Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разновидностите на гените ни правят недостъпни за някои заболявания

Проф. Аргирова: Генетичните особености на всеки човек определят дори възприемчивостта към вируси

Как може да бъде предотвратена склонността към определени заболявания, какво е значението на генетичните изследвания при лечение и на вирусни и бактериални инфекции и как въобще индивидуализираният подход към пациента оказва влияние върху успеха на лечението? В "Часът на здравето" обръщаме внимание на т. нар. "персонализирана медицина" - или лечение чрез индивидуален подход към всеки пациент, в зависимост най-вече от генетичните фактори.  

Потърсихме мнението на известния вирусолог проф. д-р Радка Аргирова, един от лекторите на форум, посветен на персонализираната медицина, който събра в столицата водещи наши и европейски вирусолози, микробиолози, специалисти по инфекциозни болести и невролози, за да поделят опита и последните си постижения и доказателства от клиничната практика за значимостта на индивидуалния подход към пациента, който стои в основата на персонализираната медицина. Постиженията й вече имат сериозно значение за лечение на някои заболявания и предотвратяването на други:

"Това е един термин, който е сравнително нов - в световната литература, освен персонализирана медицина се използва и прецизна медицина, както и английското "tailored", от "шивач" - така както шивачът шие за конкретен човек... Персонализираната медицина предполага за всеки пациент, за неговото заболяване, за неговия генетичен строеж, за неговия начин на живот и за околната среда, в която живее, да бъде намерено най-правилното лечение", каза проф. Аргирова.

Персонализираната медицина се фокусира върху три фактора - генетичните, факторите на околната среда и факторите на личното поведение. Ударението пада изключително върху постиженията на генетичните и молекулярни методи на изследване.

Генетични особености на организма определят влиянието на лекарствата

"След разгадаването на човешкия геном (2001-2002 година) изключително се повиши интересът към полиморфизмите на човешките гени, т.е. - генът е ген, но може да има и разновидности. Често пъти тези разновидности могат да имат огромно значение за здравето - може да има невъзприемчивост към дадено заболяване", каза проф. Аргирова. Тя даде за пример, изследванията за предразположение от развитие на рак на гърдата, направени на актрисата Анджелина Джоли (Разновидностите на BRCA 1 и BRCA 2-гените). Има и генетични особености, които водят до невъзприемчивост към вируса на СПИН.

"Такива генетични особености могат да определят как ще влияе дадено лекарство върху организма - на един човек му действа аспирин, на друг въобще не му действа, трябва да вземе друго лекарство", каза проф. Аргирова. Тя се натъкнала на няколко научни статии, според които между 30 и 60 процента от пациентите, взимащи даден медикамент, той не оказва влияние върху тях.

Трябва да се изостави подходът "едно лечение за всички пациенти" с дадено заболяване


Всичко това обаче предполага сериозно развитие на генетиката и ежедневното и приложение в практиката. В това отношение първенец е лечението при ХИВ инфекция, а след това и при хепатит "C", което се прилага и в България.  

Снимка"Преди да се започне лечението се определя генотипа на вируса и тогава се пристъпва към даване на съответния медикамент и определяне на времето, през което ще се взима, до елиминирането на вируса. Това е изискване и на НЗОК. Постепенно голяма част от вирусните инфекции ще се лекуват по този начин, както и голяма част от тежките хронични заболявания - различни форми на рак, Алцхаймер, мултипленна склероза и други", посочи специалистът.  За да се превърне този начин на лечение в масова практика трябва да има достатъчно генетици, валидирани генетични тестове, специалисти по фармакогеномика (област, която изучава как гените повлияват индивидуалния отговор на пациентите към лекарствените продукти), биоинформатици.
 
Днес медицината реагира, а не предшества болестта


Задейства се, когато вече човек е болен. Идеята на персонализираната медицина е да предшества болестта - ако човек знае, че е предразположен към дадено заболяване, той може да внимава, да се следи, така че да бъде предотвратено. Ако се прилага персонализирания подход към пациента - то и лекарствата ще се дават в подходящи дози. Всеки човек има строго определена генна структура, в резултат на наследственост. Има случаи, в които тя може да се измени, в повечето не може. Разработени са вече и генни технологии за изменение на гените - т. нар. генно редактиране.

"Тук обаче етичните въпроси са много - кой и какво може да си "избира". Може да създадем нещо, което не бива да се създава", посочи вирусологът.

Генните терапии със сериозно място в лечението на много заболявания. В момента например се разработва метод за генно редактиране на комарите, които пренасят малария, жълта треска и зика, за да стане невъзможно да пренасят тези инфекции.

Световните специалисти разработват метод на лечение на рак чрез синтетични вируси

Тези т. нар. онколитични вируси имат способността да лизират туморните клетки, без да засягат околната тъкан. Те също са генномодифицирани - след като "намерят" туморните клетки в организма ги лизират и след това се изхвърлят от организма чрез имунологични методи.


Още за този тип лечение и за значението на индивидуалния подход към пациента - чуйте интервюто с проф.  Радка Аргирова - първият български учен, който изследва вируса на СПИН, създател на Централната лаборатория по СПИН. Член на Международното дружество за СПИН на Европейската клинична асоциация по СПИН. Проф. Аргирова преподава в СУ, работи в като вирусолог в болница "Токуда" и е председател на Българското дружество по медицинска вирусология.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва Прехода. Книгата е споменик на десетина години от неговото съзряване и порастване. „Аз..

публикувано на 19.04.24 в 12:15

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13