Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Чарита Ранкова, Александровска болница:

Отнетото от глаукомата зрение не се връща, но може да се спре развитието ѝ

СнимкаВ Световната глаукомна седмица имате възможност за безплатни прегледи в Александровска болница


От днес започва Световната седмица за превенция на глаукомата. Кампанията се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

За поредна година в нея се включва и Александровска болница като от 12 до 18 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса.
Записването става на тел.: 02/9230
415,
всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 ч.Снимка

Ако има много записани прегледите могат да продължат и след тази седмица - обяви в ефира на Радио София д-р Чарита Ранкова - завеждащ на Първо очно отделение в очната клиника на Александровска болница, гл. асистент в Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София, член на борда и Секретар на Българската глаукомна асоциация, Националното дружество по офталмология, както и на Европейската и на Световната Асоциация по глаукома.

В Часът на здравето д-р Ранкова подробно разясни особеностите на глаукомата.

Това социално значимо заболяване възниква и се развива безсимптомно и води до прогресивно увреждане на зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се вземат своевременни мерки се губи безвъзвратно зрението. Голяма част от засегнатите от болестта не знаят. Затова единственият начин за ранното ѝ откриване е редовните пълни прегледи при офталмолог. След 40-годишна възраст се препоръчва да се прави такъв преглед веднъж годишно.

ФАКТ: Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. В световен мащаб болните от глаукома са между 70 и 90 млн. Над 7 млн са двуочно слепите. Близо 50% от хората не знаят, че са засегнати от заболяването.

Няма апарат, който да ви каже имате или със сигурност нямате глаукома. Лекарят знае как да го установи

При първичната откритоъгълна глаукома дълго време няма симптоми. Причината не е напълно изяснена. Повишеното вътреочно налягане със сигурност има отношение, но не е единственият фактор. Изявени оплаквания има при закритоъгълната – зачервяване, болка, намаляване на зрението, дори гадене.

Вторичната (също има няколко вида) може да се дължи на друго заболяване – възпалително, хипертония, захарен диабет, високо късогледство, травма на окото.

Съществува и конгенитална (вродена), която възниква непосредствено след раждането.

При диагностицирана глаукома се процедира с:
- очни капки (в България се предлагат всички световни разработки). За улеснение на пациентите производителите са направили и такива, които не е нужно да се съхраняват в хладилник и да се капват само веднъж дневно.
- лазерна или хирургична интервенция.

Важно е пациентът наистина да спазва стриктно предписаното от офталмолога, подчертава д-р Ранкова.

Чуйте всичко, което обясни д-р Чарита Ранкова в „Часът на здравето“.

На 13.03.2018 г. (вторник), от 14.00 в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“.
Входът е свободен.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46