Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Училищна кампания развива медийната грамотност у децата

Снимка: архив

Всяка година, когато се отбелязва Международният ден за безопасен интернет, се слага началото и на поредица от инициативи и кампании. За първи път в България има такова масово участие на различни организации и институции. До известна степен, това се дължи на създаването на една коалиция за въвеждане на дигитално медийно образование от начален курс в образователната ни система.Най-мащабната кампания, която се организира от Центъра за безопасен интернет е училищна кампания за развиване на медийната грамотност у децата, което гарантира тяхната безопасност.  

Един от партньорите на медийната коалиция е фондацията „Дигитални деца“, която започна 6-месечна кампания „Училище с отворен код“, в рамките на която ще проведе обучение в много училища както на децата, така и на учителите по различни теми за сигурността в интернет.

Агенцията за закрила на детето организира дискусии в 15 областни града в страната, където има представители на детския съвет, заедно с местните власти - темата е „Опасностите в интернет“ и е съвместна с Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Един от трите мобилни оператори започна онлайн кампания, за която бе създаден и специалния сайт „От теб зависи“. Тази кампания е насочена срещу езика на омразата, или т.нар. онлайн хейтърство“.

Подробности - в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт

Общинската фирма „Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт. Причината за отстраняването на сегашния изпълнител е некачествено изпълнение.  Припомняме, че по бул. „Константин Величков“, в участъка от бул. „Възкресение“ до бул.„Сливница“, ще се изгради специално общо трасе за трамваи и автобуси, което ще ограничи..

публикувано на 18.10.18 в 18:10

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06