Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

Деян Парушев: Усетът към естетиката идва от баща ми
| обновено на 12.02.18 в 13:08
Поглед към експозиционната зала 19
Снимка: nationalartgallerybg.org
"Следи" - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев.
Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма ретроспективен характер, а по-скоро показва платна, пластики и асамблажи, създадени в последните 10 години от артистичната работа на Йордан Парушев, в неговия колажен период.

Всяко една от подбраните от проф. Станислав Памукчиев творби има свое име и по този повод Деян Парушев казва, че баща му почти винаги е слагал имена на произведенията си, които се явяват като ключ за публиката.

Освен учредител на фондация "Йордан Парушев", Деян Парушев е режисьор, оператор и фотограф. Живее и работи в Париж, но често се връща и в България.

На въпрос: С какво професията на баща му се е отразила върху него? Деян отговаря категорично: С усета към естетиката. Във всичко, което правя: филми, реклами, клипове, винаги бих искал да сложа естетиката на пиедестал, да направя някакъв свят, който всъщност е по-различен и по-красив от реалния.

А най-ценният съвет от баща му, към който се придържа и днес, е да не следва краткотрайните тенденции, а своя собствен свят. Желанието на Деян е в бъдеще да направи и ретроспективна изложба за баща си, защото е убеден, че името и творчеството му не трябва да се забравят.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново кръгово в "Драгалевци", местните подозрителни

Ново кръгово кръстовище е изградено в кв. "Драгалевци" на улиците „Папрат“ и „Захарий Зограф“. Кметът на район Витоша Теодор Петков обясни, че придобивката е дълго чакана и се открива на светлия празник Успение Богородично, който е и празник на квартала. Кръстовището е изградено за месец и е на стойност около 440 хиляди лева. Според жители на..

публикувано на 15.08.18 в 17:46

"Удая" пренася у нас събитие, което иначе е на хиляди километри

Любителите на източните практики, ще могат да се насладят на фестивала "Удая", който съчечатава йога и музика. Домакин на събитието е Правец, като се очаква да пристигнат учители, преподаватели и музиканти от целия свят, за да предадат своите умения и знания на всички участници. Началото е на 15 август, а програмата включва 5-дневен ритрийт с йога..

публикувано на 15.08.18 в 17:16

Нова детска градина отваря врати в "Драгалевци" през септември

В началото на месец септември в кв. "Драгалевци" ще отвори врати нова детска градина, съобщи кметът на район "Витоша" Теодор Петков . Детското заведение ще бъде за около 120 деца: По този начин ще намалим проблема с недостига на места, а за кв. "Драгалевци" мисля, че ще бъде решен почти изцяло. Теодор Петков добави, че продължава строителството на..

публикувано на 15.08.18 в 16:51

Био смокини изненадват посетителите на фермерския фестивал

Био смокини са днешната изненада за посетителите на фермерския фестивал пред Министерството на земеделието и храните. Вече традиционно провеждащият се пазар всяка сряда от 10:30 до 18:30 ч, събира сертифицирани производители от цялата страна. Разбира се, представени бяха много други продукти, характерни за нашите ширини, както и напълно екзотични за..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Денят на спасението напомни за медиците, загинали за чужд живот

С минута мълчание и вой на сирени за 14-та поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред Военномедицинската академия бе отбелязан Денят на спасението – ден, в който свеждаме глави за почит пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда...

публикувано на 15.08.18 в 15:37