Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Интерактивна карта упътва за разделно изхвърляне на отпадъци в София

| обновено на 15.02.18 в 15:28
Елица Панайотова
Снимка: Божидар Янев, БНР
По идея на “Зелена София” вече заработи сайт с интерактивна карта, на която гражданите на София бързо и лесно ще могат да намерят информация как и къде да изхвърлят разделно всички видове битови отпадъци.

На адрес www.waste.sofia.bg е посочено местоположението по квартали на най-близките контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло; на контейнерите за зелени отпадъци, както и на общинските площадки за предаване на вторични суровини. Сайтът съдържа информация и за всички останали видове отпадъци и режима на тяхното събиране – със заявка или по график и съответните телефони за контакт.

Готови са и информационните стикери за всички 24 района на София, които подробно и разбираемо разясняват какво трябва да правят столичани с отпадъци като мебели, строителни материали, остаряло електрическо обурудване, акумулатори, автомобилни гуми, лекарства, препарати, биоотпадъци и др. Те не трябва да бъдат изхвърляни директно в сивите контейнери. Именно тази широко разпространена практика възпрепятства работата на завода за механично-биологично третиране на отпадъците в село Яна, район "Кремиковци".

Стикерите са достъпни на сайта, откъдето всеки може безплатно да ги свали и разпечата. Идеята е информацията да стигне до максимално голям брой хора, които да бъдат мотивирани и улеснени в стремежа си да се грижат за опазването на околната среда. Снимка

При събран биоотпадък (например храни) съответната етажна собственост може да се обади до общината и да поръча специален контейнер, който ще дойде до блока и след това предаденото ще бъде рециклирано - разясни пред Радио София Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София".

С настоящата инициатива “Зелена София” и Столична община целят да информират гражданите за добрите практики при разделното изхвърляне на смет и да повишат процента на рециклирани отпадъци на територията на София.

Интернет страницата е разработена с помощта на сдружение “CSR Bulgaria”, Център за научни изследвания и проектиране – УАСГ, дирекция "Управление на отпадъците" и Столичен инспекторат.

Повече за идеята и функциите на сайта, къде какво може или не трябва да се изхвърля - чуйте от разговора на Божидар Янев с Елица Панайотова.

  • В края на 2016 г. Столична община даде начало на 
Проект „Зелена София“

Задачата на неговия екип е да координира политиките за устойчиво развитие на Столична община, както и да подготви кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия. Екипът цели да постигне съществен напредък по няколко приоритетни теми: качество на въздуха, транспорт, зелени градски площи и третиране на отпадъците.