Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хубен Черкелов: Предпочитам картините ми да отиват при млади колекционери

Искам да видя хора, които имат отношение към изкуството
Хубен Черкелов
Снимка: личен профил

Аз съм художник, който черпи вдъхновение от изображения, които са на банкноти и може да се каже че съм живописец". Така лаконично и с усмивка представя себе си Хубен Черкелов, който от двайсет години живее и работи в Ню Йорк. В рамките на около месец той откри в столицата две изложби: едната "Имане" в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" и другата - "120 лица" в Археологическия музей. Общото между двете е използването на изображения, които са върху банкноти. Самият художник споделя, че разработва темата от петнайсет години: какво има върху банкнотите, защо е там, как се трансформират изображенията, когато се сложат в галерия. 

Решението да представи 120 лица Черкелов заимства от Анди Уорхол. Обяснява, че избира не само лицата на хора на изкуството и науката, но и на политици и диктатори. "За селекцията, която съм направил е важно, че това са лицата на хора, които са били поставени на банкнотите в различни периоди", посочва художникът. 

При представянето на изложбатаВъв време, в което хората се вълнуват от материалното, а не от духовното, творецът не е убеден в спасителната мисия на изкуството, което създава. "Не мисля, че моето изкуство има нужда да спасява някого, казва художникът и допълва: "По-скоро, ако някой харесва картините ми и се чувства добре пред тях - това е достатъчно". Доволен е, че сред тези, които купуват неговото изкуство има колекционери и те стават все повече.

А дали се вълнува от това при кого отиват картините му? Хубен Черкелов е категоричен: "Предпочитам да отиват при млади хора. Реално това са хора от настоящето. Нямат отношение към миналото. Правят колекцията си сами, защото сами са си спечелили парите. Имат свой почерк". 


ВИЖТЕ ОЩЕ
И от мотоклубовете, и от Пътна полиция искат по-малко инциденти и жервти по пътищата

Мотосезонът започва на 24 март

Отдел „Пътна полиция“- СДВР, представители на Столичната община и местните мотоклубове проведоха брифинг по повод предстоящото официално откриване на новия мотосезон в събота, 24 март. Началото на мотосезона тази година е под наслов „Не на агресията на пътя“. Статистиката за последните две години сочи, че тежките катастрофи на мотористи в..

публикувано на 21.03.18 в 17:40

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим ръст на превозените пътници от 29.1%. В рамките на годината общо 11.4 млн. пътници са преминали през българските летища с международни, вътрешни и чартърни превози. Това каза председателят на Асоциацията на Българските авиокомпании Светослав Станулов в рамките на срещата „Анализ на..

публикувано на 21.03.18 в 16:15

Алтернативният туризъм като антитеза на масовия туризъм

В предаването “Радиоприемница” продължаваме да обсъждаме различни варианти за поддържане на добра физическа форма и здравословен начин на живот. В днешното издание Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм, разказва за различните начини за пътуване и почивка. Туризмът е това, което правим ние. Туризмът не е..

публикувано на 21.03.18 в 16:12

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05
Мястото, където ще бъде разположена „Бронзовата къща“

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей, който ще бъде превърнат в галерия за съвременно изкуство. Столичната община ще обяви паралелно конкурсите за пространството и за Зона 3, част от проекта за обновяване на централната градска част. Зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов..

публикувано на 21.03.18 в 15:56