Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

3 март през погледа на най-малките

Снимка: БГНЕС
На 3 март, националния празник на България, с най-малките ни събеседници обсъдихме какво празнуваме на тази дата. Традиционно на този ден във всички градове в страната се организират чествания и тържествени зари, а хиляди българи изкачват връх Шипка.


В най-искреното предаване по Радио София - "Радиолексикон" попитахме малчуганите кои са българските патриоти. Децата от 43 ДГ „Талант“ ни разказаха всичко за 3 март - от битките на връх Шипка, през патриотите, които са помогнали за Освобождението като Васил Левски, Христо Ботев и много други важни имена. Показаха ни защо трябва да се гордеем, че сме българи:

- Борците за свободата са важни, за да спасят България. Ако ги нямаше тях, щяхме да останем под турско иго и сега нямаше да има България.

- Да си българин е едно страхотно чувство, защото България има много голяма история. Аз се гордея с тази история.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46