Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Училищна кампания развива медийната грамотност у децата

Снимка: архив

Всяка година, когато се отбелязва Международният ден за безопасен интернет, се слага началото и на поредица от инициативи и кампании. За първи път в България има такова масово участие на различни организации и институции. До известна степен, това се дължи на създаването на една коалиция за въвеждане на дигитално медийно образование от начален курс в образователната ни система.Най-мащабната кампания, която се организира от Центъра за безопасен интернет е училищна кампания за развиване на медийната грамотност у децата, което гарантира тяхната безопасност.  

Един от партньорите на медийната коалиция е фондацията „Дигитални деца“, която започна 6-месечна кампания „Училище с отворен код“, в рамките на която ще проведе обучение в много училища както на децата, така и на учителите по различни теми за сигурността в интернет.

Агенцията за закрила на детето организира дискусии в 15 областни града в страната, където има представители на детския съвет, заедно с местните власти - темата е „Опасностите в интернет“ и е съвместна с Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Един от трите мобилни оператори започна онлайн кампания, за която бе създаден и специалния сайт „От теб зависи“. Тази кампания е насочена срещу езика на омразата, или т.нар. онлайн хейтърство“.

Подробности - в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31

Работилница „Азбука Глаголица“ показва значението на буквите в Етнографския музей

Тази неделя в Националния етнографски музей от 11:00 часа  ще се проведе Работилница „Азбука Глаголица“. Инициативата е част от изложбата „ArtExtreme Стража", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще остане в музея до 30 май. Работилницата се организира от Сдружение "Андари" - Анатолий Радев и Дария Василева и Сдружение "Амат"...

публикувано на 25.05.18 в 17:51

"Symbio" на сцената на Първо студио на БНР

На сцената на Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще свири дуетът "Symbio" - Йоханес Геворкян Хелман (хърди-гърди) и ЛаршЕмил Ойебергет (акордеон), които завоюваха наградата „Най-добър нов артист на годината“ на Шведските награди за фолк и уърлд музика през 2016 г. с компилативното си звучене. Историята на екзотичния инструмент, на..

публикувано на 25.05.18 в 17:21