Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Аквариумът и дворецът Озакажо впечатляват посетителите на Осака

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В предаването ни "Турагент" оперната певица Пламена Гиргинова ни "разходи" из втория по големина град в Япония - Осака. Пламена беше поканена да участва в новогодишно турне заедно с още четирима наши оперни певци от японския диригент Шунго Морияма. Два от концертите са били в огромни пълни зали с 4000 души капацитет, което Пламена споделя като изключително преживяване. Това не е първото й посещение в Страната на изгряващото слънце. Преди 10 години тя пее на концерти в Токио, като част от Детския радиохор на Българското национално радио.


Осака е историческа и търговска столица на Япония и един от най-големите и индустриални центрове и пристанища в страната. В града, разположен на остров Хоншу, живеят 2 милиона и 700 хиляди души. Пламена го нарича град от бъдещето:

Малко е по-спокойно от Токио, но също е много интересно, красиво и цветно. Особено вечер е изключително забързан животът. Няма нищо общо с нищо, което съм виждала в Европа.

Аквариумът в Осака е един от най-големите публични аквариуми в света. Разположен е в частта Минато, близо до залива Осака. Освен с интересната си архитектура той впечатлява и с 16-те аквариума, с тихоокеански животни в тях. Най-големият от аквариумите съдържа 5,400 кубични метра вода, и разнообразие от морски видове, включвайки и единствената китова акула, отглеждана в аквариум. Аквариумите са изградени от 314 тона акрилно стъкло което е повече от 1.5 пъти повече от годишното световно производство.

Друга интересна забележителност, която задължително трябва да посетите, ако се намирате в Осака, според Пламена, е дворецът Озакажо, Той е изгирал основна роля при обединението на Япония през 16 век.  Дворецът е разположен на 60 000 квадратни метра и се състои от 13 сгради. Посещават го туристи от цял свят, особено по време на сезонните фестивали в Япония.

Международното летище Кансай е главното обслужващо града, като интересното за него е че е построено на правоъгълен изкуствено построен остров, който е разположен на брега на залива Осака.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41

"СофтУни фест" поставя предизвикателства пред креативните младежи

За първи път "СофтУни" организира състезанието "СофтУни фест", което ще събере на едно място хора с интереси в програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна да премерят сили в три категории: "Дигитален маркетинг", "Дизайн и криейтив" и "Програмиране". Няма възрастово ограничение. Не е нужна предварителна подготовка, защото всичко ще се случва в..

публикувано на 22.06.18 в 16:33

Ремонтират близо 50 сгради на столични училища и детски градини

Близо 50 сгради на училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през тази година на територията на Столичната община. 22 от тях ще бъдат обновени със средства от Общинския приватизационен фонд и дейностите в тях ще приключат до началото на учебната година, докато реконструкциите в другите 26 ще продължи и през следващата календарна година, а..

публикувано на 22.06.18 в 15:51

Спираща дъха природа, безброй острови и безкрайно крайбрежие

Чували ли сте израза "Перлата на Адриатика"? А знаете ли за какво е нарицателен той? За Хърватия, разбира се. Държавата с тринадесетвековна история, множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове, няколко прочути изобретатели, както и шест паметника на световното наследство и осем национални парка. Да не пропуснем и..

публикувано на 22.06.18 в 14:46