Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Защо две млади лекарки предпочетоха България пред Германия

д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова
Снимка: Божидар Янев
Пътят на българския лекар в наши дни, в България е труден, но славен. Ситуацията не винаги е това, което бихме искали, но се стремим да правим това, което е най-добро за нашите пациенти и за нас самите. Това заяви д-р Марина Михова от сектор “Пренатална медицина” към болница “Надежда” в предаването “Радиоприемница.

Младата лекарка разказа, че почти цялото ѝ обучение е преминало в България, но 7 месеца от специализацията си е изкарала в Германия. Изборът й да остане тук е, за да бъде близо до семейството си.

Д-р Кристина Чачева от “Пренатална медицина” към болница “Надежда” също е следвала в страната, но само половината от обучението си. Втората половина от следването ѝ е в Германия, където е взела две специалности и е практикувала, а от 2014 г. работи в България. В страна ни остава заради това, че тук се чувства по-щастлива.

Не е песен да се работи в Германия. Много се дава в Германия, за да живееш и да работиш там, признава тя. В сравнение с Германия обаче тук има по-малко уважение към лекарите, причината, според нея е заради обществената култура и манталитет, както и на нещата, които са се случили след 1989 г.

През 2016 г. двете лекарки правят уникална за страната ни вътреутробна операция на бебе, което е имало изливи в белия дроб. Бебета в такова състояние имат малък шанс за оцеляване, ако се родят така, затова решихме да сложим дренаж, за да излеем тази вода, която се намираше в плеврата и да му дадем шанс да се оправи да се чувства по-добре и да може да преживее след като се роди и това се случи. Имаше късмет това дете и е живо и здраво днес. Това е едно от малкото неща, които правим. Просто то стана публично известно, разказа д-р Чачева.

В момента в България нашата специалност "Акушерство и гинекология" все повече се феминизира. Логиката на жените, начинът им на мислене ги насочва към тази професия. Жените обичат да се раздават. По света това отдавна не е мъжка или женска професия. Има специалности, които изискват физическа сила, но техниката навлиза все повече в ежедневната медицинска работа, така че физическата сила не е нещо първостепенно. Да кажем, че към момента сме наравно, допълни д-р Михова.

Повече за двете лекарки - чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51