Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

100 години след Ангел Сладкаров

Александър Мутафчийски: Не обичам да стоя на едно място

След двайсет години на сцената на Музикалния театър, обичаният от публиката актьор и певец Александър Мутафчийски завършва в последните две години докторантура по оперна режисура в Музикалната академия. Казва, че прави всичко това, защото иска да посвети знанията, труда и интересите си на мюзикъла и оперетата, при това специално в Музикалния театър. Щастлив е, че за юбилейния концерт, посветен на 100 години от първия оперетен спектакъл в България, е асистент-режисьор на проф. Светозар Донев. Убеден е, че проф. Донев е енциклопедия в областта на оперната и оперетната режисура.

Колкото до това, къде се чувства по-сигурен: на сцената - като актьор и певец или като режисьор, Александър Мутафчийски отговаря с усмивка: Гледам на двете неща по различен начин. И двете са много творчески, и при двете трябва да мислиш. Като актьор по-скоро се съобразяваш с това, което ти подсказва режисьорът или диригентът. Докато режисьорската работа е доста по-интересна, защото ти трябва да измислиш всичко това. Подсказва ти го единствено авторът, като погледнеш текста или нотите, да разгадаеш някакъв код, т.е. да намериш идеята, философията на спектакъла. Да можеш да я обясниш на колегите си, на трупата, за да може тази идея да достигне чрез тях до публиката.

Александър Мутафчийски е благодарен за това, което през изминалите двайсет години е получил като солист на Музикалния театър - най-хубавите субретни (комедийни) роли, както и прекрасни роли в мюзикъла. Като режисьор, обаче, той е категоричен, че може да изрази неща, които като актьор не може. Не обичам да стоя на едно място. Трябваше да направя една крачка напред.

Какво още каза той пред Даниела Бенишева - чуйте в звуковия файл.

***

Преди 100 години - на 10 февруари 1918 г., в театър "Одеон" в София е представена премиерата на оперетата "Маркиз Бонели" от Делингер. Така трупата на Ангел Сладкаров, бивш солист на Шуменската оперетна дружба, поставя началото на професионалната оперета у нас.

Век по-късно - на 10 февруари 2018 г., Музикалният театър чества със специален концерт 100 години от първия оперетен спектакъл в България. Може би малцина знаят, че след 1918 г. до Втората световна война в България е имало девет частни оперетни театъра, които са били изцяло частна инициатива, без никаква помощ от държавата.

В концерта, посветен на 100-годишнината от началото на професионалния оперетен жанр, са включени откъси от емблематични оперети и мюзикъли, поставяни през годините на сцената на Музикалния театър. Сред тях са: "Царицата на чардаша", "Веселата вдовица", "Цигански барон", както и "Котки", "Целуни ме, Кейт", "Българи от старо време". Режисьор на концерт-спектакъла е проф. Светозар Донев, а негов асистент е любимият на публиката Александър Мутафчийски.ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29
Самоков, парк

Цяла седмица чествания за празника на Самоков

Една седмица ще продължат честванията по отбелязването на празника на Самоков. Предвидени са културни и спортни събития на различни места в града, а в много от тях могат да се включат жителите и гостите. Програмата започва на 15 август, когато се отбелязва храмовият празник на Митрополитската църква. Кулминацията е на 21 август, когато е Денят на Св...

публикувано на 14.08.18 в 16:15