беше в основата на Първа Бизнес закуска за тази година, свързана с облика на София и недвижимите имоти. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира: Работим за промяна на нормативните актове, защото липсата на ясни регламенти..

публикувано на 23.02.18 в 16:32

Кукери, бабугери и джамали „На гости у Шопско“

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. 10 групи с над 400 участници се очакват на празника, по време на който ще..

публикувано на 23.02.18 в 16:30

От 1 март евроделегатите в НДК ще видят традиционни български занаяти

От 1 март на „Улица на занаятите“ в НДК ще има демонстрации за делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС на традиционни български занаяти. Организаторите целят, освен да запознаят делегатите с българския бит и култура, да ги вдъхновят да станат посланици на българското в техните държави. Защо не и да представят страната ни като..

публикувано на 23.02.18 в 16:15

Валидираха марка, посветена на Китайската Нова година

"Български пощи" валидира нова марка на тема "Китайска Нова година - година на Жълтото куче". Десетки филателисти се събраха в Музея на съобщенията в София, за да бъдат сред първите, сдобили се с ограничените бройки, тъй като тиражът е лимитиран. 2 600 години пр. н. е.император Хуан Ди въвежда зодиакалниякалендар в Китай. Според него 12-те..

публикувано на 23.02.18 в 16:06

Кандидатите за "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки

Кандидатите-ползватели на социалната услуга "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки и часове за труд и учебна дейност. Това реши на последното си заседание Столичният общински съвет. Решението е в защита на интересите на хората с увреждания и е събразено с разпореждането на Върховния админстративен съд , съобщи Вяра..

публикувано на 23.02.18 в 15:25