Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Петима фотожурналисти представят "Пет портрета"

Фотографът Боряна Кацарова: Вярвам в човека

Снимка: Facebook/Boryana Katsarova
Фотографията е диалог и е важно да присъства в ежедневието ни. В това е убедена Боряна Кацарова, която заедно с колегите си Яна Паскова, Младен Антонов, Димитър Дилков и Николай Дойчинов участва в изложбата "Пет портрета" в Националната галерия. С нея беше дадено началото на петото издание на фестивала за съвременна българска фотография "Фотофабрика". 

Боряна е радостна от факта, че има възможност да покаже творбите си в Националната галерия. Определя това като признание за съвременното фотографско изкуство.

Като автор на свободна практика Боряна подчертава, че избира сама темите на своите проекти. Обикновено те са социално-документални, което предполага предимно черно-бяла фотография, защото по думите й цветът отнема от най-важното - човека и неговият живот днес. Поради това и снимките, с които участва в изложбата, са на бежанците от Южен Судан, които бягат от Гражданската война и намират убежище, мир и нов дом в съседна Уганда. 

А дали се страхува, когато трябва да снима на такива места по света? Боряна е убедена, че всеки човек се страхува, защото това е неизбежно. Тя обаче е категорична в едно и то е, че където и да е по света, тя среща хора. Вярвам в човека, а фотоапаратът ме научи да вярвам още повече. Знам, че понякога звучи наивно, но знам, че това е възможно.

******

Боряна се запалва по фотографията, когато е на шестнайсет години. Спомня си, че когато докоснала апарата и погледнала през визьора, решила, че това е нейният начин да гледа към света. 

По-късно завършва Художествена фотография в НАТФИЗ при проф. Атанас Кънчев. В периода 2007 - 2010 работи като фотожурналист в българския офис на aгенция "Франс прес". От 2011 г. работата й се представлява от френската агенция "Космос". Фотографката показва свои работи на изложби и в онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
И от мотоклубовете, и от Пътна полиция искат по-малко инциденти и жервти по пътищата

Мотосезонът започва на 24 март

Отдел „Пътна полиция“- СДВР, представители на Столичната община и местните мотоклубове проведоха брифинг по повод предстоящото официално откриване на новия мотосезон в събота, 24 март. Началото на мотосезона тази година е под наслов „Не на агресията на пътя“. Статистиката за последните две години сочи, че тежките катастрофи на мотористи в..

публикувано на 21.03.18 в 17:40

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим ръст на превозените пътници от 29.1%. В рамките на годината общо 11.4 млн. пътници са преминали през българските летища с международни, вътрешни и чартърни превози. Това каза председателят на Асоциацията на Българските авиокомпании Светослав Станулов в рамките на срещата „Анализ на..

публикувано на 21.03.18 в 16:15

Алтернативният туризъм като антитеза на масовия туризъм

В предаването “Радиоприемница” продължаваме да обсъждаме различни варианти за поддържане на добра физическа форма и здравословен начин на живот. В днешното издание Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм, разказва за различните начини за пътуване и почивка. Туризмът е това, което правим ние. Туризмът не е..

публикувано на 21.03.18 в 16:12

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05
Мястото, където ще бъде разположена „Бронзовата къща“

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей, който ще бъде превърнат в галерия за съвременно изкуство. Столичната община ще обяви паралелно конкурсите за пространството и за Зона 3, част от проекта за обновяване на централната градска част. Зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов..

публикувано на 21.03.18 в 15:56