Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност. Идеята на Етнографския музей е да покаже българските традиции на по-младите, за да може те да продължат да съществуват, макар и преминали през призмата на различните поколения. Музеят разполага с над 50 хил. артефакта, а колекцията от народно облекло е от над 20 хил. единици. Това заяви директорът на Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. Петко Христов в неделното "Радиокафе".

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) е създаден през 2010 г. През годините в институциите, чийто правоприемник е ИЕФЕМ, са работили едни от най-значимите имена в българската етнография и фолклористика като Димитър Маринов, акад. Антон Попстоилов, д-р Евдокия Петева-Филова, Стефан Л. Костов, д-р Кръстю Миятев, ст.н.с. Христо Вакарелски, проф. Васил Стоин и др.

В института се осъществява изследователска, образователна и приложна дейност в областта на етнологията, фолклористиката, културната и социалната антропология, етномузикологията, етнохореологията, изкуствознанието и музеологията. Приоритетни са изследванията на човека и човешките общности в тяхната историческа и съвременна културна среда. Обект на проучване са традиционната и съвременната култура на българите и другите етнически и религиозни общности в България.

За съжаление обаче в Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН работят все по-малко млади учени, казва доц. Петко Христов.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН е водеща национална научна институция в областта на етнологията и фолклористиката, чиято цел е да поддържа знанията и съзнанието на обществото за традиции и културна идентичност и за ролята им в съвременния свят. Учените и специалистите се занимават с изучаване и анализ на многоаспектната културна история и съвременност на България, с изследване на културните явления и процеси в балкански, европейски и световен контекст. Чрез дейностите на Националния център за нематериално културно наследство и Националния етнографски музей системно се издирва, събира, съхранява и представя културното наследство.

Още за Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41

"СофтУни фест" поставя предизвикателства пред креативните младежи

За първи път "СофтУни" организира състезанието "СофтУни фест", което ще събере на едно място хора с интереси в програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна да премерят сили в три категории: "Дигитален маркетинг", "Дизайн и криейтив" и "Програмиране". Няма възрастово ограничение. Не е нужна предварителна подготовка, защото всичко ще се случва в..

публикувано на 22.06.18 в 16:33

Ремонтират близо 50 сгради на столични училища и детски градини

Близо 50 сгради на училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през тази година на територията на Столичната община. 22 от тях ще бъдат обновени със средства от Общинския приватизационен фонд и дейностите в тях ще приключат до началото на учебната година, докато реконструкциите в другите 26 ще продължи и през следващата календарна година, а..

публикувано на 22.06.18 в 15:51

Спираща дъха природа, безброй острови и безкрайно крайбрежие

Чували ли сте израза "Перлата на Адриатика"? А знаете ли за какво е нарицателен той? За Хърватия, разбира се. Държавата с тринадесетвековна история, множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове, няколко прочути изобретатели, както и шест паметника на световното наследство и осем национални парка. Да не пропуснем и..

публикувано на 22.06.18 в 14:46