Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Чарита Ранкова, Александровска болница:

Отнетото от глаукомата зрение не се връща, но може да се спре развитието ѝ

СнимкаВ Световната глаукомна седмица имате възможност за безплатни прегледи в Александровска болница


От днес започва Световната седмица за превенция на глаукомата. Кампанията се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

За поредна година в нея се включва и Александровска болница като от 12 до 18 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 14 до 18 ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса.
Записването става на тел.: 02/9230
415,
всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 ч.Снимка

Ако има много записани прегледите могат да продължат и след тази седмица - обяви в ефира на Радио София д-р Чарита Ранкова - завеждащ на Първо очно отделение в очната клиника на Александровска болница, гл. асистент в Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София, член на борда и Секретар на Българската глаукомна асоциация, Националното дружество по офталмология, както и на Европейската и на Световната Асоциация по глаукома.

В Часът на здравето д-р Ранкова подробно разясни особеностите на глаукомата.

Това социално значимо заболяване възниква и се развива безсимптомно и води до прогресивно увреждане на зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се вземат своевременни мерки се губи безвъзвратно зрението. Голяма част от засегнатите от болестта не знаят. Затова единственият начин за ранното ѝ откриване е редовните пълни прегледи при офталмолог. След 40-годишна възраст се препоръчва да се прави такъв преглед веднъж годишно.

ФАКТ: Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. В световен мащаб болните от глаукома са между 70 и 90 млн. Над 7 млн са двуочно слепите. Близо 50% от хората не знаят, че са засегнати от заболяването.

Няма апарат, който да ви каже имате или със сигурност нямате глаукома. Лекарят знае как да го установи

При първичната откритоъгълна глаукома дълго време няма симптоми. Причината не е напълно изяснена. Повишеното вътреочно налягане със сигурност има отношение, но не е единственият фактор. Изявени оплаквания има при закритоъгълната – зачервяване, болка, намаляване на зрението, дори гадене.

Вторичната (също има няколко вида) може да се дължи на друго заболяване – възпалително, хипертония, захарен диабет, високо късогледство, травма на окото.

Съществува и конгенитална (вродена), която възниква непосредствено след раждането.

При диагностицирана глаукома се процедира с:
- очни капки (в България се предлагат всички световни разработки). За улеснение на пациентите производителите са направили и такива, които не е нужно да се съхраняват в хладилник и да се капват само веднъж дневно.
- лазерна или хирургична интервенция.

Важно е пациентът наистина да спазва стриктно предписаното от офталмолога, подчертава д-р Ранкова.

Чуйте всичко, което обясни д-р Чарита Ранкова в „Часът на здравето“.

На 13.03.2018 г. (вторник), от 14.00 в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“.
Входът е свободен.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселиха 120 фазана в Ловния парк в София

120 деца от училища в район "Изгрев" разселиха 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е по повод 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. За птиците са направени 8 хранилки, а четири сдружения, които работят на територията на Столичната общинаq ще ги зареждат всяка седмица. Ловният парк е част от Борисовата градина, а..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20
Марион Пошман и водещата на

Марион Пошман за изпитанията, в които поставя героите си

Тази седмица „Радиоприемница“ се излъчва на живо от 6-тия Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наш гост днес бе Марион Пошман, носителка на редица награди за поезия и проза. Тя е сред големите таланти на съвременната немска литература. Родена в Есен, тя завърша германистика, философия и славистика, а днес живее и твори в Берлин...

публикувано на 13.12.18 в 17:03

Професия влогър

Ако 24 часа в денонощието  ви се струват много, то на Борислав Вълов са му крайно недостатъчни. Известен като Ей-Бо в социалните мрежи, Боби се опитва да жонглира между студентският живот, актьорската си кариера и влогърството. Актьорството е първата му истинска любов, той играе предимно в театрални постановки и въпреки натовареното си ежедневие..

публикувано на 13.12.18 в 16:54

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02