Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Новосъздадената група Equinox ще представи България на "Евровизия 2018"

България е последната страна, която обяви официално песента, с която ще се представи в Конкурса за песен на Евровизия тази година в Лисабон. Останалите 41 страни, участващи тази година, обявиха песните си през януари и февруари месец. 

Квинтетът Equinox е новосформиран и е специално създаден за участието ни в конкурса. Известните вокалисти в него са Жана Бергендорф, която спечели риалити формата "X-Фактор" през 2013 г. и Владимир Михайлов, познат ни от групите "Сафо" и "Сленг". Останалите музиканти са Георги Симеонов - JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл

Песента носи заглавието Bones и отново е написана от екипа, изготвил българската, сръбската и македонската песен през последните 3 години: Борислав Миланов - български композитор, живеещ от години във Виена, и шведския музикант Йоаким Бо Персон. В комбинация с различни автори от Европа и САЩ те успешно представят няколко от балканските страни през последните години.

Ще споменем изключителното представяне на Поли Генова и Кристиан Костов през 2016 и 2017 г., което донесе на България два пъти класиране в челната петорка. С песен на същия авторски екип т.г. ще пее и Сезар Сампсън от името на Австрия. Бившата югославска република Македония се представи с песни на Даниел Каймакоски през 2015 и Яна Бурческа през 2017, също написани от екипа на Борислав Миланов и Йоаким Бо Персон. Сърбия се представи миналата година също с тяхна песен, изпята от Тияна Богичевич. 

Очевидно откакто БНТ не организира вътрешен конкурс, а поръчва песни на доказани специалисти от чужбина, страната ни се представя изключително успешно. Песента "Bones" беше избрана от комисия, по-голямата част от която са професионални музиканти и участвали в конкурса през последните години представители на различни европейски страни. В българската си част комисията е съставена от директори и продуценти в БНТ.

Тази година българската песен ще се състезава с още 18 в първия полуфинал на конкурса, който е на 8 май и ще се излъчи от 22.00 ч (българско време) по БНТ и още над 50 обществени телевизии в Европа, Израел, САЩ, Казахстан и Австралия.  Освен останалите държави, участващи на първия полуфинал: Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, БЮР Македония, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипърската гръцка част, Литва, Финландия, Хърватия, Чехия и Швейцария, за българската песен ще може да се гласува и от територията на три от страните в голямата шесторка, които са класирани директно на финала: Португалия, Великобритания и Испания.

Първите 10 класирани песни от общо 19-те, участващи на първия полуфинал, ще могат да се класират за финалната вечер на 12 май в португалската столица.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт на Стоян Дюлгеров и Галина Апостолова

Интересен концерт се задава в БНР. Стоян Дюлгеров , който е и колега, правил е предаване за столицата, но на един етап от живота си разбира, че неговото призвание е пеенето, е подготвил една любопитна, малко еклектична и интригуващо нееднородна програма. Един от акценитете в нея са романсите на Габриел Форе - към неговата музика Стоян Дюлгеров има..

публикувано на 20.06.18 в 13:13

Стинг и Шаги зарадваха хиляди в Античния театър в Пловдив

Хиляди зрители - българи, англичани, руснаци, германци изпълниха до краен предел Античния театър в Пловдив за дългоочаквания концерт на Стинг и Шаги. Още с първите песни публиката стана на крака и така си остана и до края на концерта. Британската поп-легенда и ямайският реге "номер 1" певец създадоха съвсем нова атмосфера. Те изпълниха песни от..

публикувано на 20.06.18 в 08:53
Кристина Агилера

Новият албум на Кристина Агилера е на музикалния пазар

Първият албум на Кристина Агилера от шест години насам е вече на музикалния пазар. Заглавието е "Liberation". В проекта участват големи имена като Андерсън.Паак, Деми Ловато и Канйе Уест. Фарел Уилямс и Линда Пери са помагали в началния етап, но не са били включени в крайния вариант. Пилотният сингъл „Accelerate“ с Тай Дола Сайн и Ту Чейнз..

публикувано на 15.06.18 в 09:45

Хитовете на 70-те слушаме в „Настроение с Лили“

Днес темата е „ Хитовете на 70-те години “ - интересна и разнообразна музика в стиловете поп, рок, соул, кънтри, латино и диско. Ще слушаме: Fortunes, Equals, Osmonds, Eagles, O’Jays, Dr. Hook, Queen, Nazareth, Щурците, Катя Филипова, Elton John Rod Stuart, Paul McCartney, Linda Ronstadt, Mireille Mathieu, Julio Iglesias, Adriano Celentano,..

публикувано на 14.06.18 в 10:15
Raphaël Imbert

Саксофонът на Raphaël Imbert в компанията на орган

В Слънчев джаз+ на 10 юни ще слушаме втората част от концерта на Силвен Люк и част от разговора ни с Ришар Галиано за джаз и орган. Документален запис от катедралата на Кутанс Бах и Колтрейн. Нощта е млада! Приятно слушане.

публикувано на 11.06.18 в 10:40