Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Новосъздадената група Equinox ще представи България на "Евровизия 2018"

България е последната страна, която обяви официално песента, с която ще се представи в Конкурса за песен на Евровизия тази година в Лисабон. Останалите 41 страни, участващи тази година, обявиха песните си през януари и февруари месец. 

Квинтетът Equinox е новосформиран и е специално създаден за участието ни в конкурса. Известните вокалисти в него са Жана Бергендорф, която спечели риалити формата "X-Фактор" през 2013 г. и Владимир Михайлов, познат ни от групите "Сафо" и "Сленг". Останалите музиканти са Георги Симеонов - JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл

Песента носи заглавието Bones и отново е написана от екипа, изготвил българската, сръбската и македонската песен през последните 3 години: Борислав Миланов - български композитор, живеещ от години във Виена, и шведския музикант Йоаким Бо Персон. В комбинация с различни автори от Европа и САЩ те успешно представят няколко от балканските страни през последните години.

Ще споменем изключителното представяне на Поли Генова и Кристиан Костов през 2016 и 2017 г., което донесе на България два пъти класиране в челната петорка. С песен на същия авторски екип т.г. ще пее и Сезар Сампсън от името на Австрия. Бившата югославска република Македония се представи с песни на Даниел Каймакоски през 2015 и Яна Бурческа през 2017, също написани от екипа на Борислав Миланов и Йоаким Бо Персон. Сърбия се представи миналата година също с тяхна песен, изпята от Тияна Богичевич. 

Очевидно откакто БНТ не организира вътрешен конкурс, а поръчва песни на доказани специалисти от чужбина, страната ни се представя изключително успешно. Песента "Bones" беше избрана от комисия, по-голямата част от която са професионални музиканти и участвали в конкурса през последните години представители на различни европейски страни. В българската си част комисията е съставена от директори и продуценти в БНТ.

Тази година българската песен ще се състезава с още 18 в първия полуфинал на конкурса, който е на 8 май и ще се излъчи от 22.00 ч (българско време) по БНТ и още над 50 обществени телевизии в Европа, Израел, САЩ, Казахстан и Австралия.  Освен останалите държави, участващи на първия полуфинал: Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, БЮР Македония, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипърската гръцка част, Литва, Финландия, Хърватия, Чехия и Швейцария, за българската песен ще може да се гласува и от територията на три от страните в голямата шесторка, които са класирани директно на финала: Португалия, Великобритания и Испания.

Първите 10 класирани песни от общо 19-те, участващи на първия полуфинал, ще могат да се класират за финалната вечер на 12 май в португалската столица.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мила Павлова за Балабановата къща, музиката и Пловдив

"Дни на музиката в Балабановата къща" е един много специален фестивал. Специален за Пловдив, специален за Мила Павлова, която е артистичен директор, специален за всички, които обичат класическата музика. Започнал преди две години, когато Мила се оказала (като изпълнител) в Балабановата къща. Било любов от пръв поглед и от първа нота. Тя била..

публикувано на 21.09.18 в 18:29
Christine

Christine and the Queens преплита комплексни идеи на фона на осъвременен саунд от началото на 90-те

Тя е един от най-модерните творци на световната музикална сцена. Някои дори я определят като водач на следващото поколение. Елуис Летисие е 30 годишна французойка избрала за артистичен псевдоним име, което ни кара да си мислим, че става дума за група. Идеята Christine and the Queens й хрумва по време на престой в Лондон, когато е пленена от драг шоу на..

публикувано на 21.09.18 в 10:53

Чуждестранни поети с китари гостуват в „Настроение с Лили“

Днес в предаването гости ще бъдат млади певци композитори, участници във фестивала  Sofia Singer Songwriter Fest . Kрис МакАртър е британец, който от скоро живее в България и свири блус и акустичен рок. Ража  Файез Ел Мадхуне дете на преселници от Палестина и изпълнява песни в стил инди и алтернативен рок. Двамата ще пеят на живо и ще разкажат..

публикувано на 20.09.18 в 10:20
Сусана Бака на Джаzz+ фестивал

Джаз пътешествие от Босфора през Африка до Карибите и Перу

Слънчев джаз+ ни предлага околосветско пътешествие, започващо от Босфора и минаващо през Африка (албумът "Мигриращи градини" на Ансамбъл Константинопол и Аблайе Сисоко), за да ни разходи из Карибите и Перу с приятелите ни Елиадес Очоа и Сусана Бака. Предвидили сме Малки деликатни подскоци с голям размах по френски, за да се отдадем на..

публикувано на 16.09.18 в 07:15

Напоена със соул алтернативна балада бележи завръщането на Маверик Сейбър

Феновете на ирландския соул артист Маверик Сейбър се радват на новото му предложение, което си прокарва път в британския ефир.  Drifting , излязо преди седмица  е първият сингъл за Сейбър от три години насам. То е продуцирано от самия него и е вдъхновено от визуално изкуство.  За  FADER  артистът казва музата му в случая е дошла докато е гледал..

публикувано на 14.09.18 в 11:08