Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Петима фотожурналисти представят "Пет портрета"

Фотографът Боряна Кацарова: Вярвам в човека

Снимка: Facebook/Boryana Katsarova
Фотографията е диалог и е важно да присъства в ежедневието ни. В това е убедена Боряна Кацарова, която заедно с колегите си Яна Паскова, Младен Антонов, Димитър Дилков и Николай Дойчинов участва в изложбата "Пет портрета" в Националната галерия. С нея беше дадено началото на петото издание на фестивала за съвременна българска фотография "Фотофабрика". 

Боряна е радостна от факта, че има възможност да покаже творбите си в Националната галерия. Определя това като признание за съвременното фотографско изкуство.

Като автор на свободна практика Боряна подчертава, че избира сама темите на своите проекти. Обикновено те са социално-документални, което предполага предимно черно-бяла фотография, защото по думите й цветът отнема от най-важното - човека и неговият живот днес. Поради това и снимките, с които участва в изложбата, са на бежанците от Южен Судан, които бягат от Гражданската война и намират убежище, мир и нов дом в съседна Уганда. 

А дали се страхува, когато трябва да снима на такива места по света? Боряна е убедена, че всеки човек се страхува, защото това е неизбежно. Тя обаче е категорична в едно и то е, че където и да е по света, тя среща хора. Вярвам в човека, а фотоапаратът ме научи да вярвам още повече. Знам, че понякога звучи наивно, но знам, че това е възможно.

******

Боряна се запалва по фотографията, когато е на шестнайсет години. Спомня си, че когато докоснала апарата и погледнала през визьора, решила, че това е нейният начин да гледа към света. 

По-късно завършва Художествена фотография в НАТФИЗ при проф. Атанас Кънчев. В периода 2007 - 2010 работи като фотожурналист в българския офис на aгенция "Франс прес". От 2011 г. работата й се представлява от френската агенция "Космос". Фотографката показва свои работи на изложби и в онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46