Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пулмологът д-р Александър Симидчиев:

На открито или зад затворен прозорец е по-безопасен въздухът? Верният отговор е: Зависи

Грижете се за климатиците, за да не ви разболяват, пазете се от студов стрес, калявайте се
Снимка: Георги Нейков, БНР
Какъв въздух дишаме?
Не е задължително общината да е въвела „зелен билет“, за да си зададем този въпрос. За здравословния аспект в отговора ни помага д-р Александър Симидчиев – пулмолог, член на Българското и на Европейското дружество по белодробни болести. Той е един от създателите на сдружението Обединение за чист въздух, осиновил е една от станциите, които съставят картината на картата за София.

Обединение за чист въздух е НПО, което е създадено от съмишленици с цел да се предлагат прагматични решения в практиката и живота, които да бъдат ефективни и да допринесат за реално намаляване на експозицията на вредни частици във въздуха за по-здравословни условия на живот.

Невинаги можем да изчистим въздуха, но можем да предпазим белите дробове с филтриращи елементи и други способи – обяснява д-р Симидчиев. – Замърсяването на въздуха има отношение и към глобалното затопляне, и към енергийната ефективност и т.н., но ние искаме да насочим вниманието преди всичко на отразяването му върху белия дроб и човешкото здраве.

Снимка

  •               ФАКТ: Средно човек вдишва по 16 пъти на минута. На денонощие това прави 22 000 пъти.
    Според СЗО България е на второ място по смъртност от замърсяване на въздуха (в Европа).


Хората знаят, че трябва да шофират внимателно, да дават предимство на пешеходците, знаят, че в България от пътни произшествия загиват над 700 души годишно. Но замисляме ли се, че от замърсен въздух загиват 18 000 годишно?

Къде е по-безопасно по отношение на чистия/мръсния въздух

Зависи. Обикновено в зимно време в населени места, където хората все още използват дърва или въглища за отопление, на закрито най-вероятно е по-добре по отношение на праховите частици. А след дъжд, когато прахът е на земята, най-вероятно на открито е по-добре, отколкото зад прозорците  и вратите.

Има няколко нива на замърсяване. Добре е хората да ги научат и да се съобразяват. Най-важното е при данни за повишена замърсеност, да не полагаме физически активности в такава среда (тогава се диша по-често и по-дълбоко). При ползването на маски, трябва да изберем подходяща, например хирургичните не предпазват от фини прахови частици (ФПЧ).

Климатиците
допринасят за по-комфортна среда. Ползата им е, че намаляват стреса, обусловен от околната ни среда – вкъщи или на работното място. Но освен температурната промяна те често пречистват въздуха с филтриращите си елементи от акари, поленови или други алергени, прах и всякакви видове микроорганизми. Най-важното за безопасността и дори за полезността на уредите е тяхната поддръжка и настройка. Филтрите задължително трябва да бъдат почиствани и сменяни според инструкциите на производителя. В противен случай те може да се превърнат в разпространител на болестотворни частици.

Проблемът е още по-сериозен в автомобилите, където Снимкапроцентно много повече хора се движат, използвайки климатици. А в автокупето пространството  и въздухът са по-малко и климатикът има много по-силно влияние, особено ако то е негативно.

Д-р Симидчиев подчертава, че в офис сградите климатичната инсталация може да пренесе бактерии от едно помещение в друго, заради централизираната циркулация на въздуха.

Специалистът препоръчва да не стоим под обстрела на струята от климатика, за да не получи тялото ни студов стрес (през лятото). Ако се спи в стая с такъв уред, също леглото трябва да е по-далеч от него.

Разликата между външната среда и температурата в стаята не бива да е по-голяма от 8 градуса (това допринася и за по-икономичен режим по отношение на енергопотреблението).

Много е добре да каляваме организма си, защото така той става по-адаптивен и устойчив на студов стрес, а това ни прави по-недостъпни на болести.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Александър Симидчиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35