Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Аквариумът и дворецът Озакажо впечатляват посетителите на Осака

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В предаването ни "Турагент" оперната певица Пламена Гиргинова ни "разходи" из втория по големина град в Япония - Осака. Пламена беше поканена да участва в новогодишно турне заедно с още четирима наши оперни певци от японския диригент Шунго Морияма. Два от концертите са били в огромни пълни зали с 4000 души капацитет, което Пламена споделя като изключително преживяване. Това не е първото й посещение в Страната на изгряващото слънце. Преди 10 години тя пее на концерти в Токио, като част от Детския радиохор на Българското национално радио.


Осака е историческа и търговска столица на Япония и един от най-големите и индустриални центрове и пристанища в страната. В града, разположен на остров Хоншу, живеят 2 милиона и 700 хиляди души. Пламена го нарича град от бъдещето:

Малко е по-спокойно от Токио, но също е много интересно, красиво и цветно. Особено вечер е изключително забързан животът. Няма нищо общо с нищо, което съм виждала в Европа.

Аквариумът в Осака е един от най-големите публични аквариуми в света. Разположен е в частта Минато, близо до залива Осака. Освен с интересната си архитектура той впечатлява и с 16-те аквариума, с тихоокеански животни в тях. Най-големият от аквариумите съдържа 5,400 кубични метра вода, и разнообразие от морски видове, включвайки и единствената китова акула, отглеждана в аквариум. Аквариумите са изградени от 314 тона акрилно стъкло което е повече от 1.5 пъти повече от годишното световно производство.

Друга интересна забележителност, която задължително трябва да посетите, ако се намирате в Осака, според Пламена, е дворецът Озакажо, Той е изгирал основна роля при обединението на Япония през 16 век.  Дворецът е разположен на 60 000 квадратни метра и се състои от 13 сгради. Посещават го туристи от цял свят, особено по време на сезонните фестивали в Япония.

Международното летище Кансай е главното обслужващо града, като интересното за него е че е построено на правоъгълен изкуствено построен остров, който е разположен на брега на залива Осака.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23
Зорница Христова описва впечатленията си от срещите с малките читатели

Зорница Христова: Децата четат по-гладко езика на картинките, отколкото възрастните

На Панаира на книгата и Литературния фестивал срещнах страхотни умни, находчиви деца – сподели впечатленията си пред Радио София и Зорница Христова – известна преводачка от английски език, журналистка и авторка на детски книги (позната и като Точица ). Повечето книги са на два езика – на думите и на картинките - обясни тя в..

публикувано на 14.12.18 в 15:31