Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчетоха последствията от краткосрочните екомерки по отношение на трафика като замърсител на въздуха

Предвиждат повече зарядни колонки за електромобили
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Схема за разполагане на електрически зарядни колонки разработват съвместно Направление „Архитектура и градоустройство“ и Дирекция „Транспорт“ към Столичната община.
Това заяви зам.-кметът по екологията Йоана Христова, която отчете пред Комисията по околна среда към общинския съвет краткосрочните мерки за управление на атмосферния въздух, заложени в едноименната програма с хоризонт 2020 г.
Христова допълни, че вече са монтирани две зарядни станции - на паркинга на ул.„Шандьор Петьофи“ и бул.„Витоша“, които позволяват едновременното зареждане на две електрически превозни средства.

Общинската програма за въздуха бе приета през май 2017 година. Сред отчетените мерки са увеличената кратност за миене на булеварди и улици и газанализаторите, предоставени на отдел „Пътна полиция“.

На 199 кръстовища е поставено видеонаблюдение за управление на трафика.

По 425 улици трябва да бъде обособено еднопосочно движение, на 45 от тях – то вече е изпълнено.

До края на 2017 г. са ремонтирани около 1136 дка пътни и тротоарни настилки.

Същевременно, Столичният инспекторат е засилил проверките на строителните обекти за машини, които могат да замърсят градските пътища, каза Йоана Христова.

Изпълнението на мерките за качеството на атмосферния въздух ще бъде регулярно отчитано пред Комисията по околна среда, а общинските съветници поискаха от зам.-кмета по екология да представи и финансов отчет за приложените дейности.

Чуйте резултатите, които бяха отчетени.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Тайната памет на костюма“ показва финландците в киното от началото на XX век

В „Радиоприемница“ днес гостува художникът и преподавател в НАТФИЗ Елена Тренчева, с която разговаряхме за Финландската гала вечер в рамките на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. По време на събитието, което ще се проведе тази вечер, 19:30 часа, в Сити Марк Арт Център, ще можем да се насладим на затрогващия филм „Мъжът и..

публикувано на 17.10.18 в 15:46

Да съберем и дарим жълъди и кестени, от които ще бъдат отгледани 12 хиляди фиданки

Детските ни спомени от есента винаги са свързани с приятни разходки в парка, игри сред цветните листа и събиране на кестени и жълъди за домашната ни колекция. Точно сега инициативата „Дари жълъд, засади бъдеще“, която се осъществява от Gorata.bg , превръща събирането на жълъди и кестени в едно много добро дело. Организаторите апелират към..

публикувано на 17.10.18 в 15:40

"Квазар" става хай-тек щитът на България

Проект в сферата на националната сигурност ще предотвратява рискови събития като тероризъм, пожари, наводнения или земетресения. Краткото му име е Квазар или Квантова комуникация и интелигентни системи за сигурност и управление на риска. По-голяма част от средствата са европейски, но има и национално съфинансиране. Партньори по проекта са Институтът..

публикувано на 17.10.18 в 15:55
Сцена от

Балетът на Старозагорската опера гостува с "Нестинарка" в Софийската опера

Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от най-интригуващите си заглавия от последния сезон. Вчера залата беше препълнена на мюзикъла за деца и представен от деца - Машината на времето , днес вечерта пък ще се играе знаковата танцова драма Нестинарка от Марин Големинов, единствената българска творба, намерила място в Топ 10..

публикувано на 17.10.18 в 14:39

Да екранизираш творчество е трудно

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. В зала 1 на НДК снощи бяха връчени наградите на международния кинофестивал “Cinelibri”. Авторитетно международно жури, начело с продуцента Мартичка Божилова, обяви имената на филмите - призьори. Това са френско-канадската криминална драма “Ще се видим там, горе” на..

публикувано на 17.10.18 в 14:16