Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Промяна в наредбата или нова наредба за градския транспорт

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Обществено обсъждане, което да се проведе в следващите две седмици, искат от групата на „БСП - Лява България“ в Столичния общински съвет. Те настояват да се дискутира публично предложената нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, която в момента е качена на сайта на Общината. Същевременно управляващи и опозиция са на различни мнения относно нормативния акт - докато БСП искат изменения в сега съществуващия документ, ГЕРБ предлагат изцяло нова наредба, която да бъде одобрена.

Сред мотивите за предлагането на нова Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт се посочва, че развитието на технологиите, които в даден момент ще доведат до електронно таксуване и в София, предполагат нови обществени отношения.

Вносителите посочват, че се изискват нормативни промени и заради желанието да се въведе нощен градски транспорт, както и заради мерките за ограничанване на мръсния въздух, свързани с въвеждането на т.нар. „зелени и бели билети“ - еднодневна карта за  всички линии на цена от 1 лв. и безплатен обществен транспорт. Не на последно място сред мотивите за проекторешението е и делото във Върховния административен съд, заведено заради 60% увеличение на цената за еднократната карта за пътуване от 1 лв. на 1,60 лв, което на практика ще отпадне заради новата наредба.
Според  председателя на групата на БСП в СОС и зам.-председател на транспортната комисия Калоян Паргов, тези предложения трябва да бъдат приети като изменения и допълнения към сегашната наредба, без да се гласува нов документ.

В момента проектът за нова наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт е качена на сайта на Общината, като до 23 март всички заинтересовани страни могат да внесат становища и предложения към нея. БСП обаче настоява за провеждане на обществено обсъждане в следващите две седмици, както и за периодично разглеждане в транспортна комисия на постъпилите от граждани и организации текстове.  

Още по темата - чуйте от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антимовската духова музика ще бъде част от фестивала „Пролетно хоро“

На 24 март ще се проведе седмото издание на фестивала „Пролетно хоро", което тази година е посветено на 70-годишнината от създаването на Велинград. Организаторите искат да съберат на едно място любителите на българското хоро, за да се съхрани фолклорното ни богатство. А какъв по-добър начин от това да намерим нови приятели на хорото. Най-голямата..

обновено на 24.03.18 в 00:13
Христиан Петров

До две години: Нова електронна система за таксуване в градския транспорт

До две години ще бъде въведена електронната системата за таксуване в градския транспорт. Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров каза, че едва ли внедряването ще стане до края на 2019 година, заради очакваните обжалвания след избора на изпълнител за поръчката и покриването на техническите спецификации. През следващите..

обновено на 23.03.18 в 18:01

За 10 години заболеваемостта от туберкулоза в България е спаднала с над 45 процента

Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза за девета поредна година, отчитат от Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба със заболяването - 24 март. Тази година той преминава под мотото "Търсят се: лидери за свят без туберкулоза".  Болните в България през миналата година са намалели с 9%, в сравнение с 2016-а. Докато..

публикувано на 23.03.18 в 16:55

Калин Сърменов: Не можем да видим другия и себе си

26 и 28 март 2018 г. са премиерните дати на най-новата постановка на Сатиричния театър „Терапевти“ от Кристофър Дюранг. Режисьор е Владлен Александров, сценографията е на Елена Иванова, а музиката на Асен Аврамов. В представлението участва София Бобчева. Смятам, че нейното място е в Сатирата. Тя е много ярка, с безумно присъствие на сцената...

публикувано на 23.03.18 в 16:40

За празника си НИМХ отвори врати

Световният ден на водата и Световният ден на метеорологията ще бъдат тържествено отбелязани днес в зала "Академик Спас Вацов" на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В празничния ден ще бъдат разгледани офисите за прогнозите на времето, за хидропрогнозите и за морските прогнози, както и регионалния телекомуникационен център за..

публикувано на 23.03.18 в 16:40