Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Промяна в наредбата или нова наредба за градския транспорт

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Обществено обсъждане, което да се проведе в следващите две седмици, искат от групата на „БСП - Лява България“ в Столичния общински съвет. Те настояват да се дискутира публично предложената нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, която в момента е качена на сайта на Общината. Същевременно управляващи и опозиция са на различни мнения относно нормативния акт - докато БСП искат изменения в сега съществуващия документ, ГЕРБ предлагат изцяло нова наредба, която да бъде одобрена.

Сред мотивите за предлагането на нова Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт се посочва, че развитието на технологиите, които в даден момент ще доведат до електронно таксуване и в София, предполагат нови обществени отношения.

Вносителите посочват, че се изискват нормативни промени и заради желанието да се въведе нощен градски транспорт, както и заради мерките за ограничанване на мръсния въздух, свързани с въвеждането на т.нар. „зелени и бели билети“ - еднодневна карта за  всички линии на цена от 1 лв. и безплатен обществен транспорт. Не на последно място сред мотивите за проекторешението е и делото във Върховния административен съд, заведено заради 60% увеличение на цената за еднократната карта за пътуване от 1 лв. на 1,60 лв, което на практика ще отпадне заради новата наредба.
Според  председателя на групата на БСП в СОС и зам.-председател на транспортната комисия Калоян Паргов, тези предложения трябва да бъдат приети като изменения и допълнения към сегашната наредба, без да се гласува нов документ.

В момента проектът за нова наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт е качена на сайта на Общината, като до 23 март всички заинтересовани страни могат да внесат становища и предложения към нея. БСП обаче настоява за провеждане на обществено обсъждане в следващите две седмици, както и за периодично разглеждане в транспортна комисия на постъпилите от граждани и организации текстове.  

Още по темата - чуйте от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46