Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Снимка: Радио ВИДИН, архив
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи клас. Това решиха на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха предложени и промени в Наредбата за прием в детските градини, а окончателен вариант и на двата документа се очаква да бъде приет на последното за месеца заседание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до училището и уседналостта по постоянен или настоящ адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите ученици попадат в 4 групи - с тригодишно пребиваване на адреса; деца с адрес в района на училището от поне една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година и децата от други райони.

Класирането става стъпаловидно и при изчерпване на водещите критерии се прилагат допълнителните. Именно един от тях е други деца от семейството да посещават исканото училище, което носи най-голям брой точки - 22. След постъпили редица искания от страна на многодетни семейства, днес общинската комисия по образование реши да увеличи броя и на точките за тях. При класиране децата от такива семейства ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за прием в първи клас в общинските училища са повече от самите деца, посочи зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има много училища, при които броят на децата, които се очаква да имат уседналост в района на училището, е чувствително по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се очаква за тези училища да се стигне дори до реален прием в четвърта група.

Тодор ЧобановСлед днешното заседание на Комисията по образование и култура ще бъдат отразени промени и в Наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училище. Една от най-съществените е, че допълнителна точка ще получават не само децата, които са посещавали общинска ясла, но и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от образователни сдружения смятат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, предлагат процедурата да се прецизира.

Окончателните варианти на двете наредби - за прием в детските градини и подготвителните групи в училище и за прием в първи клас, ще бъдат представени на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в сряда, за да може следващия четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Йосифов

Михаил Йосифов: Сцената е истинският учител за музиканта

Имах период в живота си, когато съжалявах, че не съм роден в миналото, когато музиката повече ми харесва, казва Михаил Йосифов , който заедно с Вера Шандел от Sentimental Swingers и Елисавета Петрушева са създателите на новия проект "BG Vintage", чиято премиера предстои на 23 май в "Сити Марк Арт център".  Идеята за тази своеобразна платформа за..

публикувано на 19.05.18 в 15:55

Охридското езеро привлича почитателите на велосипедния туризъм

Велообиколката на Охридското езеро привлича много приятели на велосипедния туризъм. В приключението се включват не само подготвени велосипедисти. Трасето е лесно, защото е по асфалтови пътища и алеи по брега на езерото. И тук се крие най-голямото очарование , каза един от организаторите на велообиколката Живко Момчев от Туристическото дружество..

публикувано на 19.05.18 в 11:20
От читатели и продавачи на книги Десислава и Савина станаха автори на забавен сборник

Влиза един човек в книжарницата и... излиза с книга за забавни истории в книжарница

Ще ви разкажем за две млади дами, които години наред събират забавни случки от работата си като книжари. Интересните си и смешни истории от сблъсъка с клиенти, те разкриват в новата си книга „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“. Десислава Желева от малка обича да чете, завършила е Журналистика в Софийския..

публикувано на 18.05.18 в 19:25

Спасова могила привлича и болни, и здрави с уникалността си

На около 4 км. от с. Байлово днес, няколко дни след Спасовден, се отправяме към Спасова могила. Мястото, знаете, е увековечено и от майстора на късия разказ Елин Пелин в едноименния разказ. Хората вярват, че тук има целебни и божествени сили, които помагат на болните да се изцерят. Други пък не могат да устоят на възможността да се порадват на гледката..

публикувано на 20.05.18 в 11:30

Скаутското движение калява тялото и духа

Завършваме седмицата в „Радиоприемница“, посветена на извънкласните дейности, с разговор за скаутското движение. Гости в студиото са Румен Пущаков - председател на Централния младежки клуб на скаутите в България и Михаела и Виктор Тодорови , ученици и челнове на клуба. "Идеята за духовното и физическото израстване стои в основата и на нашата..

публикувано на 18.05.18 в 16:52