Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

133 млн. лв. са просрочените дългове на НЗОК към чужди клиники, извежда в заглавие СЕГА. Здравната каса дължи 271 млн. лв. за лечение на български пациенти в чужбина, като 133 млн. лв. от тях са просрочени, сочат резултатите от спешната проверка за задълженията на институцията към чужди здравни фондове, която насрочи зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния й съвет Жени Начева в петък. Сумата е същата, каквато съобщи по-рано управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред депутатите. Същевременно в бюджета на касата за тази година са заложени 73 млн. лв. за разплащане с чужди клиники. Цяла седмица различни представители на кабинета оспорваха данните на Плочев, а финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че разминаването може да провали подписването на рамковия договор за тази година.

Виж повече

Всяко седмо училище с е-дневник, четем в МОНИТОР. Приблизително всяко седмо училище използва електронен дневник. Това показва проучване на образователното министерство чрез анкетиране на 2139 школа, което установило, че иновацията е въведена в 316 учебни заведения. Към момента все още няма нормативно изискване за водене на електронен вариант на дневниците в системата на училищното образование. Предстои обаче изменение на Наредбата за информация и документите за системата на предучилищното и училищното образование, в което е предвидено от учебната 2018-2019 година дневници да може да се водят в хартиен и/или в електронен вид. Така преподавателите ще могат да влизат направо с таблета или смартфона, през който да вписват отсъствията, оценките и забележките на учениците.

Виж повече

Бизнесът извоюва тройно по-голям внос на работници, информира СЕГА.  По-лесен и тройно по-висок внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз си извоюваха работодателските организации. Вместо квота от 10% от средносписъчната численост на наетите по трудов договор работодателите ще могат да внасят при облекчени условия от трети страни до 35% от общия си състав. Това са предложените нормативни промени между първо и второ четене на законопроекта за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Виж повече

Избират между 4 варианта за райониране на страната, отбелязва МОНИТОР. България ще избира между 4 варианта за нова карта на икономическите райони за планиране на страната. Това стана ясно в понеделник по време на дискусия, организирана от столичен ежедневник. На нея първоначално бяха представени 3 варианта, но по врече на обсъжданията от Института за пазарна икономика (ИПИ) предложиха четвърти.  Първият от представените днес предвижда в страната да има 5 района от ниво 2. Според втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. Третият вариант предвижда запазване на броя на районите - шест, но с променен обхват. От ИПИ препоръчаха преди да се премине към избор да се направи оценка за достъпа до ресурс за Югозападния район и съответно столицата в третия вариант. Десислава Николова от института предложи четвърти вариант. Той предвижда деление на Западна България - като един голям район, Черноморски район - Североизточен или Дунавски район, и Тракийско-Родопски район. В Западния район ще се включва и част от сегашната Северозападна България.

Виж повече
Спор трябва ли София да е в отделен район, коментира по темата 24 ЧАСА. Трябва ли София да е самостоятелен икономически район, или да остане част от по-голям, но така да намалява възможността на останалите общини да ползват европейски средства. Това е основният проблем при новото икономическо райониране на страната, което се налага да влезе в сила от 2020 г. заради правилата на ЕС. При сегашното деление с 6 района Северозападът остава с по-малко от минималните 800 хил. души население. Засега и двата варианта, които са фаворити за новото райониране, предвиждат София да е част от по-голям район.

Виж повече

Климатът става все по-нестабилен и времето все по-внезапно се променя, пише ТРУД. Резки необичайни застудявания и обилни валежи от сняг през зимата и от дъжд през лятото ни застигат все по-често. Една от основните причини за това е увеличението на влагата в атмосферата, обясниха експерти. Главен виновник е замърсяването на океаните и моретата с боклуци и пластмаси, които убиват планктона и нарушават баланса, защото именно те са основният източник на изпарения. „Повечето вода, която започва да се съдържа в атмосферата, в един момент трябва някъде да се извали и това може да се случи както сега – в края на зимата с отрицателни температури или през лятото, където все по-често има екстремни валежи”, обяснява метеорологът от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН проф. Валери Спиридонов. Той обаче подчерта, че все пак още е зима, така че тези валежи не са нещо крайно необичайно и припомни, че е имало сняг и през март, та дори през август.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54