Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

100 години след Ангел Сладкаров

Александър Мутафчийски: Не обичам да стоя на едно място

След двайсет години на сцената на Музикалния театър, обичаният от публиката актьор и певец Александър Мутафчийски завършва в последните две години докторантура по оперна режисура в Музикалната академия. Казва, че прави всичко това, защото иска да посвети знанията, труда и интересите си на мюзикъла и оперетата, при това специално в Музикалния театър. Щастлив е, че за юбилейния концерт, посветен на 100 години от първия оперетен спектакъл в България, е асистент-режисьор на проф. Светозар Донев. Убеден е, че проф. Донев е енциклопедия в областта на оперната и оперетната режисура.

Колкото до това, къде се чувства по-сигурен: на сцената - като актьор и певец или като режисьор, Александър Мутафчийски отговаря с усмивка: Гледам на двете неща по различен начин. И двете са много творчески, и при двете трябва да мислиш. Като актьор по-скоро се съобразяваш с това, което ти подсказва режисьорът или диригентът. Докато режисьорската работа е доста по-интересна, защото ти трябва да измислиш всичко това. Подсказва ти го единствено авторът, като погледнеш текста или нотите, да разгадаеш някакъв код, т.е. да намериш идеята, философията на спектакъла. Да можеш да я обясниш на колегите си, на трупата, за да може тази идея да достигне чрез тях до публиката.

Александър Мутафчийски е благодарен за това, което през изминалите двайсет години е получил като солист на Музикалния театър - най-хубавите субретни (комедийни) роли, както и прекрасни роли в мюзикъла. Като режисьор, обаче, той е категоричен, че може да изрази неща, които като актьор не може. Не обичам да стоя на едно място. Трябваше да направя една крачка напред.

Какво още каза той пред Даниела Бенишева - чуйте в звуковия файл.

***

Преди 100 години - на 10 февруари 1918 г., в театър "Одеон" в София е представена премиерата на оперетата "Маркиз Бонели" от Делингер. Така трупата на Ангел Сладкаров, бивш солист на Шуменската оперетна дружба, поставя началото на професионалната оперета у нас.

Век по-късно - на 10 февруари 2018 г., Музикалният театър чества със специален концерт 100 години от първия оперетен спектакъл в България. Може би малцина знаят, че след 1918 г. до Втората световна война в България е имало девет частни оперетни театъра, които са били изцяло частна инициатива, без никаква помощ от държавата.

В концерта, посветен на 100-годишнината от началото на професионалния оперетен жанр, са включени откъси от емблематични оперети и мюзикъли, поставяни през годините на сцената на Музикалния театър. Сред тях са: "Царицата на чардаша", "Веселата вдовица", "Цигански барон", както и "Котки", "Целуни ме, Кейт", "Българи от старо време". Режисьор на концерт-спектакъла е проф. Светозар Донев, а негов асистент е любимият на публиката Александър Мутафчийски.ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда.  Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му,..

публикувано на 23.01.19 в 17:25
Пържени лилави картофи

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред..

публикувано на 23.01.19 в 16:53
Инициативата подкрепи и представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила (вдясно от микрофона)

В парламента беше открита 12-ата Седмица за предпазване от РМШ

В Народното събрание за 12-и път у нас беше открита Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Инициативата се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и цели повишаване на информираността на хората и уязвимите групи относно възможността за предпазване чрез съответните ваксини. В световен мащаб ракът..

публикувано на 23.01.19 в 15:49
Много от лечебните заведения са на ръба на капацитета си

София област е малко преди пика на грипната епидемия

В София област грип има навсякъде. Най-висока е заболеваемостта в Самоков, Елин Пелин, Сливница и Ихтиман. Това съобщи пред Радио София директорът на РЗИ София област д-р Александър Златанов. Противоемидемичните мерки, обявени в цялата област на 22 януари, остават в сила до края на седмицата. В Самоков някои ученици са в грипна ваканция още от..

публикувано на 23.01.19 в 15:29