Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Георги Ганецовски: Археология и съвременност съжителстват в музея на Враца

Музеят предлага на посетителите няколко експозиции, които на друго място не могат да се видят, категоричен е Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей - Враца. За какво става дума?

Преди всичко "Ботевата зала", която е посветена на неговата чета и преминаването й през Враца, т.нар. "Музей от хартия", който съществува от 5 години и, който представя нови технологии на изработка на реплики с т.нар. 3D принтове, които по думите на директора са изящни и много наподобяват оригиналите. В Регионалния исторически музей - Враца отскоро свое място има и експозицията "Първа атомна", която няма аналог. Без аналог е и залата "Светът на детето", която се намира във Възрожденско-етнографския комплекс "Софроний Врачански".Снимка

С усмивка Георги Ганецовски посочва още една зала, която няма съответствие в друг музей - тази, посветена на традиционните транспортни средства и специално на врачанския предприемач Мито Орозов, който живее в  първата четвърт на 20-и век, произвежда файтони от различни габарити, някои от тях отличени със златни медали на изложение в Париж.  

Това, за което мечтае Георги Ганецовски, е хората, които минават през града, да разполагат с повече време за разглеждане на музеите, да оценят видяното и да се върнат отново.

Врачанският музей е известен със своите съкровища. В специална зала е експонирано Рогозенското съкровище (в оригинал), съкровището от Букьовци, от Гавиче, както и Врачанското съкровище, известно със златния венец и сребърния наколенник плюс още накити от благородни метали. От тук идва и мотото на музея и то е: "Враца - град на съкровищата".

Врачанският музей работи целогодишно, като единствените два дни, в които почива са 31 декември и 1 януари.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46