Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Георги Ганецовски: Археология и съвременност съжителстват в музея на Враца

Музеят предлага на посетителите няколко експозиции, които на друго място не могат да се видят, категоричен е Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей - Враца. За какво става дума?

Преди всичко "Ботевата зала", която е посветена на неговата чета и преминаването й през Враца, т.нар. "Музей от хартия", който съществува от 5 години и, който представя нови технологии на изработка на реплики с т.нар. 3D принтове, които по думите на директора са изящни и много наподобяват оригиналите. В Регионалния исторически музей - Враца отскоро свое място има и експозицията "Първа атомна", която няма аналог. Без аналог е и залата "Светът на детето", която се намира във Възрожденско-етнографския комплекс "Софроний Врачански".Снимка

С усмивка Георги Ганецовски посочва още една зала, която няма съответствие в друг музей - тази, посветена на традиционните транспортни средства и специално на врачанския предприемач Мито Орозов, който живее в  първата четвърт на 20-и век, произвежда файтони от различни габарити, някои от тях отличени със златни медали на изложение в Париж.  

Това, за което мечтае Георги Ганецовски, е хората, които минават през града, да разполагат с повече време за разглеждане на музеите, да оценят видяното и да се върнат отново.

Врачанският музей е известен със своите съкровища. В специална зала е експонирано Рогозенското съкровище (в оригинал), съкровището от Букьовци, от Гавиче, както и Врачанското съкровище, известно със златния венец и сребърния наколенник плюс още накити от благородни метали. От тук идва и мотото на музея и то е: "Враца - град на съкровищата".

Врачанският музей работи целогодишно, като единствените два дни, в които почива са 31 декември и 1 януари.

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2 е наднорменото тегло и затлъстяването. Според данни на СЗО от 2018 година 1,9 млрд. възрастни са със затлъстяване или наднормено тегло, 75 милиона от тях са деца до 19-годишна възраст. Според специалистите, един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - до 94 см..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32