Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Новосъздадената група Equinox ще представи България на "Евровизия 2018"

България е последната страна, която обяви официално песента, с която ще се представи в Конкурса за песен на Евровизия тази година в Лисабон. Останалите 41 страни, участващи тази година, обявиха песните си през януари и февруари месец. 

Квинтетът Equinox е новосформиран и е специално създаден за участието ни в конкурса. Известните вокалисти в него са Жана Бергендорф, която спечели риалити формата "X-Фактор" през 2013 г. и Владимир Михайлов, познат ни от групите "Сафо" и "Сленг". Останалите музиканти са Георги Симеонов - JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл

Песента носи заглавието Bones и отново е написана от екипа, изготвил българската, сръбската и македонската песен през последните 3 години: Борислав Миланов - български композитор, живеещ от години във Виена, и шведския музикант Йоаким Бо Персон. В комбинация с различни автори от Европа и САЩ те успешно представят няколко от балканските страни през последните години.

Ще споменем изключителното представяне на Поли Генова и Кристиан Костов през 2016 и 2017 г., което донесе на България два пъти класиране в челната петорка. С песен на същия авторски екип т.г. ще пее и Сезар Сампсън от името на Австрия. Бившата югославска република Македония се представи с песни на Даниел Каймакоски през 2015 и Яна Бурческа през 2017, също написани от екипа на Борислав Миланов и Йоаким Бо Персон. Сърбия се представи миналата година също с тяхна песен, изпята от Тияна Богичевич. 

Очевидно откакто БНТ не организира вътрешен конкурс, а поръчва песни на доказани специалисти от чужбина, страната ни се представя изключително успешно. Песента "Bones" беше избрана от комисия, по-голямата част от която са професионални музиканти и участвали в конкурса през последните години представители на различни европейски страни. В българската си част комисията е съставена от директори и продуценти в БНТ.

Тази година българската песен ще се състезава с още 18 в първия полуфинал на конкурса, който е на 8 май и ще се излъчи от 22.00 ч (българско време) по БНТ и още над 50 обществени телевизии в Европа, Израел, САЩ, Казахстан и Австралия.  Освен останалите държави, участващи на първия полуфинал: Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, БЮР Македония, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипърската гръцка част, Литва, Финландия, Хърватия, Чехия и Швейцария, за българската песен ще може да се гласува и от територията на три от страните в голямата шесторка, които са класирани директно на финала: Португалия, Великобритания и Испания.

Първите 10 класирани песни от общо 19-те, участващи на първия полуфинал, ще могат да се класират за финалната вечер на 12 май в португалската столица.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Василев (четвъртият от дясно наляво) веднъж вече е печелил конкурс в Русия

Български пианист на финала на престижен конкурс в Москва

Хубавата новина днес идва от света на музиката.  Един малък български пианист се класира за големия финал на 19-тото издание на Международния конкурс за млади инструменталисти в Москва. Името му е Ивайло Василев и съвсем наскоро той навърши 11 години. Има зад гърба си много награди - дори преподавателката му Емилия Канева се затрудни да ги изреди..

публикувано на 10.12.18 в 18:56
Армел Дюпа в Първо студио на БНР

Армел Дюпа и Ибраим Маалуф - от концерти, плюс нова продукция на Де-Фаз и Бирели Лагрен

Слънчев джаз+ на 9 декември започва на концертна вълна. Импровизациите на Армел Дюпа в Първо студио на БНР и част от разговора ни с него, когато обръщаме внимание на един от първите ни кръстници - Мишел Петручани. Продължението е с многохилядния концерт на Ибраим Маалуф от 14.12.16 г. в Париж, току-що излязъл в троен албум. Във втората част..

публикувано на 09.12.18 в 07:20

Топ артистите на 2018 в Мюзик Пойнт: Ариана Гранде

През 2018-а Ариана Гранде достигна върха в своята музикална кариера. Супер звездата, която е певица, актриса и активист заложи в хитовете си разкриването на дълбоко лични преживявания и тази откровеност, представена елегантно ни направи още по-големи нейни фенове. След атентата след неин концерта в Манчестър през май миналата година, при който..

публикувано на 07.12.18 в 10:15

Диско хитове от 70-те и 80-те години

В поредното издание тази седмица ще се потопим в атмосферата на страхотните диско хитове от 70-те и 80-те години. Очаквайте песни на Дона Съмър, Abba, Bee Gees, Глория Гейнър, Kool and the Gang, Alphaville, Бари Манилоу, Анита Уорд, Мелба Муур, Pointer Sisters, Фреди Меркюри, The Weather Girls и много други. Всички те - за добро настроение...

публикувано на 06.12.18 в 10:25

Тромпетистът Паоло Фрезу с два нови албума

Първият декемврийски Слънчев джаз+ води на разходка из времето и пространството. Един от "кръстниците" ни - тромпетистът Паоло Фрезу, почти едновременно издаде два албума - в трио около музиката на Чет Бейкър и с вокалния ансамбъл "А Филета" върху танците на нашата памет. С паметта на Средиземноморието са свързани и новите творби на Джанлуиджи..

публикувано на 02.12.18 в 07:25