Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хубен Черкелов: Предпочитам картините ми да отиват при млади колекционери

Искам да видя хора, които имат отношение към изкуството
Хубен Черкелов
Снимка: личен профил

Аз съм художник, който черпи вдъхновение от изображения, които са на банкноти и може да се каже че съм живописец". Така лаконично и с усмивка представя себе си Хубен Черкелов, който от двайсет години живее и работи в Ню Йорк. В рамките на около месец той откри в столицата две изложби: едната "Имане" в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" и другата - "120 лица" в Археологическия музей. Общото между двете е използването на изображения, които са върху банкноти. Самият художник споделя, че разработва темата от петнайсет години: какво има върху банкнотите, защо е там, как се трансформират изображенията, когато се сложат в галерия. 

Решението да представи 120 лица Черкелов заимства от Анди Уорхол. Обяснява, че избира не само лицата на хора на изкуството и науката, но и на политици и диктатори. "За селекцията, която съм направил е важно, че това са лицата на хора, които са били поставени на банкнотите в различни периоди", посочва художникът. 

При представянето на изложбатаВъв време, в което хората се вълнуват от материалното, а не от духовното, творецът не е убеден в спасителната мисия на изкуството, което създава. "Не мисля, че моето изкуство има нужда да спасява някого, казва художникът и допълва: "По-скоро, ако някой харесва картините ми и се чувства добре пред тях - това е достатъчно". Доволен е, че сред тези, които купуват неговото изкуство има колекционери и те стават все повече.

А дали се вълнува от това при кого отиват картините му? Хубен Черкелов е категоричен: "Предпочитам да отиват при млади хора. Реално това са хора от настоящето. Нямат отношение към миналото. Правят колекцията си сами, защото сами са си спечелили парите. Имат свой почерк". 


ВИЖТЕ ОЩЕ

50 км нова ВиК мрежа ще има в София до края на годината

  През месец март започна изграждането на канализация на улици в столичния квартал „Симеоново". "Софийска вода" е поела изпълнението на поредния етап от Главен канализационен клон ІІ, от ул. „Неофит Хилендарски", ул. „Извор“ и по ул. „Шумако“ до ул. „Проф. Димитър Пасков“. Проектът включва и отводняване на улиците чрез изграждане на дъждоприемни..

обновено на 20.06.18 в 15:42
Колизеумът е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим

Един живот не стигна да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите. Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа..

публикувано на 20.06.18 в 15:03

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите. Подаването на документите започва от днес като може да се извърши на място в някое от училищата-гнезда или онлайн на платформата https://priem.mon.bg. 385 са паралелките в София, в които седмокласниците могат да продължат обучението си. Най-важното е родителите да отчетат..

публикувано на 20.06.18 в 15:00

Услугата "Асистанс" е важен компонент от застраховката "Помощ при пътуване"

Защо е важна застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", какво покрива тя и как можем да се възползваме от нея в случай на нужда, коментира в предаването "Радиоприемница "специалистът по общо застраховане Александър Митов. Ако се стигне до здравен проблем, когато сме в чужбина, ситуацията е малко по-особена, защото не знаем към кого да се..

публикувано на 20.06.18 в 14:59

Кампанията „Без оправдания“ провокира софиянци да спортуват

В 1 СУ  "Пенчо Славейков" беше дадено началото на кампанията "Без оправдания". Организатори на събитието са сдружение “АЦЕС Европейски столици - България”. Основната идея на кампанията „Без оправдания“ е да покаже, че да  си физически активен и да спортуваш редовно зависи само от желанието и добрата мотивация. Можем да бъдем активни навсякъде - на..

публикувано на 20.06.18 в 14:47