Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Петима фотожурналисти представят "Пет портрета"

Фотографът Боряна Кацарова: Вярвам в човека

Снимка: Facebook/Boryana Katsarova
Фотографията е диалог и е важно да присъства в ежедневието ни. В това е убедена Боряна Кацарова, която заедно с колегите си Яна Паскова, Младен Антонов, Димитър Дилков и Николай Дойчинов участва в изложбата "Пет портрета" в Националната галерия. С нея беше дадено началото на петото издание на фестивала за съвременна българска фотография "Фотофабрика". 

Боряна е радостна от факта, че има възможност да покаже творбите си в Националната галерия. Определя това като признание за съвременното фотографско изкуство.

Като автор на свободна практика Боряна подчертава, че избира сама темите на своите проекти. Обикновено те са социално-документални, което предполага предимно черно-бяла фотография, защото по думите й цветът отнема от най-важното - човека и неговият живот днес. Поради това и снимките, с които участва в изложбата, са на бежанците от Южен Судан, които бягат от Гражданската война и намират убежище, мир и нов дом в съседна Уганда. 

А дали се страхува, когато трябва да снима на такива места по света? Боряна е убедена, че всеки човек се страхува, защото това е неизбежно. Тя обаче е категорична в едно и то е, че където и да е по света, тя среща хора. Вярвам в човека, а фотоапаратът ме научи да вярвам още повече. Знам, че понякога звучи наивно, но знам, че това е възможно.

******

Боряна се запалва по фотографията, когато е на шестнайсет години. Спомня си, че когато докоснала апарата и погледнала през визьора, решила, че това е нейният начин да гледа към света. 

По-късно завършва Художествена фотография в НАТФИЗ при проф. Атанас Кънчев. В периода 2007 - 2010 работи като фотожурналист в българския офис на aгенция "Франс прес". От 2011 г. работата й се представлява от френската агенция "Космос". Фотографката показва свои работи на изложби и в онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2 е наднорменото тегло и затлъстяването. Според данни на СЗО от 2018 година 1,9 млрд. възрастни са със затлъстяване или наднормено тегло, 75 милиона от тях са деца до 19-годишна възраст. Според специалистите, един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - до 94 см..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32