Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Снимка: Радио ВИДИН, архив
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи клас. Това решиха на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха предложени и промени в Наредбата за прием в детските градини, а окончателен вариант и на двата документа се очаква да бъде приет на последното за месеца заседание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до училището и уседналостта по постоянен или настоящ адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите ученици попадат в 4 групи - с тригодишно пребиваване на адреса; деца с адрес в района на училището от поне една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година и децата от други райони.

Класирането става стъпаловидно и при изчерпване на водещите критерии се прилагат допълнителните. Именно един от тях е други деца от семейството да посещават исканото училище, което носи най-голям брой точки - 22. След постъпили редица искания от страна на многодетни семейства, днес общинската комисия по образование реши да увеличи броя и на точките за тях. При класиране децата от такива семейства ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за прием в първи клас в общинските училища са повече от самите деца, посочи зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има много училища, при които броят на децата, които се очаква да имат уседналост в района на училището, е чувствително по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се очаква за тези училища да се стигне дори до реален прием в четвърта група.

Тодор ЧобановСлед днешното заседание на Комисията по образование и култура ще бъдат отразени промени и в Наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училище. Една от най-съществените е, че допълнителна точка ще получават не само децата, които са посещавали общинска ясла, но и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от образователни сдружения смятат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, предлагат процедурата да се прецизира.

Окончателните варианти на двете наредби - за прием в детските градини и подготвителните групи в училище и за прием в първи клас, ще бъдат представени на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в сряда, за да може следващия четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29
Самоков, парк

Цяла седмица чествания за празника на Самоков

Една седмица ще продължат честванията по отбелязването на празника на Самоков. Предвидени са културни и спортни събития на различни места в града, а в много от тях могат да се включат жителите и гостите. Програмата започва на 15 август, когато се отбелязва храмовият празник на Митрополитската църква. Кулминацията е на 21 август, когато е Денят на Св...

публикувано на 14.08.18 в 16:15