Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

100 години след Ангел Сладкаров

Александър Мутафчийски: Не обичам да стоя на едно място

След двайсет години на сцената на Музикалния театър, обичаният от публиката актьор и певец Александър Мутафчийски завършва в последните две години докторантура по оперна режисура в Музикалната академия. Казва, че прави всичко това, защото иска да посвети знанията, труда и интересите си на мюзикъла и оперетата, при това специално в Музикалния театър. Щастлив е, че за юбилейния концерт, посветен на 100 години от първия оперетен спектакъл в България, е асистент-режисьор на проф. Светозар Донев. Убеден е, че проф. Донев е енциклопедия в областта на оперната и оперетната режисура.

Колкото до това, къде се чувства по-сигурен: на сцената - като актьор и певец или като режисьор, Александър Мутафчийски отговаря с усмивка: Гледам на двете неща по различен начин. И двете са много творчески, и при двете трябва да мислиш. Като актьор по-скоро се съобразяваш с това, което ти подсказва режисьорът или диригентът. Докато режисьорската работа е доста по-интересна, защото ти трябва да измислиш всичко това. Подсказва ти го единствено авторът, като погледнеш текста или нотите, да разгадаеш някакъв код, т.е. да намериш идеята, философията на спектакъла. Да можеш да я обясниш на колегите си, на трупата, за да може тази идея да достигне чрез тях до публиката.

Александър Мутафчийски е благодарен за това, което през изминалите двайсет години е получил като солист на Музикалния театър - най-хубавите субретни (комедийни) роли, както и прекрасни роли в мюзикъла. Като режисьор, обаче, той е категоричен, че може да изрази неща, които като актьор не може. Не обичам да стоя на едно място. Трябваше да направя една крачка напред.

Какво още каза той пред Даниела Бенишева - чуйте в звуковия файл.

***

Преди 100 години - на 10 февруари 1918 г., в театър "Одеон" в София е представена премиерата на оперетата "Маркиз Бонели" от Делингер. Така трупата на Ангел Сладкаров, бивш солист на Шуменската оперетна дружба, поставя началото на професионалната оперета у нас.

Век по-късно - на 10 февруари 2018 г., Музикалният театър чества със специален концерт 100 години от първия оперетен спектакъл в България. Може би малцина знаят, че след 1918 г. до Втората световна война в България е имало девет частни оперетни театъра, които са били изцяло частна инициатива, без никаква помощ от държавата.

В концерта, посветен на 100-годишнината от началото на професионалния оперетен жанр, са включени откъси от емблематични оперети и мюзикъли, поставяни през годините на сцената на Музикалния театър. Сред тях са: "Царицата на чардаша", "Веселата вдовица", "Цигански барон", както и "Котки", "Целуни ме, Кейт", "Българи от старо време". Режисьор на концерт-спектакъла е проф. Светозар Донев, а негов асистент е любимият на публиката Александър Мутафчийски.ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Венцеслав Николов: Няма изкуство без съмнения

Много тъгувам за това време, в което Константин Щъркелов се е познавал с проф. Аврамов, ходили са си на гости, когато артистите са сядали на една маса с музикантите. От години наред тъгувам, че ние сме разделени по гилдии. Не се познаваме, не се и ценим . Думите са на известния музикант проф. Венцеслав Николов по повод проекта на Сити..

публикувано на 25.02.18 в 14:20

Париж - град, в който да се влюбиш, град, в който да обичаш

Романтика, вино, забележителна архитектура и множество улични музиканти. Ако можем да обобщим Париж с няколко думи, може би те биха били именно тези. Мечта за много пътешественици, а и за хората, които са влюбени в живота, Париж се превръща във все по-посещавана дестинация. Френската столица е най-прекрасният град и според нашата колежка Олга..

публикувано на 25.02.18 в 10:00

Неделното ни "Радиокафе" гостува в Огняново

Тази неделя предаването „Радиокафе“ гостува на село Огняново. Бъдете с нас от 9 до 12 часа на 25 февруари, ще ви разкажем за традициите и обичаите в община Гърмен и в китното югозападно селище, известно със своите минерални и лековити извори.  Наши гости ще бъдат кметовете на Огняново и на Гърмен Димитрия Гюрова и Минка Капитанова. С тях ще говорим..

публикувано на 24.02.18 в 15:13

Мълчанието - признак за страдание, средство за манипулация или просто интровертност

Много често в една семейна двойка единият от партньорите може да прояви мълчаливост. На какво се дължи и как да се справяме с нея, за да избегнем негативния ефект върху връзката ни? В "Контрасти" тази седмица обсъждахме тези въпроси с терапевта Стоян Георгиев . За да не изпадаме в заблуди относно мълчаливостта на партньора ни, обсъдихме и..

публикувано на 24.02.18 в 11:05
Богомил Спиров

Богомил Спиров: Актьорът трябва да играе всичко

Много харесвам това заглавие, защото за да се изпълни добре "Царицата на чардаша", певците трябва да имат гласове за опера. Да могат да изпълняват и Вердиева, и Пучиниева музика, заявява Ина Петрова (солист на Софийската опера), която е гост-солист в Музикалния театър за премиерата на "Царицата на чардаша" от Имре Калман - първата премиера за..

публикувано на 24.02.18 в 10:35