Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

Деян Парушев: Усетът към естетиката идва от баща ми
| обновено на 12.02.18 в 13:08
Поглед към експозиционната зала 19
Снимка: nationalartgallerybg.org
"Следи" - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев.
Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма ретроспективен характер, а по-скоро показва платна, пластики и асамблажи, създадени в последните 10 години от артистичната работа на Йордан Парушев, в неговия колажен период.

Всяко една от подбраните от проф. Станислав Памукчиев творби има свое име и по този повод Деян Парушев казва, че баща му почти винаги е слагал имена на произведенията си, които се явяват като ключ за публиката.

Освен учредител на фондация "Йордан Парушев", Деян Парушев е режисьор, оператор и фотограф. Живее и работи в Париж, но често се връща и в България.

На въпрос: С какво професията на баща му се е отразила върху него? Деян отговаря категорично: С усета към естетиката. Във всичко, което правя: филми, реклами, клипове, винаги бих искал да сложа естетиката на пиедестал, да направя някакъв свят, който всъщност е по-различен и по-красив от реалния.

А най-ценният съвет от баща му, към който се придържа и днес, е да не следва краткотрайните тенденции, а своя собствен свят. Желанието на Деян е в бъдеще да направи и ретроспективна изложба за баща си, защото е убеден, че името и творчеството му не трябва да се забравят.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25