Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Болници с борчове за 60 млн. лв. от супероперации, извежда в заглавие МОНИТОР. Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигурителва каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти.

Виж повече

Болните зъби са бич за българина, четем в ТРУД. Обеззъбена е поне едната челюст на половината от възрастното население в България. Здравната каса обаче не поема лечението с протези. Това стана ясно от пдумите на председателя на Сдружението  на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев по време на пресконференция в понеделник, посветена на проблема. Отчита се сериозен проблем и със здравето на устната кухина при тийнейджърите. 92% от 18- и 19-годишните имат поне един кариес. Според съсловната организация средствата, които се отделят от бюджета на НЗОК за зъболечение в страната, са крайно недостатъчни. През 2018 г. един възрастен здравноосигурен пациент има право на три процедури, които обаче се покриват частично – вадене на зъб, химиополимер и амалгамна пломба – 70 лв. общо. По тази причина хората не се лекуват навреме и търсят помощ, когато вече са принудени и се налага вадене на зъб, обясняват стоматолозите. Едва 8% от нашите деца до 19 години са без кариес, а парите от НЗОК не покриват дори само спешните случаи, каза още д-р Кънев. От Сдружението са категорични, че държавата трябва да финансира напълно денталното лечение на децата, бременните и спешните случаи.

Виж повече

Столичната община е готова да монтира вътрешно видеонаблюдение в детските градини, но само при съгласие между педагогическия състав и родителите, пише МОНИТОР. Това обяви зам.-кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов. “В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви той. Чобанов уточни, че вътрешно наблюдение има в над 50 детски градини, което е около ¼ от столичните забавачки. Зам.-кметът обаче заяви, че от „Московска“ 33 са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

Виж повече

МОН дава на прокурор помагало за 1-ви клас, съобщава МОНИТОР. Министерството на образованието и науката ще подаде сигнал до прокуратурата, свързан с помагало по математика, в което има задача, в която се пита колко струва рокличката на момченце. На корицата на самото издание пише, че е одобрено от МОН, което не било вярно и именно заради това министерството ще сезира прокуратурата. Задачата в джендър стил се появи вчера в социалната мрежа Фейсбук и предизвика вълна от възмущение от страна на родители. Въпросното задание за първокласници гласи: „Панталонките на момченцето струват 10 лв., а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?“ Към задачата има и илюстрация на русо момче. Заданието е част от помагалото „Курс по математика за 1 клас на издателство „Сънрей“ от 2018-а година. Оттам обяснили пред МОН, че ставало дума за техническа грешка и че вместо рокличка, трябвало да пише „комплект“, обясниха още от МОН.

Виж повече

Разширяват още „Зелена зона“ в София, отбелязва в друга статия МОНИТОР. Транспортната комисията към Столичния общински съвет ще обсъди в сряда разширяването на „Зелена зона“ в четири района в София. Общинарите ще умуват дали да дадат зелена светлина за повече места за платено паркиране в „Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. За разширяване на зелена зона в столицата се заговори още през миналата година. От СОС тогава обясниха, че са готови да разгледат предложения за разкриване на още платени зони за паркиране, но след като районните администрации са провели обществени обсъждания с живеещите в кварталите.

Виж повече

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите, твърди СЕГА. Парламентът ще опита отново да узакони сечта в планините и да улесни изграждането на нови лифтове и ски писти. Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Подобни промени, поискани от ГЕРБ през 2012 г., доведоха до масови протести. През миналата година бе направен опит те да бъдат прокарани през промени в Закона за туризма, вкарани потайно и без обществено обсъждане. След остра реакция от страна на еколозите текстовете бяха оттеглени. Сега управляващите правят трети опит да приемат спорни промени в режима за строителство в горски територии.

Виж повече

Сред първенците сме по жени инженери в Европа, четем в СЕГА. Жените инженери и научни работници у нас са повече от мъжете, показват данни на Евростат. Статистиката показва, че 56% от заетите в сферата на технологиите и научните изследвания у нас са представители на нежния пол. Средно в Европа делът на дамите в тези сектори е 40 на сто. Преди нас в класацията е единствено Литва, където 58 на сто от инженерите и научните изследователи носят поли. Най-малко дами в тези сектори има в Люксембург и Финландия, където под 30% от инженерите и научните работници са представители на нежния пол. От години родните работодатели алармират за увеличаващия се брой незаети места за инженери. Затова от бизнеса предлагат държавата да осигурява стипендии за инженери и технически кадри. Получилите държавна подкрепа обаче трябва да останат на работа в България в продължение на 5 г. след като завършат.

Виж повече


ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвежда се временна организация на движението

Въвежда се временна организация на движението за заснемането на филма „Патрулки”, съобщиха от Столичната община.  Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режима на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:  - От 18.00 часа на 16 октомври до 03.00 часа на 17..

публикувано на 15.10.18 в 18:57

Птиците в Борисовата градина ще зимуват като новодомци

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в парк „Княз-Борисова градина“ преди зимата, съобщиха от Столичната община. В първото събитие участие взеха близо 100 деца, които се включиха активно в сглобяването и украсяването на различните видове къщички и помогнаха за закачането им по дърветата. Инициативата е част от мерките, които..

публикувано на 15.10.18 в 15:04

Пожар гори в близост до бул. „Европа“, след разклона за Банкя

Пожар гори в близост до бул. „Европа“, след разклона за Банкя, съобщават от пресцентъра на МВР. На място са екипи на пожарната, които гасят пламъците. Горят стърнища, огънят е обхванал голяма площ. Няма опасност за намиращите се в близост постройки. Сигналът за пожара е подаден в 12.30 часа. От пожара има задимяване на пътя. Взети са превантивни мерки..

публикувано на 15.10.18 в 14:31

Гълъбово е обградено от жандармерия заради пияни роми

Гълъбово е обградено от жандармерия. Причината е инцидент от вчера в ромската махала, съобщава БГНЕС. Ромите са се забавлявали шумно със силна музика. На място е пристигнал патрул. Полицаи са се опитали да конфискуват музикалната уредба, но ромите са ги нападнали и са потрошили патрулния им автомобил. От МВР уточняват, че вчера към 14.24 часа е получен..

публикувано на 15.10.18 в 11:19

Няколко столични района остават без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от пресцентъра на дружеството. Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Цанко Церковски“ в кв. „Михайлово“ в град Банкя се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа за живеещите в района на: ул. „Александър Стамболийски“ от ул. „Христо..

публикувано на 15.10.18 в 09:29