Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност

Познанието ни за културното наследство е в основата на нашата национална идентичност. Идеята на Етнографския музей е да покаже българските традиции на по-младите, за да може те да продължат да съществуват, макар и преминали през призмата на различните поколения. Музеят разполага с над 50 хил. артефакта, а колекцията от народно облекло е от над 20 хил. единици. Това заяви директорът на Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. Петко Христов в неделното "Радиокафе".

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) е създаден през 2010 г. През годините в институциите, чийто правоприемник е ИЕФЕМ, са работили едни от най-значимите имена в българската етнография и фолклористика като Димитър Маринов, акад. Антон Попстоилов, д-р Евдокия Петева-Филова, Стефан Л. Костов, д-р Кръстю Миятев, ст.н.с. Христо Вакарелски, проф. Васил Стоин и др.

В института се осъществява изследователска, образователна и приложна дейност в областта на етнологията, фолклористиката, културната и социалната антропология, етномузикологията, етнохореологията, изкуствознанието и музеологията. Приоритетни са изследванията на човека и човешките общности в тяхната историческа и съвременна културна среда. Обект на проучване са традиционната и съвременната култура на българите и другите етнически и религиозни общности в България.

За съжаление обаче в Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН работят все по-малко млади учени, казва доц. Петко Христов.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН е водеща национална научна институция в областта на етнологията и фолклористиката, чиято цел е да поддържа знанията и съзнанието на обществото за традиции и културна идентичност и за ролята им в съвременния свят. Учените и специалистите се занимават с изучаване и анализ на многоаспектната културна история и съвременност на България, с изследване на културните явления и процеси в балкански, европейски и световен контекст. Чрез дейностите на Националния център за нематериално културно наследство и Националния етнографски музей системно се издирва, събира, съхранява и представя културното наследство.

Още за Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо учителите са измислили домашните

В най-искреното предаване на Радио София "Радиолексикон" заедно с децата от 7-а детска градина „Детелина“ ви напомнихме за отговорностите, които имаме. И в частност за отговорностите на първокласниците. Оказа се, че една от най-важните е написването на домашните. Разбулихме и една дълго пазена тайна - защо учителите са измислили домашното...

публикувано на 20.09.18 в 17:12

Над 100 фирми и 1500 българи участват във форума "Кариера в България. Защо не?"

Над 100 фирми-изложители и около 1500 българи с образование или опит в чужбина, които търсят работа у нас, взеха участие в най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". За 11-и път форумът среща бизнес компании с търсещи работа в рамките на днешния ден. Събитието е предназначено за студенти, специалисти и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57
Трудно е да се борим с незаконната сеч, ако няма сигнали на бдителни защитници на българските гори

Наградиха професионалисти и любители за принос в защитата на природата

Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите връчиха наградите в кампанията "Аз пазя горите и орлите на България", чиято основна цел е предотвратяване на престъпления срещу дивата природа. Инициативата започна преди пет години като проект между неправителствената организация и институцията. За това време са..

публикувано на 20.09.18 в 15:57