Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Чарита Ранкова, Александровска болница:

Отнетото от глаукомата зрение не се връща, но може да се спре развитието ѝ

СнимкаВ Световната глаукомна седмица имате възможност за безплатни прегледи в Александровска болница


От днес започва Световната седмица за превенция на глаукомата. Кампанията се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

За поредна година в нея се включва и Александровска болница като от 12 до 18 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса.
Записването става на тел.: 02/9230
415,
всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 ч.Снимка

Ако има много записани прегледите могат да продължат и след тази седмица - обяви в ефира на Радио София д-р Чарита Ранкова - завеждащ на Първо очно отделение в очната клиника на Александровска болница, гл. асистент в Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София, член на борда и Секретар на Българската глаукомна асоциация, Националното дружество по офталмология, както и на Европейската и на Световната Асоциация по глаукома.

В Часът на здравето д-р Ранкова подробно разясни особеностите на глаукомата.

Това социално значимо заболяване възниква и се развива безсимптомно и води до прогресивно увреждане на зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се вземат своевременни мерки се губи безвъзвратно зрението. Голяма част от засегнатите от болестта не знаят. Затова единственият начин за ранното ѝ откриване е редовните пълни прегледи при офталмолог. След 40-годишна възраст се препоръчва да се прави такъв преглед веднъж годишно.

ФАКТ: Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. В световен мащаб болните от глаукома са между 70 и 90 млн. Над 7 млн са двуочно слепите. Близо 50% от хората не знаят, че са засегнати от заболяването.

Няма апарат, който да ви каже имате или със сигурност нямате глаукома. Лекарят знае как да го установи

При първичната откритоъгълна глаукома дълго време няма симптоми. Причината не е напълно изяснена. Повишеното вътреочно налягане със сигурност има отношение, но не е единственият фактор. Изявени оплаквания има при закритоъгълната – зачервяване, болка, намаляване на зрението, дори гадене.

Вторичната (също има няколко вида) може да се дължи на друго заболяване – възпалително, хипертония, захарен диабет, високо късогледство, травма на окото.

Съществува и конгенитална (вродена), която възниква непосредствено след раждането.

При диагностицирана глаукома се процедира с:
- очни капки (в България се предлагат всички световни разработки). За улеснение на пациентите производителите са направили и такива, които не е нужно да се съхраняват в хладилник и да се капват само веднъж дневно.
- лазерна или хирургична интервенция.

Важно е пациентът наистина да спазва стриктно предписаното от офталмолога, подчертава д-р Ранкова.

Чуйте всичко, което обясни д-р Чарита Ранкова в „Часът на здравето“.

На 13.03.2018 г. (вторник), от 14.00 в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“.
Входът е свободен.

ВИЖТЕ ОЩЕ

50 км нова ВиК мрежа ще има в София до края на годината

  През месец март започна изграждането на канализация на улици в столичния квартал „Симеоново". "Софийска вода" е поела изпълнението на поредния етап от Главен канализационен клон ІІ, от ул. „Неофит Хилендарски", ул. „Извор“ и по ул. „Шумако“ до ул. „Проф. Димитър Пасков“. Проектът включва и отводняване на улиците чрез изграждане на дъждоприемни..

обновено на 20.06.18 в 15:42
Колизеумът е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим

Един живот не стигна да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите. Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа..

публикувано на 20.06.18 в 15:03

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите

До 26 юни седмокласниците ще могат да кандидатстват за прием в гимназиите. Подаването на документите започва от днес като може да се извърши на място в някое от училищата-гнезда или онлайн на платформата https://priem.mon.bg. 385 са паралелките в София, в които седмокласниците могат да продължат обучението си. Най-важното е родителите да отчетат..

публикувано на 20.06.18 в 15:00

Услугата "Асистанс" е важен компонент от застраховката "Помощ при пътуване"

Защо е важна застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", какво покрива тя и как можем да се възползваме от нея в случай на нужда, коментира в предаването "Радиоприемница "специалистът по общо застраховане Александър Митов. Ако се стигне до здравен проблем, когато сме в чужбина, ситуацията е малко по-особена, защото не знаем към кого да се..

публикувано на 20.06.18 в 14:59

Кампанията „Без оправдания“ провокира софиянци да спортуват

В 1 СУ  "Пенчо Славейков" беше дадено началото на кампанията "Без оправдания". Организатори на събитието са сдружение “АЦЕС Европейски столици - България”. Основната идея на кампанията „Без оправдания“ е да покаже, че да  си физически активен и да спортуваш редовно зависи само от желанието и добрата мотивация. Можем да бъдем активни навсякъде - на..

публикувано на 20.06.18 в 14:47