Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Защо две млади лекарки предпочетоха България пред Германия

д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова
Снимка: Божидар Янев
Пътят на българския лекар в наши дни, в България е труден, но славен. Ситуацията не винаги е това, което бихме искали, но се стремим да правим това, което е най-добро за нашите пациенти и за нас самите. Това заяви д-р Марина Михова от сектор “Пренатална медицина” към болница “Надежда” в предаването “Радиоприемница.

Младата лекарка разказа, че почти цялото ѝ обучение е преминало в България, но 7 месеца от специализацията си е изкарала в Германия. Изборът й да остане тук е, за да бъде близо до семейството си.

Д-р Кристина Чачева от “Пренатална медицина” към болница “Надежда” също е следвала в страната, но само половината от обучението си. Втората половина от следването ѝ е в Германия, където е взела две специалности и е практикувала, а от 2014 г. работи в България. В страна ни остава заради това, че тук се чувства по-щастлива.

Не е песен да се работи в Германия. Много се дава в Германия, за да живееш и да работиш там, признава тя. В сравнение с Германия обаче тук има по-малко уважение към лекарите, причината, според нея е заради обществената култура и манталитет, както и на нещата, които са се случили след 1989 г.

През 2016 г. двете лекарки правят уникална за страната ни вътреутробна операция на бебе, което е имало изливи в белия дроб. Бебета в такова състояние имат малък шанс за оцеляване, ако се родят така, затова решихме да сложим дренаж, за да излеем тази вода, която се намираше в плеврата и да му дадем шанс да се оправи да се чувства по-добре и да може да преживее след като се роди и това се случи. Имаше късмет това дете и е живо и здраво днес. Това е едно от малкото неща, които правим. Просто то стана публично известно, разказа д-р Чачева.

В момента в България нашата специалност "Акушерство и гинекология" все повече се феминизира. Логиката на жените, начинът им на мислене ги насочва към тази професия. Жените обичат да се раздават. По света това отдавна не е мъжка или женска професия. Има специалности, които изискват физическа сила, но техниката навлиза все повече в ежедневната медицинска работа, така че физическата сила не е нещо първостепенно. Да кажем, че към момента сме наравно, допълни д-р Михова.

Повече за двете лекарки - чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна полиция със засилени мерки за сигурност около баловете

На територията на София общо 128 училища са заявили, че ще имат празнуващи абитуриенти.   Организирани са тържества в 43 увеселителни заведения, като основните са в централната градска част.  Столичната Пътна полиция ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано, поясни комисар Любомир Костадинов - зам.-началник на..

публикувано на 22.05.19 в 18:26

Писателска експедиция предизвиква столичани

Писателска експедиция из София по случай 24 май организират създателите на "Софияда". Четири нови маршрута очакват 4 отбора, като всеки отбор включва  между 2 и 5 човека. Задачата на участниците е да откриват любопитни неща за столицата, обикновено свързани с културни обекти, които са зададени като загадки. Участниците трябва да ги разгадават и..

публикувано на 22.05.19 в 18:14

Подходът към децата със специални потребности трябва да е индивидуален

В „Радиоприемница“ днес наш гост беше д-р Филипа Каменова - психолог, удостоен с награда за професионализъм, отдаденост и иноваторство от Синдиката на българските учители. Д-р Каменова работи в Центъра за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген" в жк. „Надежда“, а с нея разговаряхме за приобщаващото образование и задачите, които то поставя...

публикувано на 22.05.19 в 17:44

Природните науки дават много възможности за професионално развитие

Тази седмица в Радиоприемница“ сме се съсредоточили върху ученето и учителската професия. Да бъдеш учител е призвание, но и предизвикателство, а днес с Людмила Михова, преподавател по химия и опазване на околната среда в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“, разговаряхме за мястото на природните науки в съвременното образование, интересът към тях и..

публикувано на 22.05.19 в 16:25

Млади художници показват невидимото у пациенти в живописна изложба

"Да направим невидимото видимо" - това е темата на съвместен проект за живопис на Националната художествена академия и Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит. Поводът е Международният ден на хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания - 19 май, а участниците са подбрани след вътрешен конкурс, проведен в академията...

публикувано на 22.05.19 в 16:19
Празникът ще се проведе за втори път

Празник на буквите привлича и меломани до лятната сцена на НДК

За втора поредна година НДК, Столичната община и БНР ви канят на Празник на буквите на открито по случай 24 май. Тържественото откриване на новата лятна сцена НДК ще се състои в Деня на славянската писменост и българската култура. Тогава от 17 ч. започва превърналият се вече в традиционен и обичан от столичани и гости празник. В..

публикувано на 22.05.19 в 13:03

Почистват драсканиците от фасадите, графити майсторите - с обособени места за творчество

От началото на годината Столичният инспекторат работи по кампания за почистване на драсканиците от фасадите на столичните училища.  За няколко месеца са заличени драсканиците от фасадите на 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ , 133 СУ „А. С. Пушкин”, СМГ „П. Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П. Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В...

публикувано на 22.05.19 в 12:27