Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност. Идеята на Етнографския музей е да покаже българските традиции на по-младите, за да може те да продължат да съществуват, макар и преминали през призмата на различните поколения. Музеят разполага с над 50 хил. артефакта, а колекцията от народно облекло е от над 20 хил. единици. Това заяви директорът на Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. Петко Христов в неделното "Радиокафе".

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) е създаден през 2010 г. През годините в институциите, чийто правоприемник е ИЕФЕМ, са работили едни от най-значимите имена в българската етнография и фолклористика като Димитър Маринов, акад. Антон Попстоилов, д-р Евдокия Петева-Филова, Стефан Л. Костов, д-р Кръстю Миятев, ст.н.с. Христо Вакарелски, проф. Васил Стоин и др.

В института се осъществява изследователска, образователна и приложна дейност в областта на етнологията, фолклористиката, културната и социалната антропология, етномузикологията, етнохореологията, изкуствознанието и музеологията. Приоритетни са изследванията на човека и човешките общности в тяхната историческа и съвременна културна среда. Обект на проучване са традиционната и съвременната култура на българите и другите етнически и религиозни общности в България.

За съжаление обаче в Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН работят все по-малко млади учени, казва доц. Петко Христов.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН е водеща национална научна институция в областта на етнологията и фолклористиката, чиято цел е да поддържа знанията и съзнанието на обществото за традиции и културна идентичност и за ролята им в съвременния свят. Учените и специалистите се занимават с изучаване и анализ на многоаспектната културна история и съвременност на България, с изследване на културните явления и процеси в балкански, европейски и световен контекст. Чрез дейностите на Националния център за нематериално културно наследство и Националния етнографски музей системно се издирва, събира, съхранява и представя културното наследство.

Още за Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23
Зорница Христова описва впечатленията си от срещите с малките читатели

Зорница Христова: Децата четат по-гладко езика на картинките, отколкото възрастните

На Панаира на книгата и Литературния фестивал срещнах страхотни умни, находчиви деца – сподели впечатленията си пред Радио София и Зорница Христова – известна преводачка от английски език, журналистка и авторка на детски книги (позната и като Точица ). Повечето книги са на два езика – на думите и на картинките - обясни тя в..

публикувано на 14.12.18 в 15:31