Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

Деян Парушев: Усетът към естетиката идва от баща ми
| обновено на 12.02.18 в 13:08
Поглед към експозиционната зала 19
Снимка: nationalartgallerybg.org
"Следи" - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев.
Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма ретроспективен характер, а по-скоро показва платна, пластики и асамблажи, създадени в последните 10 години от артистичната работа на Йордан Парушев, в неговия колажен период.

Всяко една от подбраните от проф. Станислав Памукчиев творби има свое име и по този повод Деян Парушев казва, че баща му почти винаги е слагал имена на произведенията си, които се явяват като ключ за публиката.

Освен учредител на фондация "Йордан Парушев", Деян Парушев е режисьор, оператор и фотограф. Живее и работи в Париж, но често се връща и в България.

На въпрос: С какво професията на баща му се е отразила върху него? Деян отговаря категорично: С усета към естетиката. Във всичко, което правя: филми, реклами, клипове, винаги бих искал да сложа естетиката на пиедестал, да направя някакъв свят, който всъщност е по-различен и по-красив от реалния.

А най-ценният съвет от баща му, към който се придържа и днес, е да не следва краткотрайните тенденции, а своя собствен свят. Желанието на Деян е в бъдеще да направи и ретроспективна изложба за баща си, защото е убеден, че името и творчеството му не трябва да се забравят.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Капана фест" очаква своята публика от 1 до 3 юни

Разширяваме разнообразието на музикалните сцени на фестивала с доста участници от други страни, казва Никола Сивков , главен изпълнителен директор на фондация SoulCity , организатор на "Капана фест" - Пловдив. Събитието тази година ще бъде от 1 до 3 юни с програма, в която има много музика, която ще звучи на четири сцени. Освен бандите от Румъния,..

публикувано на 20.05.18 в 16:40
Михаил Йосифов

Михаил Йосифов: Сцената е истинският учител за музиканта

Имах период в живота си, когато съжалявах, че не съм роден в миналото, когато музиката повече ми харесва, казва Михаил Йосифов , който заедно с Вера Шандел от Sentimental Swingers и Елисавета Петрушева са създателите на новия проект "BG Vintage", чиято премиера предстои на 23 май в "Сити Марк Арт център".  Идеята за тази своеобразна платформа за..

публикувано на 19.05.18 в 15:55

Охридското езеро привлича почитателите на велосипедния туризъм

Велообиколката на Охридското езеро привлича много приятели на велосипедния туризъм. В приключението се включват не само подготвени велосипедисти. Трасето е лесно, защото е по асфалтови пътища и алеи по брега на езерото. И тук се крие най-голямото очарование , каза един от организаторите на велообиколката Живко Момчев от Туристическото дружество..

публикувано на 19.05.18 в 11:20
От читатели и продавачи на книги Десислава и Савина станаха автори на забавен сборник

Влиза един човек в книжарницата и... излиза с книга за забавни истории в книжарница

Ще ви разкажем за две млади дами, които години наред събират забавни случки от работата си като книжари. Интересните си и смешни истории от сблъсъка с клиенти, те разкриват в новата си книга „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“. Десислава Желева от малка обича да чете, завършила е Журналистика в Софийския..

публикувано на 18.05.18 в 19:25

Спасова могила привлича и болни, и здрави с уникалността си

На около 4 км. от с. Байлово днес, няколко дни след Спасовден, се отправяме към Спасова могила. Мястото, знаете, е увековечено и от майстора на късия разказ Елин Пелин в едноименния разказ. Хората вярват, че тук има целебни и божествени сили, които помагат на болните да се изцерят. Други пък не могат да устоят на възможността да се порадват на гледката..

публикувано на 20.05.18 в 11:30