Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Снимка: Радио ВИДИН, архив
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи клас. Това решиха на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха предложени и промени в Наредбата за прием в детските градини, а окончателен вариант и на двата документа се очаква да бъде приет на последното за месеца заседание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до училището и уседналостта по постоянен или настоящ адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите ученици попадат в 4 групи - с тригодишно пребиваване на адреса; деца с адрес в района на училището от поне една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година и децата от други райони.

Класирането става стъпаловидно и при изчерпване на водещите критерии се прилагат допълнителните. Именно един от тях е други деца от семейството да посещават исканото училище, което носи най-голям брой точки - 22. След постъпили редица искания от страна на многодетни семейства, днес общинската комисия по образование реши да увеличи броя и на точките за тях. При класиране децата от такива семейства ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за прием в първи клас в общинските училища са повече от самите деца, посочи зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има много училища, при които броят на децата, които се очаква да имат уседналост в района на училището, е чувствително по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се очаква за тези училища да се стигне дори до реален прием в четвърта група.

Тодор ЧобановСлед днешното заседание на Комисията по образование и култура ще бъдат отразени промени и в Наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училище. Една от най-съществените е, че допълнителна точка ще получават не само децата, които са посещавали общинска ясла, но и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от образователни сдружения смятат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, предлагат процедурата да се прецизира.

Окончателните варианти на двете наредби - за прием в детските градини и подготвителните групи в училище и за прием в първи клас, ще бъдат представени на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в сряда, за да може следващия четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Венцеслав Николов: Няма изкуство без съмнения

Много тъгувам за това време, в което Константин Щъркелов се е познавал с проф. Аврамов, ходили са си на гости, когато артистите са сядали на една маса с музикантите. От години наред тъгувам, че ние сме разделени по гилдии. Не се познаваме, не се и ценим . Думите са на известния музикант проф. Венцеслав Николов по повод проекта на Сити..

публикувано на 25.02.18 в 14:20

Париж - град, в който да се влюбиш, град, в който да обичаш

Романтика, вино, забележителна архитектура и множество улични музиканти. Ако можем да обобщим Париж с няколко думи, може би те биха били именно тези. Мечта за много пътешественици, а и за хората, които са влюбени в живота, Париж се превръща във все по-посещавана дестинация. Френската столица е най-прекрасният град и според нашата колежка Олга..

публикувано на 25.02.18 в 10:00

Неделното ни "Радиокафе" гостува в Огняново

Тази неделя предаването „Радиокафе“ гостува на село Огняново. Бъдете с нас от 9 до 12 часа на 25 февруари, ще ви разкажем за традициите и обичаите в община Гърмен и в китното югозападно селище, известно със своите минерални и лековити извори.  Наши гости ще бъдат кметовете на Огняново и на Гърмен Димитрия Гюрова и Минка Капитанова. С тях ще говорим..

публикувано на 24.02.18 в 15:13

Мълчанието - признак за страдание, средство за манипулация или просто интровертност

Много често в една семейна двойка единият от партньорите може да прояви мълчаливост. На какво се дължи и как да се справяме с нея, за да избегнем негативния ефект върху връзката ни? В "Контрасти" тази седмица обсъждахме тези въпроси с терапевта Стоян Георгиев . За да не изпадаме в заблуди относно мълчаливостта на партньора ни, обсъдихме и..

публикувано на 24.02.18 в 11:05
Богомил Спиров

Богомил Спиров: Актьорът трябва да играе всичко

Много харесвам това заглавие, защото за да се изпълни добре "Царицата на чардаша", певците трябва да имат гласове за опера. Да могат да изпълняват и Вердиева, и Пучиниева музика, заявява Ина Петрова (солист на Софийската опера), която е гост-солист в Музикалния театър за премиерата на "Царицата на чардаша" от Имре Калман - първата премиера за..

публикувано на 24.02.18 в 10:35