Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Промяна в наредбата или нова наредба за градския транспорт

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Обществено обсъждане, което да се проведе в следващите две седмици, искат от групата на „БСП - Лява България“ в Столичния общински съвет. Те настояват да се дискутира публично предложената нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, която в момента е качена на сайта на Общината. Същевременно управляващи и опозиция са на различни мнения относно нормативния акт - докато БСП искат изменения в сега съществуващия документ, ГЕРБ предлагат изцяло нова наредба, която да бъде одобрена.

Сред мотивите за предлагането на нова Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт се посочва, че развитието на технологиите, които в даден момент ще доведат до електронно таксуване и в София, предполагат нови обществени отношения.

Вносителите посочват, че се изискват нормативни промени и заради желанието да се въведе нощен градски транспорт, както и заради мерките за ограничанване на мръсния въздух, свързани с въвеждането на т.нар. „зелени и бели билети“ - еднодневна карта за  всички линии на цена от 1 лв. и безплатен обществен транспорт. Не на последно място сред мотивите за проекторешението е и делото във Върховния административен съд, заведено заради 60% увеличение на цената за еднократната карта за пътуване от 1 лв. на 1,60 лв, което на практика ще отпадне заради новата наредба.
Според  председателя на групата на БСП в СОС и зам.-председател на транспортната комисия Калоян Паргов, тези предложения трябва да бъдат приети като изменения и допълнения към сегашната наредба, без да се гласува нов документ.

В момента проектът за нова наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт е качена на сайта на Общината, като до 23 март всички заинтересовани страни могат да внесат становища и предложения към нея. БСП обаче настоява за провеждане на обществено обсъждане в следващите две седмици, както и за периодично разглеждане в транспортна комисия на постъпилите от граждани и организации текстове.  

Още по темата - чуйте от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселиха 120 фазана в Ловния парк в София

120 деца от училища в район "Изгрев" разселиха 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е по повод 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. За птиците са направени 8 хранилки, а четири сдружения, които работят на територията на Столичната общинаq ще ги зареждат всяка седмица. Ловният парк е част от Борисовата градина, а..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20
Марион Пошман и водещата на

Марион Пошман за изпитанията, в които поставя героите си

Тази седмица „Радиоприемница“ се излъчва на живо от 6-тия Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наш гост днес бе Марион Пошман, носителка на редица награди за поезия и проза. Тя е сред големите таланти на съвременната немска литература. Родена в Есен, тя завърша германистика, философия и славистика, а днес живее и твори в Берлин...

публикувано на 13.12.18 в 17:03

Професия влогър

Ако 24 часа в денонощието  ви се струват много, то на Борислав Вълов са му крайно недостатъчни. Известен като Ей-Бо в социалните мрежи, Боби се опитва да жонглира между студентският живот, актьорската си кариера и влогърството. Актьорството е първата му истинска любов, той играе предимно в театрални постановки и въпреки натовареното си ежедневие..

публикувано на 13.12.18 в 16:54

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02