Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Болници с борчове за 60 млн. лв. от супероперации, извежда в заглавие МОНИТОР. Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигурителва каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти.

Виж повече

Болните зъби са бич за българина, четем в ТРУД. Обеззъбена е поне едната челюст на половината от възрастното население в България. Здравната каса обаче не поема лечението с протези. Това стана ясно от пдумите на председателя на Сдружението  на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев по време на пресконференция в понеделник, посветена на проблема. Отчита се сериозен проблем и със здравето на устната кухина при тийнейджърите. 92% от 18- и 19-годишните имат поне един кариес. Според съсловната организация средствата, които се отделят от бюджета на НЗОК за зъболечение в страната, са крайно недостатъчни. През 2018 г. един възрастен здравноосигурен пациент има право на три процедури, които обаче се покриват частично – вадене на зъб, химиополимер и амалгамна пломба – 70 лв. общо. По тази причина хората не се лекуват навреме и търсят помощ, когато вече са принудени и се налага вадене на зъб, обясняват стоматолозите. Едва 8% от нашите деца до 19 години са без кариес, а парите от НЗОК не покриват дори само спешните случаи, каза още д-р Кънев. От Сдружението са категорични, че държавата трябва да финансира напълно денталното лечение на децата, бременните и спешните случаи.

Виж повече

Столичната община е готова да монтира вътрешно видеонаблюдение в детските градини, но само при съгласие между педагогическия състав и родителите, пише МОНИТОР. Това обяви зам.-кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов. “В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви той. Чобанов уточни, че вътрешно наблюдение има в над 50 детски градини, което е около ¼ от столичните забавачки. Зам.-кметът обаче заяви, че от „Московска“ 33 са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

Виж повече

МОН дава на прокурор помагало за 1-ви клас, съобщава МОНИТОР. Министерството на образованието и науката ще подаде сигнал до прокуратурата, свързан с помагало по математика, в което има задача, в която се пита колко струва рокличката на момченце. На корицата на самото издание пише, че е одобрено от МОН, което не било вярно и именно заради това министерството ще сезира прокуратурата. Задачата в джендър стил се появи вчера в социалната мрежа Фейсбук и предизвика вълна от възмущение от страна на родители. Въпросното задание за първокласници гласи: „Панталонките на момченцето струват 10 лв., а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?“ Към задачата има и илюстрация на русо момче. Заданието е част от помагалото „Курс по математика за 1 клас на издателство „Сънрей“ от 2018-а година. Оттам обяснили пред МОН, че ставало дума за техническа грешка и че вместо рокличка, трябвало да пише „комплект“, обясниха още от МОН.

Виж повече

Разширяват още „Зелена зона“ в София, отбелязва в друга статия МОНИТОР. Транспортната комисията към Столичния общински съвет ще обсъди в сряда разширяването на „Зелена зона“ в четири района в София. Общинарите ще умуват дали да дадат зелена светлина за повече места за платено паркиране в „Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. За разширяване на зелена зона в столицата се заговори още през миналата година. От СОС тогава обясниха, че са готови да разгледат предложения за разкриване на още платени зони за паркиране, но след като районните администрации са провели обществени обсъждания с живеещите в кварталите.

Виж повече

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите, твърди СЕГА. Парламентът ще опита отново да узакони сечта в планините и да улесни изграждането на нови лифтове и ски писти. Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Подобни промени, поискани от ГЕРБ през 2012 г., доведоха до масови протести. През миналата година бе направен опит те да бъдат прокарани през промени в Закона за туризма, вкарани потайно и без обществено обсъждане. След остра реакция от страна на еколозите текстовете бяха оттеглени. Сега управляващите правят трети опит да приемат спорни промени в режима за строителство в горски територии.

Виж повече

Сред първенците сме по жени инженери в Европа, четем в СЕГА. Жените инженери и научни работници у нас са повече от мъжете, показват данни на Евростат. Статистиката показва, че 56% от заетите в сферата на технологиите и научните изследвания у нас са представители на нежния пол. Средно в Европа делът на дамите в тези сектори е 40 на сто. Преди нас в класацията е единствено Литва, където 58 на сто от инженерите и научните изследователи носят поли. Най-малко дами в тези сектори има в Люксембург и Финландия, където под 30% от инженерите и научните работници са представители на нежния пол. От години родните работодатели алармират за увеличаващия се брой незаети места за инженери. Затова от бизнеса предлагат държавата да осигурява стипендии за инженери и технически кадри. Получилите държавна подкрепа обаче трябва да останат на работа в България в продължение на 5 г. след като завършат.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16