Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

Деян Парушев: Усетът към естетиката идва от баща ми
| обновено на 12.02.18 в 13:08
Поглед към експозиционната зала 19
Снимка: nationalartgallerybg.org
"Следи" - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев.
Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма ретроспективен характер, а по-скоро показва платна, пластики и асамблажи, създадени в последните 10 години от артистичната работа на Йордан Парушев, в неговия колажен период.

Всяко една от подбраните от проф. Станислав Памукчиев творби има свое име и по този повод Деян Парушев казва, че баща му почти винаги е слагал имена на произведенията си, които се явяват като ключ за публиката.

Освен учредител на фондация "Йордан Парушев", Деян Парушев е режисьор, оператор и фотограф. Живее и работи в Париж, но често се връща и в България.

На въпрос: С какво професията на баща му се е отразила върху него? Деян отговаря категорично: С усета към естетиката. Във всичко, което правя: филми, реклами, клипове, винаги бих искал да сложа естетиката на пиедестал, да направя някакъв свят, който всъщност е по-различен и по-красив от реалния.

А най-ценният съвет от баща му, към който се придържа и днес, е да не следва краткотрайните тенденции, а своя собствен свят. Желанието на Деян е в бъдеще да направи и ретроспективна изложба за баща си, защото е убеден, че името и творчеството му не трябва да се забравят.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Здравков

Ниски сгради с единен облик и северно разширяване на София в плановете за облик на града

Темата за проблемите и предизвикателствата пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти беше в основата на Първа Бизнес закуска за тази година, свързана с облика на София и недвижимите имоти. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира: Работим за промяна на нормативните актове, защото липсата на ясни регламенти..

публикувано на 23.02.18 в 16:32

Кукери, бабугери и джамали „На гости у Шопско“

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. 10 групи с над 400 участници се очакват на празника, по време на който ще..

публикувано на 23.02.18 в 16:30

От 1 март евроделегатите в НДК ще видят традиционни български занаяти

От 1 март на „Улица на занаятите“ в НДК ще има демонстрации за делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС на традиционни български занаяти. Организаторите целят, освен да запознаят делегатите с българския бит и култура, да ги вдъхновят да станат посланици на българското в техните държави. Защо не и да представят страната ни като..

публикувано на 23.02.18 в 16:15

Валидираха марка, посветена на Китайската Нова година

"Български пощи" валидира нова марка на тема "Китайска Нова година - година на Жълтото куче". Десетки филателисти се събраха в Музея на съобщенията в София, за да бъдат сред първите, сдобили се с ограничените бройки, тъй като тиражът е лимитиран. 2 600 години пр. н. е.император Хуан Ди въвежда зодиакалниякалендар в Китай. Според него 12-те..

публикувано на 23.02.18 в 16:06

Кандидатите за "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки

Кандидатите-ползватели на социалната услуга "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки и часове за труд и учебна дейност. Това реши на последното си заседание Столичният общински съвет. Решението е в защита на интересите на хората с увреждания и е събразено с разпореждането на Върховния админстративен съд , съобщи Вяра..

публикувано на 23.02.18 в 15:25