Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Снимка: Радио ВИДИН, архив
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи клас. Това решиха на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха предложени и промени в Наредбата за прием в детските градини, а окончателен вариант и на двата документа се очаква да бъде приет на последното за месеца заседание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до училището и уседналостта по постоянен или настоящ адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите ученици попадат в 4 групи - с тригодишно пребиваване на адреса; деца с адрес в района на училището от поне една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година и децата от други райони.

Класирането става стъпаловидно и при изчерпване на водещите критерии се прилагат допълнителните. Именно един от тях е други деца от семейството да посещават исканото училище, което носи най-голям брой точки - 22. След постъпили редица искания от страна на многодетни семейства, днес общинската комисия по образование реши да увеличи броя и на точките за тях. При класиране децата от такива семейства ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за прием в първи клас в общинските училища са повече от самите деца, посочи зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има много училища, при които броят на децата, които се очаква да имат уседналост в района на училището, е чувствително по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се очаква за тези училища да се стигне дори до реален прием в четвърта група.

Тодор ЧобановСлед днешното заседание на Комисията по образование и култура ще бъдат отразени промени и в Наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училище. Една от най-съществените е, че допълнителна точка ще получават не само децата, които са посещавали общинска ясла, но и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от образователни сдружения смятат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, предлагат процедурата да се прецизира.

Окончателните варианти на двете наредби - за прием в детските градини и подготвителните групи в училище и за прием в първи клас, ще бъдат представени на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в сряда, за да може следващия четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35