Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хубен Черкелов: Предпочитам картините ми да отиват при млади колекционери

Искам да видя хора, които имат отношение към изкуството

Хубен Черкелов
Снимка: личен профил

Аз съм художник, който черпи вдъхновение от изображения, които са на банкноти и може да се каже че съм живописец". Така лаконично и с усмивка представя себе си Хубен Черкелов, който от двайсет години живее и работи в Ню Йорк. В рамките на около месец той откри в столицата две изложби: едната "Имане" в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" и другата - "120 лица" в Археологическия музей. Общото между двете е използването на изображения, които са върху банкноти. Самият художник споделя, че разработва темата от петнайсет години: какво има върху банкнотите, защо е там, как се трансформират изображенията, когато се сложат в галерия. 

Решението да представи 120 лица Черкелов заимства от Анди Уорхол. Обяснява, че избира не само лицата на хора на изкуството и науката, но и на политици и диктатори. "За селекцията, която съм направил е важно, че това са лицата на хора, които са били поставени на банкнотите в различни периоди", посочва художникът. 

При представянето на изложбатаВъв време, в което хората се вълнуват от материалното, а не от духовното, творецът не е убеден в спасителната мисия на изкуството, което създава. "Не мисля, че моето изкуство има нужда да спасява някого, казва художникът и допълва: "По-скоро, ако някой харесва картините ми и се чувства добре пред тях - това е достатъчно". Доволен е, че сред тези, които купуват неговото изкуство има колекционери и те стават все повече.

А дали се вълнува от това при кого отиват картините му? Хубен Черкелов е категоричен: "Предпочитам да отиват при млади хора. Реално това са хора от настоящето. Нямат отношение към миналото. Правят колекцията си сами, защото сами са си спечелили парите. Имат свой почерк". 


ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2 е наднорменото тегло и затлъстяването. Според данни на СЗО от 2018 година 1,9 млрд. възрастни са със затлъстяване или наднормено тегло, 75 милиона от тях са деца до 19-годишна възраст. Според специалистите, един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - до 94 см..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32