Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Промяна в наредбата или нова наредба за градския транспорт

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Обществено обсъждане, което да се проведе в следващите две седмици, искат от групата на „БСП - Лява България“ в Столичния общински съвет. Те настояват да се дискутира публично предложената нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт, която в момента е качена на сайта на Общината. Същевременно управляващи и опозиция са на различни мнения относно нормативния акт - докато БСП искат изменения в сега съществуващия документ, ГЕРБ предлагат изцяло нова наредба, която да бъде одобрена.

Сред мотивите за предлагането на нова Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт се посочва, че развитието на технологиите, които в даден момент ще доведат до електронно таксуване и в София, предполагат нови обществени отношения.

Вносителите посочват, че се изискват нормативни промени и заради желанието да се въведе нощен градски транспорт, както и заради мерките за ограничанване на мръсния въздух, свързани с въвеждането на т.нар. „зелени и бели билети“ - еднодневна карта за  всички линии на цена от 1 лв. и безплатен обществен транспорт. Не на последно място сред мотивите за проекторешението е и делото във Върховния административен съд, заведено заради 60% увеличение на цената за еднократната карта за пътуване от 1 лв. на 1,60 лв, което на практика ще отпадне заради новата наредба.
Според  председателя на групата на БСП в СОС и зам.-председател на транспортната комисия Калоян Паргов, тези предложения трябва да бъдат приети като изменения и допълнения към сегашната наредба, без да се гласува нов документ.

В момента проектът за нова наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт е качена на сайта на Общината, като до 23 март всички заинтересовани страни могат да внесат становища и предложения към нея. БСП обаче настоява за провеждане на обществено обсъждане в следващите две седмици, както и за периодично разглеждане в транспортна комисия на постъпилите от граждани и организации текстове.  

Още по темата - чуйте от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишните технически прегледи ще се записват централизирано, не на локални сървъри

Промяна в системата за отчитане на екологичността на колите предвиждат от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Мярката е част от предвиждащите се изменения за ограничаване на замърсяването на въздуха и по-специално тези, свързани с транспорта като източник на замърсяване. Затягането на контрола в пунктовете за Годишни технически..

обновено на 20.06.18 в 17:53

Изложбата "Бележитите портрети на Надар" пристига в София

Сара Бернар, Жорж Санд, Виктор Юго, Емил Зола, Клод Дебюси. Това са част от портретите на известни личности, снимани от големия френски фотограф Феликс Надар в края на XIX и началото на XX век. Те са част от изложбата, която ще бъде открита утре в Националната галерия - Двореца и с която ще бъде поставен финалът на петото издание на фестивала..

публикувано на 20.06.18 в 17:48
Борислав Йоцов

Борислав Йоцов и Нов симфоничен оркестър - една артистична комбинация

Нов симфоничен оркестър си има нов артистичен директор и неговото име е Борислав Йоцов, един от най-добрите български кларинетисти, преподавател и в музикалната академия, и в музикалното училище в София. Той гостува в сутрешното ни " Радиокафе " и в един непосредствен разговор сподели какво би искал да направи за този оркестър, с който той самият е..

публикувано на 20.06.18 в 16:41

241 са децата-бежанци в България

241 са децата-бежанци в България по официални данни на Държавната агенция за бежанците. От началото на годината има подадени осем молби за закрила на непридружени деца в България. Според Закона за убежището и бежанците, непридружените деца трябва да бъдат настанени при близки, в семейна среда или в специализирани институции. Не така обаче стоят..

публикувано на 20.06.18 в 16:35

Отново настояват за конкретни изменения в законодателството за чистия въздух

Да се разработи мобилно приложение, което да показва степента на замърсяване на въздуха и когато е необходимо - да се раздават филтриращи маски на гражданите. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), които организираха кръгла маса за вредата от фините прахови частици и мерките, които трябва да бъдат предприети...

публикувано на 20.06.18 в 16:26