Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Чарита Ранкова, Александровска болница:

Отнетото от глаукомата зрение не се връща, но може да се спре развитието ѝ

СнимкаВ Световната глаукомна седмица имате възможност за безплатни прегледи в Александровска болница


От днес започва Световната седмица за превенция на глаукомата. Кампанията се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

За поредна година в нея се включва и Александровска болница като от 12 до 18 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса.
Записването става на тел.: 02/9230
415,
всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 ч.Снимка

Ако има много записани прегледите могат да продължат и след тази седмица - обяви в ефира на Радио София д-р Чарита Ранкова - завеждащ на Първо очно отделение в очната клиника на Александровска болница, гл. асистент в Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София, член на борда и Секретар на Българската глаукомна асоциация, Националното дружество по офталмология, както и на Европейската и на Световната Асоциация по глаукома.

В Часът на здравето д-р Ранкова подробно разясни особеностите на глаукомата.

Това социално значимо заболяване възниква и се развива безсимптомно и води до прогресивно увреждане на зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се вземат своевременни мерки се губи безвъзвратно зрението. Голяма част от засегнатите от болестта не знаят. Затова единственият начин за ранното ѝ откриване е редовните пълни прегледи при офталмолог. След 40-годишна възраст се препоръчва да се прави такъв преглед веднъж годишно.

ФАКТ: Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. В световен мащаб болните от глаукома са между 70 и 90 млн. Над 7 млн са двуочно слепите. Близо 50% от хората не знаят, че са засегнати от заболяването.

Няма апарат, който да ви каже имате или със сигурност нямате глаукома. Лекарят знае как да го установи

При първичната откритоъгълна глаукома дълго време няма симптоми. Причината не е напълно изяснена. Повишеното вътреочно налягане със сигурност има отношение, но не е единственият фактор. Изявени оплаквания има при закритоъгълната – зачервяване, болка, намаляване на зрението, дори гадене.

Вторичната (също има няколко вида) може да се дължи на друго заболяване – възпалително, хипертония, захарен диабет, високо късогледство, травма на окото.

Съществува и конгенитална (вродена), която възниква непосредствено след раждането.

При диагностицирана глаукома се процедира с:
- очни капки (в България се предлагат всички световни разработки). За улеснение на пациентите производителите са направили и такива, които не е нужно да се съхраняват в хладилник и да се капват само веднъж дневно.
- лазерна или хирургична интервенция.

Важно е пациентът наистина да спазва стриктно предписаното от офталмолога, подчертава д-р Ранкова.

Чуйте всичко, което обясни д-р Чарита Ранкова в „Часът на здравето“.

На 13.03.2018 г. (вторник), от 14.00 в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“.
Входът е свободен.

ВИЖТЕ ОЩЕ
И от мотоклубовете, и от Пътна полиция искат по-малко инциденти и жервти по пътищата

Мотосезонът започва на 24 март

Отдел „Пътна полиция“- СДВР, представители на Столичната община и местните мотоклубове проведоха брифинг по повод предстоящото официално откриване на новия мотосезон в събота, 24 март. Началото на мотосезона тази година е под наслов „Не на агресията на пътя“. Статистиката за последните две години сочи, че тежките катастрофи на мотористи в..

публикувано на 21.03.18 в 17:40

Летище София отчете рекорден ръст на пътниците за 2017 г.

Изминалата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим ръст на превозените пътници от 29.1%. В рамките на годината общо 11.4 млн. пътници са преминали през българските летища с международни, вътрешни и чартърни превози. Това каза председателят на Асоциацията на Българските авиокомпании Светослав Станулов в рамките на срещата „Анализ на..

публикувано на 21.03.18 в 16:15

Алтернативният туризъм като антитеза на масовия туризъм

В предаването “Радиоприемница” продължаваме да обсъждаме различни варианти за поддържане на добра физическа форма и здравословен начин на живот. В днешното издание Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм, разказва за различните начини за пътуване и почивка. Туризмът е това, което правим ние. Туризмът не е..

публикувано на 21.03.18 в 16:12

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05
Мястото, където ще бъде разположена „Бронзовата къща“

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей

Започва заснемането на бункера под бившия мавзолей, който ще бъде превърнат в галерия за съвременно изкуство. Столичната община ще обяви паралелно конкурсите за пространството и за Зона 3, част от проекта за обновяване на централната градска част. Зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов..

публикувано на 21.03.18 в 15:56