Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Георги Ганецовски: Археология и съвременност съжителстват в музея на Враца

Музеят предлага на посетителите няколко експозиции, които на друго място не могат да се видят, категоричен е Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей - Враца. За какво става дума?

Преди всичко "Ботевата зала", която е посветена на неговата чета и преминаването й през Враца, т.нар. "Музей от хартия", който съществува от 5 години и, който представя нови технологии на изработка на реплики с т.нар. 3D принтове, които по думите на директора са изящни и много наподобяват оригиналите. В Регионалния исторически музей - Враца отскоро свое място има и експозицията "Първа атомна", която няма аналог. Без аналог е и залата "Светът на детето", която се намира във Възрожденско-етнографския комплекс "Софроний Врачански".Снимка

С усмивка Георги Ганецовски посочва още една зала, която няма съответствие в друг музей - тази, посветена на традиционните транспортни средства и специално на врачанския предприемач Мито Орозов, който живее в  първата четвърт на 20-и век, произвежда файтони от различни габарити, някои от тях отличени със златни медали на изложение в Париж.  

Това, за което мечтае Георги Ганецовски, е хората, които минават през града, да разполагат с повече време за разглеждане на музеите, да оценят видяното и да се върнат отново.

Врачанският музей е известен със своите съкровища. В специална зала е експонирано Рогозенското съкровище (в оригинал), съкровището от Букьовци, от Гавиче, както и Врачанското съкровище, известно със златния венец и сребърния наколенник плюс още накити от благородни метали. От тук идва и мотото на музея и то е: "Враца - град на съкровищата".

Врачанският музей работи целогодишно, като единствените два дни, в които почива са 31 декември и 1 януари.

ВИЖТЕ ОЩЕ
И от мотоклубовете, и от Пътна полиция искат по-малко инциденти и жервти по пътищата

Мотосезонът започва на 24 март

Отдел „Пътна полиция“- СДВР, представители на Столичната община и местните мотоклубове проведоха брифинг по повод предстоящото официално откриване на новия мотосезон в събота, 24 март. Началото на мотосезона тази година е под наслов „Не на агресията на пътя“. Статистиката за последните две години сочи, че тежките катастрофи на мотористи в..

публикувано на 21.03.18 в 17:40

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим ръст на превозените пътници от 29.1%. В рамките на годината общо 11.4 млн. пътници са преминали през българските летища с международни, вътрешни и чартърни превози. Това каза председателят на Асоциацията на Българските авиокомпании Светослав Станулов в рамките на срещата „Анализ на..

публикувано на 21.03.18 в 16:15

Алтернативният туризъм като антитеза на масовия туризъм

В предаването “Радиоприемница” продължаваме да обсъждаме различни варианти за поддържане на добра физическа форма и здравословен начин на живот. В днешното издание Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм, разказва за различните начини за пътуване и почивка. Туризмът е това, което правим ние. Туризмът не е..

публикувано на 21.03.18 в 16:12

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05
Мястото, където ще бъде разположена „Бронзовата къща“

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей, който ще бъде превърнат в галерия за съвременно изкуство. Столичната община ще обяви паралелно конкурсите за пространството и за Зона 3, част от проекта за обновяване на централната градска част. Зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов..

публикувано на 21.03.18 в 15:56