Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават точките за първи клас за многодетни семейства

Снимка: Радио ВИДИН, архив
Увеличават се точките за многодетни семейства при кандидатстване в първи клас. Това решиха на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Същевременнно бяха предложени и промени в Наредбата за прием в детските градини, а окончателен вариант и на двата документа се очаква да бъде приет на последното за месеца заседание на Общинския съвет.

Водещи при приема в първи клас са близостта до училището и уседналостта по постоянен или настоящ адрес. Именно на база на тази уседналост бъдещите ученици попадат в 4 групи - с тригодишно пребиваване на адреса; деца с адрес в района на училището от поне една година и в последните групи са новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година и децата от други райони.

Класирането става стъпаловидно и при изчерпване на водещите критерии се прилагат допълнителните. Именно един от тях е други деца от семейството да посещават исканото училище, което носи най-голям брой точки - 22. След постъпили редица искания от страна на многодетни семейства, днес общинската комисия по образование реши да увеличи броя и на точките за тях. При класиране децата от такива семейства ще получат по 5, вместо 2 точки.

Местата за прием в първи клас в общинските училища са повече от самите деца, посочи зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов:

Особено в централната част на София има много училища, при които броят на децата, които се очаква да имат уседналост в района на училището, е чувствително по-малък от броя на местата в първи клас. Тогава тези места ще отидат за децата от цяла София, като се очаква за тези училища да се стигне дори до реален прием в четвърта група.

Тодор ЧобановСлед днешното заседание на Комисията по образование и култура ще бъдат отразени промени и в Наредбата за прием в детските градини и в подготвителните групи в училище. Една от най-съществените е, че допълнителна точка ще получават не само децата, които са посещавали общинска ясла, но и всички, които са били в такова лицензирано заведение. Тъй като от образователни сдружения смятат, че информацията за броя на групите в детските градини и свободните места е труднодостъпна, предлагат процедурата да се прецизира.

Окончателните варианти на двете наредби - за прием в детските градини и подготвителните групи в училище и за прием в първи клас, ще бъдат представени на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в сряда, за да може следващия четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет те да бъдат гласувани.