Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пулмологът д-р Александър Симидчиев:

На открито или зад затворен прозорец е по-безопасен въздухът? Верният отговор е: Зависи

Грижете се за климатиците, за да не ви разболяват, пазете се от студов стрес, калявайте се
Снимка: Георги Нейков, БНР
Какъв въздух дишаме?
Не е задължително общината да е въвела „зелен билет“, за да си зададем този въпрос. За здравословния аспект в отговора ни помага д-р Александър Симидчиев – пулмолог, член на Българското и на Европейското дружество по белодробни болести. Той е един от създателите на сдружението Обединение за чист въздух, осиновил е една от станциите, които съставят картината на картата за София.

Обединение за чист въздух е НПО, което е създадено от съмишленици с цел да се предлагат прагматични решения в практиката и живота, които да бъдат ефективни и да допринесат за реално намаляване на експозицията на вредни частици във въздуха за по-здравословни условия на живот.

Невинаги можем да изчистим въздуха, но можем да предпазим белите дробове с филтриращи елементи и други способи – обяснява д-р Симидчиев. – Замърсяването на въздуха има отношение и към глобалното затопляне, и към енергийната ефективност и т.н., но ние искаме да насочим вниманието преди всичко на отразяването му върху белия дроб и човешкото здраве.

Снимка

  •               ФАКТ: Средно човек вдишва по 16 пъти на минута. На денонощие това прави 22 000 пъти.
    Според СЗО България е на второ място по смъртност от замърсяване на въздуха (в Европа).


Хората знаят, че трябва да шофират внимателно, да дават предимство на пешеходците, знаят, че в България от пътни произшествия загиват над 700 души годишно. Но замисляме ли се, че от замърсен въздух загиват 18 000 годишно?

Къде е по-безопасно по отношение на чистия/мръсния въздух

Зависи. Обикновено в зимно време в населени места, където хората все още използват дърва или въглища за отопление, на закрито най-вероятно е по-добре по отношение на праховите частици. А след дъжд, когато прахът е на земята, най-вероятно на открито е по-добре, отколкото зад прозорците  и вратите.

Има няколко нива на замърсяване. Добре е хората да ги научат и да се съобразяват. Най-важното е при данни за повишена замърсеност, да не полагаме физически активности в такава среда (тогава се диша по-често и по-дълбоко). При ползването на маски, трябва да изберем подходяща, например хирургичните не предпазват от фини прахови частици (ФПЧ).

Климатиците
допринасят за по-комфортна среда. Ползата им е, че намаляват стреса, обусловен от околната ни среда – вкъщи или на работното място. Но освен температурната промяна те често пречистват въздуха с филтриращите си елементи от акари, поленови или други алергени, прах и всякакви видове микроорганизми. Най-важното за безопасността и дори за полезността на уредите е тяхната поддръжка и настройка. Филтрите задължително трябва да бъдат почиствани и сменяни според инструкциите на производителя. В противен случай те може да се превърнат в разпространител на болестотворни частици.

Проблемът е още по-сериозен в автомобилите, където Снимкапроцентно много повече хора се движат, използвайки климатици. А в автокупето пространството  и въздухът са по-малко и климатикът има много по-силно влияние, особено ако то е негативно.

Д-р Симидчиев подчертава, че в офис сградите климатичната инсталация може да пренесе бактерии от едно помещение в друго, заради централизираната циркулация на въздуха.

Специалистът препоръчва да не стоим под обстрела на струята от климатика, за да не получи тялото ни студов стрес (през лятото). Ако се спи в стая с такъв уред, също леглото трябва да е по-далеч от него.

Разликата между външната среда и температурата в стаята не бива да е по-голяма от 8 градуса (това допринася и за по-икономичен режим по отношение на енергопотреблението).

Много е добре да каляваме организма си, защото така той става по-адаптивен и устойчив на студов стрес, а това ни прави по-недостъпни на болести.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Александър Симидчиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Йосифов

Михаил Йосифов: Сцената е истинският учител за музиканта

Имах период в живота си, когато съжалявах, че не съм роден в миналото, когато музиката повече ми харесва, казва Михаил Йосифов , който заедно с Вера Шандел от Sentimental Swingers и Елисавета Петрушева са създателите на новия проект "BG Vintage", чиято премиера предстои на 23 май в "Сити Марк Арт център".  Идеята за тази своеобразна платформа за..

публикувано на 19.05.18 в 15:55

Охридското езеро привлича почитателите на велосипедния туризъм

Велообиколката на Охридското езеро привлича много приятели на велосипедния туризъм. В приключението се включват не само подготвени велосипедисти. Трасето е лесно, защото е по асфалтови пътища и алеи по брега на езерото. И тук се крие най-голямото очарование , каза един от организаторите на велообиколката Живко Момчев от Туристическото дружество..

публикувано на 19.05.18 в 11:20
От читатели и продавачи на книги Десислава и Савина станаха автори на забавен сборник

Влиза един човек в книжарницата и... излиза с книга за забавни истории в книжарница

Ще ви разкажем за две млади дами, които години наред събират забавни случки от работата си като книжари. Интересните си и смешни истории от сблъсъка с клиенти, те разкриват в новата си книга „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“. Десислава Желева от малка обича да чете, завършила е Журналистика в Софийския..

публикувано на 18.05.18 в 19:25

Спасова могила привлича и болни, и здрави с уникалността си

На около 4 км. от с. Байлово днес, няколко дни след Спасовден, се отправяме към Спасова могила. Мястото, знаете, е увековечено и от майстора на късия разказ Елин Пелин в едноименния разказ. Хората вярват, че тук има целебни и божествени сили, които помагат на болните да се изцерят. Други пък не могат да устоят на възможността да се порадват на гледката..

публикувано на 20.05.18 в 11:30

Скаутското движение калява тялото и духа

Завършваме седмицата в „Радиоприемница“, посветена на извънкласните дейности, с разговор за скаутското движение. Гости в студиото са Румен Пущаков - председател на Централния младежки клуб на скаутите в България и Михаела и Виктор Тодорови , ученици и челнове на клуба. "Идеята за духовното и физическото израстване стои в основата и на нашата..

публикувано на 18.05.18 в 16:52