Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Веселин Калановски: Искам работа, която ми е вкусна

Ако сам избираш зависимостите си, значи си свободен, смята известният актьор
Снимка: Антония Енева
Трябва да призная, че известно време се питах кой е най-подходящият гост за днешното издание на предаването – в деня след Националния празник. 

В момента, в който се сетих за постановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“, вече нямах никакви съмнения, че трябва да ви срещна с човека, който играе Левски, защото съм убедена, че тази роля променя и учи...

Веселин Калановски: Тази роля наистина обогатява. Тя е толкова провокативна, че човек трудно би останал същия, след като… не да я изиграе – след като я прочете… 

Продължаваме да говорим за опасните идеалисти, за робския манталитет и тъжната равносметка: Последните години ми се наложи да пътувам повече из провинцията, където местната власт, като основен работодател в цялата държава, както и държавата като цяло, като че ли създава някакъв прототип на късен феодализъм. 

Каква е цената на свободата? – Първо, смелостта да избереш пътя да си свободен… Въпросът е човек сам да избира зависимостите, на които се подчинява – това е вече вид свобода. А свободата като дефиниция вътре в мен – това е нещо, което ти трябва да носиш. Да бъдеш свободен в мислите си, в постъпките си, съобразявайки се естествено с другите и ненавлизайки в чуждото пространство, т.е. накърнявайки свободата на останалите. То е нещо като спазване на един обществен договор и тук, разбира се, опираме до най-тъжната точка в България, че ние уж имаме обществен договор, а реално такъв не се практикува в тази територия. На театрална сцена

Връщаме се в детството му – там някъде, около Малък градски театър, зад Консерваторията, между ул. „Черковна“ и реката… 

Бях луда глава, не най-доброто дете за родителите си. Детството ми беше и весело, и тъжно във финала си. Загубих майка си на една относително млада възраст – току-що бях станал на 19 години. Нелепа катастрофа… Имах прекрасни родители. Бях дарен с тях. И ме изтърпяха…

Говорим си още за приятелствата от онова време, за ВИТИЗ, за семейството и децата, за страстта към пътешествия, за ролите и магията на актьорската професия. 

Самата магия е там, на сцената с колегите, с тези твои партньори… Като казвам партньори, нямам предвид вече само колегите, а и самата публика, защото едно от най-красивите мигчета (може да е само едно мигче по време на целия спектакъл) е, когато ти знаеш, че си едно цяло с тези, които са в салона и че не ти само им говориш и ги водиш, а те по някакви невидими нишки предават своите мисли и настроения към теб и те променят вътре в хода на самото действие.

Признава, че ламти да научава нови знания, да се докосва да други култури, да опознава нови места.
На финала на нашия разговор го питам какво си пожелава.

Искам децата ми да са живи и здрави. Искам Жени да има успех (и търпение). Искам да имам работа, която ми е вкусна, която ме окриля, която ме въодушевява. Имам ли работа, аз съм щастлив.

  - - -

Актьорът Веселин Калановски е роден на 14 януари 1957 г. в София.
Завършил е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев.
Работил е в театрите в Благоевград, Шумен, "Възраждане" (София), Държавен пътуващ театър. От 1991 г. е актьор на свободна практика. 

Някои от ролите му: Левски в „Тайната вечеря на Дякона Левски“, Креон в „Едип цар“ и „Антигона“, Маяковски в „Барабан за екзекуция“, Епископ Методий във „Вавилонската кула“, Сър Тоби в „Дванадесета нощ“, Василий в „Процесът против богомилите“ и др.

В киното и телевизията сме го гледали в: „Хотел България“, „Домашен арест“, „Скъпи наследници“, „Бензин“ и други. Един от търсените гласове за дублаж на филми.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35