Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиса Джерард и маестро Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

Освен Трета симфония на Гурецки, на сцената ще звучат и песни от номинирани за Оскар филми

3
Уникалният концерт е на 14 март в Зала 1 на НДК

„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е `уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. Ленто-ленто-ленто - обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

През 2015 г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като вулкан и аскет, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за крещяща тишина. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.

Вокалното изпълнение в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната дива Лиса Джерард.

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на миналия век, Джерард създава даркуейв дуото Dead Can Dance. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на официалната музика на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с множество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и Sacrifice, песен от саундтрака на „Вътрешен човек“ – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999 г. На сцената ще излезе и другата съставна част от Концептуалната културна платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Йордан Камджалов: Лиза Джерард синтезира моите търсения в изкуството

Усещам концерта с Лиза Джерард на 14 март в зала 1 на НДК като своеобразна съдържателна кулминация на досегашната ми дейност . Така артистичният директор и диригент на "Генезис оркестра" Йордан Камджалов оценява проекта, който ще представи пред..

публикувано на 03.02.18 в 16:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата:..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от..

публикувано на 21.03.24 в 17:25