Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност. Идеята на Етнографския музей е да покаже българските традиции на по-младите, за да може те да продължат да съществуват, макар и преминали през призмата на различните поколения. Музеят разполага с над 50 хил. артефакта, а колекцията от народно облекло е от над 20 хил. единици. Това заяви директорът на Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. Петко Христов в неделното "Радиокафе".

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) е създаден през 2010 г. През годините в институциите, чийто правоприемник е ИЕФЕМ, са работили едни от най-значимите имена в българската етнография и фолклористика като Димитър Маринов, акад. Антон Попстоилов, д-р Евдокия Петева-Филова, Стефан Л. Костов, д-р Кръстю Миятев, ст.н.с. Христо Вакарелски, проф. Васил Стоин и др.

В института се осъществява изследователска, образователна и приложна дейност в областта на етнологията, фолклористиката, културната и социалната антропология, етномузикологията, етнохореологията, изкуствознанието и музеологията. Приоритетни са изследванията на човека и човешките общности в тяхната историческа и съвременна културна среда. Обект на проучване са традиционната и съвременната култура на българите и другите етнически и религиозни общности в България.

За съжаление обаче в Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН работят все по-малко млади учени, казва доц. Петко Христов.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН е водеща национална научна институция в областта на етнологията и фолклористиката, чиято цел е да поддържа знанията и съзнанието на обществото за традиции и културна идентичност и за ролята им в съвременния свят. Учените и специалистите се занимават с изучаване и анализ на многоаспектната културна история и съвременност на България, с изследване на културните явления и процеси в балкански, европейски и световен контекст. Чрез дейностите на Националния център за нематериално културно наследство и Националния етнографски музей системно се издирва, събира, съхранява и представя културното наследство.

Още за Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В район "Връбница" почти всички сгради на училища и детски градини са обновени

В столичния район "Връбница" почти всички сгради на училища и детски градини са обновени , каза кметът на района Младен Младенов. Останали са четири сгради, които сега тепърва трябва да бъдат направени . Ремонтът на 70- то училище, което се намира в  кв. “Модерно предградие”, ще бъде направен тази година. Има вече избран изпълнител. Това е..

публикувано на 20.03.18 в 17:21

Кои добри практики от Корейския иновационен модел можем да приложим у нас

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стана домакин на международен научен форум, който събра на едно място преподаватели, учени от България и Корея и представители на най-голямата научна общност в Европа - германския институт „Фраунхофер“. Темата на форума е „Корейският иновационен модел, моделът за технологична комерсиализация на..

публикувано на 20.03.18 в 16:59

Здравната карта за София област е предадена на МЗ със 100 болнични легла повече

С близо 100 повече легла за болнично лечение и рехабилитация предвижда новата здравна карта на София област, изготвена от Областен консултативен съвет по здравеопазване. Документът е предаден на здравното министерство, за да стане част от Национална здравна карта, след като документът, изготвен през 2016 година беше отхвърлен от съда. Чрез картата се..

публикувано на 20.03.18 в 16:33
И цветята излязоха на открито пред магазина

Хей, пролет иде!

Днес в 18:15 ч. българско време настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Валежите от сняг и дъжд не могат да помрачат пролетното предчувствие във въздуха, небето и птиците, цветята в градините и магазините, лицата и усмивките на хората. За да усети..

публикувано на 20.03.18 в 15:57

Удължен е срокът за кандидатстване за обучение „Фъндрейзинг за НПО. Стратегически подходи"

Срокът за кандидатстване за обучението "Фъндрейзинг за НПО. Стратегически подходи", което стартира на 13 март, ще продължи до 23 март. Обучението на  Българския център за нестопанско право е част от „Програма за подкрепа на граждански организации в набирането на дарения“. То е насочено към изграждането на умения и знания за стратегическите..

публикувано на 20.03.18 в 15:23