Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Петима фотожурналисти представят "Пет портрета"

Фотографът Боряна Кацарова: Вярвам в човека

Снимка: Facebook/Boryana Katsarova
Фотографията е диалог и е важно да присъства в ежедневието ни. В това е убедена Боряна Кацарова, която заедно с колегите си Яна Паскова, Младен Антонов, Димитър Дилков и Николай Дойчинов участва в изложбата "Пет портрета" в Националната галерия. С нея беше дадено началото на петото издание на фестивала за съвременна българска фотография "Фотофабрика". 

Боряна е радостна от факта, че има възможност да покаже творбите си в Националната галерия. Определя това като признание за съвременното фотографско изкуство.

Като автор на свободна практика Боряна подчертава, че избира сама темите на своите проекти. Обикновено те са социално-документални, което предполага предимно черно-бяла фотография, защото по думите й цветът отнема от най-важното - човека и неговият живот днес. Поради това и снимките, с които участва в изложбата, са на бежанците от Южен Судан, които бягат от Гражданската война и намират убежище, мир и нов дом в съседна Уганда. 

А дали се страхува, когато трябва да снима на такива места по света? Боряна е убедена, че всеки човек се страхува, защото това е неизбежно. Тя обаче е категорична в едно и то е, че където и да е по света, тя среща хора. Вярвам в човека, а фотоапаратът ме научи да вярвам още повече. Знам, че понякога звучи наивно, но знам, че това е възможно.

******

Боряна се запалва по фотографията, когато е на шестнайсет години. Спомня си, че когато докоснала апарата и погледнала през визьора, решила, че това е нейният начин да гледа към света. 

По-късно завършва Художествена фотография в НАТФИЗ при проф. Атанас Кънчев. В периода 2007 - 2010 работи като фотожурналист в българския офис на aгенция "Франс прес". От 2011 г. работата й се представлява от френската агенция "Космос". Фотографката показва свои работи на изложби и в онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 км нова ВиК мрежа ще има в София до края на годината

  През месец март започна изграждането на канализация на улици в столичния квартал „Симеоново". "Софийска вода" е поела изпълнението на поредния етап от Главен канализационен клон ІІ, от ул. „Неофит Хилендарски", ул. „Извор“ и по ул. „Шумако“ до ул. „Проф. Димитър Пасков“. Проектът включва и отводняване на улиците чрез изграждане на дъждоприемни..

обновено на 20.06.18 в 15:42
Колизеумът е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим

Един живот не стигна да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите. Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа..

публикувано на 20.06.18 в 15:03

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите. Подаването на документите започва от днес като може да се извърши на място в някое от училищата-гнезда или онлайн на платформата https://priem.mon.bg. 385 са паралелките в София, в които седмокласниците могат да продължат обучението си. Най-важното е родителите да отчетат..

публикувано на 20.06.18 в 15:00

Услугата "Асистанс" е важен компонент от застраховката "Помощ при пътуване"

Защо е важна застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", какво покрива тя и как можем да се възползваме от нея в случай на нужда, коментира в предаването "Радиоприемница "специалистът по общо застраховане Александър Митов. Ако се стигне до здравен проблем, когато сме в чужбина, ситуацията е малко по-особена, защото не знаем към кого да се..

публикувано на 20.06.18 в 14:59

Кампанията „Без оправдания“ провокира софиянци да спортуват

В 1 СУ  "Пенчо Славейков" беше дадено началото на кампанията "Без оправдания". Организатори на събитието са сдружение “АЦЕС Европейски столици - България”. Основната идея на кампанията „Без оправдания“ е да покаже, че да  си физически активен и да спортуваш редовно зависи само от желанието и добрата мотивация. Можем да бъдем активни навсякъде - на..

публикувано на 20.06.18 в 14:47