Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Георги Ганецовски: Археология и съвременност съжителстват в музея на Враца

Музеят предлага на посетителите няколко експозиции, които на друго място не могат да се видят, категоричен е Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей - Враца. За какво става дума?

Преди всичко "Ботевата зала", която е посветена на неговата чета и преминаването й през Враца, т.нар. "Музей от хартия", който съществува от 5 години и, който представя нови технологии на изработка на реплики с т.нар. 3D принтове, които по думите на директора са изящни и много наподобяват оригиналите. В Регионалния исторически музей - Враца отскоро свое място има и експозицията "Първа атомна", която няма аналог. Без аналог е и залата "Светът на детето", която се намира във Възрожденско-етнографския комплекс "Софроний Врачански".Снимка

С усмивка Георги Ганецовски посочва още една зала, която няма съответствие в друг музей - тази, посветена на традиционните транспортни средства и специално на врачанския предприемач Мито Орозов, който живее в  първата четвърт на 20-и век, произвежда файтони от различни габарити, някои от тях отличени със златни медали на изложение в Париж.  

Това, за което мечтае Георги Ганецовски, е хората, които минават през града, да разполагат с повече време за разглеждане на музеите, да оценят видяното и да се върнат отново.

Врачанският музей е известен със своите съкровища. В специална зала е експонирано Рогозенското съкровище (в оригинал), съкровището от Букьовци, от Гавиче, както и Врачанското съкровище, известно със златния венец и сребърния наколенник плюс още накити от благородни метали. От тук идва и мотото на музея и то е: "Враца - град на съкровищата".

Врачанският музей работи целогодишно, като единствените два дни, в които почива са 31 декември и 1 януари.

ВИЖТЕ ОЩЕ

50 км нова ВиК мрежа ще има в София до края на годината

  През месец март започна изграждането на канализация на улици в столичния квартал „Симеоново". "Софийска вода" е поела изпълнението на поредния етап от Главен канализационен клон ІІ, от ул. „Неофит Хилендарски", ул. „Извор“ и по ул. „Шумако“ до ул. „Проф. Димитър Пасков“. Проектът включва и отводняване на улиците чрез изграждане на дъждоприемни..

обновено на 20.06.18 в 15:42
Колизеумът е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим

Един живот не стигна да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите. Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа..

публикувано на 20.06.18 в 15:03

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите. Подаването на документите започва от днес като може да се извърши на място в някое от училищата-гнезда или онлайн на платформата https://priem.mon.bg. 385 са паралелките в София, в които седмокласниците могат да продължат обучението си. Най-важното е родителите да отчетат..

публикувано на 20.06.18 в 15:00

Услугата "Асистанс" е важен компонент от застраховката "Помощ при пътуване"

Защо е важна застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", какво покрива тя и как можем да се възползваме от нея в случай на нужда, коментира в предаването "Радиоприемница "специалистът по общо застраховане Александър Митов. Ако се стигне до здравен проблем, когато сме в чужбина, ситуацията е малко по-особена, защото не знаем към кого да се..

публикувано на 20.06.18 в 14:59

Кампанията „Без оправдания“ провокира софиянци да спортуват

В 1 СУ  "Пенчо Славейков" беше дадено началото на кампанията "Без оправдания". Организатори на събитието са сдружение “АЦЕС Европейски столици - България”. Основната идея на кампанията „Без оправдания“ е да покаже, че да  си физически активен и да спортуваш редовно зависи само от желанието и добрата мотивация. Можем да бъдем активни навсякъде - на..

публикувано на 20.06.18 в 14:47