Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Новосъздадената група Equinox ще представи България на "Евровизия 2018"

България е последната страна, която обяви официално песента, с която ще се представи в Конкурса за песен на Евровизия тази година в Лисабон. Останалите 41 страни, участващи тази година, обявиха песните си през януари и февруари месец. 

Квинтетът Equinox е новосформиран и е специално създаден за участието ни в конкурса. Известните вокалисти в него са Жана Бергендорф, която спечели риалити формата "X-Фактор" през 2013 г. и Владимир Михайлов, познат ни от групите "Сафо" и "Сленг". Останалите музиканти са Георги Симеонов - JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл

Песента носи заглавието Bones и отново е написана от екипа, изготвил българската, сръбската и македонската песен през последните 3 години: Борислав Миланов - български композитор, живеещ от години във Виена, и шведския музикант Йоаким Бо Персон. В комбинация с различни автори от Европа и САЩ те успешно представят няколко от балканските страни през последните години.

Ще споменем изключителното представяне на Поли Генова и Кристиан Костов през 2016 и 2017 г., което донесе на България два пъти класиране в челната петорка. С песен на същия авторски екип т.г. ще пее и Сезар Сампсън от името на Австрия. Бившата югославска република Македония се представи с песни на Даниел Каймакоски през 2015 и Яна Бурческа през 2017, също написани от екипа на Борислав Миланов и Йоаким Бо Персон. Сърбия се представи миналата година също с тяхна песен, изпята от Тияна Богичевич. 

Очевидно откакто БНТ не организира вътрешен конкурс, а поръчва песни на доказани специалисти от чужбина, страната ни се представя изключително успешно. Песента "Bones" беше избрана от комисия, по-голямата част от която са професионални музиканти и участвали в конкурса през последните години представители на различни европейски страни. В българската си част комисията е съставена от директори и продуценти в БНТ.

Тази година българската песен ще се състезава с още 18 в първия полуфинал на конкурса, който е на 8 май и ще се излъчи от 22.00 ч (българско време) по БНТ и още над 50 обществени телевизии в Европа, Израел, САЩ, Казахстан и Австралия.  Освен останалите държави, участващи на първия полуфинал: Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, БЮР Македония, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипърската гръцка част, Литва, Финландия, Хърватия, Чехия и Швейцария, за българската песен ще може да се гласува и от територията на три от страните в голямата шесторка, които са класирани директно на финала: Португалия, Великобритания и Испания.

Първите 10 класирани песни от общо 19-те, участващи на първия полуфинал, ще могат да се класират за финалната вечер на 12 май в португалската столица.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Мендес

Шон Мендес се завръща с по-сериозна рок линия

19-годишният канадски артист изненада феновете в четвъртък с първата доза нов материал от 2016, когато на пазара се появи албума му  Illuminate . След промо кампания, която включи огромен билборд на Таймс Скуеър в Ню Йорк Мендес представи  In My Blood – много силно рок парче, което може да ни накара да си направим асоциации с Кингс ъф Лион. В..

публикувано на 23.03.18 в 12:50

Пролетни песни в "Настроение с Лили"

Пролетни песни ще звучат в „Настроение с Лили“. В началото на пролетта водещата предлага интересна селекция от песни, които имат в заглавията си думата „пролет“. Стиловете са разнообразни: поп, акустичен фолк, суинг и джаз. Ще чуем световни музиканти като Майлс Дейвис, Сара Вон, Джон Колтрейн, Шарл Азнавур, Катерина Валенте и други. Ще звучат и..

публикувано на 22.03.18 в 09:03

Детският радиохор отбелязва рожден ден с Пролетен концерт

И тази година Детският хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова ще ни направят съпричастни с красотата на детското хорово изкуство. С Пролетния концерт , който ще се състои от 19:00 часа в зала „България“, хоровата формация ще отбележи своя 58-ми рожден ден. В програмата са включени шедьоври от творчеството..

публикувано на 20.03.18 в 08:50
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на предаването е посветена на наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра, която на 16 направи..

публикувано на 19.03.18 в 10:45
Ал Ди Меола

В европейското си турне "Opus Tour" Ал Ди Меола включва София, Варна, Бургас и Русе

Виртуозният китарист Ал Ди Меола ще изнесе четири концерта в България - част от   европейското му турне Opus Tour - 2018 . Началото е на 8 май в София - в зала "България", следват Варна - 9 май, Бургас - 10 май, Русе - 12 май, съобщават организаторите. Публиката ще чуе творби от 40-годишната кариера на маестрото, както и чисто нови композиции от..

публикувано на 17.03.18 в 10:05