Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пенка Кунева: От жените в Холивуд се очаква повече

Пенка Кунева
Снимка: личен архив
Светът на видеоигрите утре вечер ще оживее в концерта на Оркестъра на Класик ФМ радио в зала "България". Събитието е част от осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус". Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи фрагменти от популярните видеоигри "World of Warcraft", "StarCraft II", "Mario", "Lord of the Rings Online", "Everybody’s Gone to the Rapture", "Prince of Persia", "Victor Vran".
Автори на музиката са Нийл Акрий, Гред Едмънсън, Джак Уол, Стив Джаблонски, Ченс Томас, Джесика Къри, както и българските им колеги Борислав Славов, Елица Александрова, Георги Стрезов и Пенка Кунева. От произведенията на работещата вече 19 години в Холивуд Пенка Кунева в програмата са включени фрагменти от играта „Принцът на Персия: Забравените пясъци“, както и от концептуалния й албум „Жената астронавт“.

За Кунева събитието в София е забележително, понеже симфоничните концерти с музика от игри са рядкост. По света се правят предимно концертни продукции на една игра или концерти-спектакли от типа на "Video Game Live" в големи зали или стадиони с участие на поп инструменти, обяснява тя.

Kакво още сподели композиторката пред Даниела Бенишева - чуйте в звуковия файл.

Още за работещата в Холивуд българка Пенка Кунева - oчаквайте в предаването "Арте Вива" в събота, след новините в 15:00 чaса.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Приемната грижа - шанс за децата да обичат и да бъдат обичани

Всеки ден биват изоставяни деца от биологичните им родители, други деца пък биват поставени под закрила, поради насилие или липса на родителски капацитет. Голяма част от тези деца се настаняват в институции. Безгрижното, истинско детство за тях е просто мираж. Приемната грижа е онази вълшебница, която сбъдва мечтите им да бъдат щастливи, да имат..

публикувано на 10.12.18 в 15:54

Български и немскоезични автори влизат в дискусия

За книгите и литературата ще си говорим тази седмица в „Радиоприемница“. Поводът е започващият утре Софийски международен панаир на книгата и шестият Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наши гости днес бяха програмният директор на фестивала Тодора Радева и Яна Генова - директор на фондацията за подкрепа на литературната комуникация..

публикувано на 10.12.18 в 15:53

По-висок данък за жилище в Банкя, което не е основно

По-висок данък от 2019 г. ще заплащат собствениците на къщи в Банкя, "Панчарево" и ПП "Витоша", на които това не е основното жилище. Промяната в данъка се налага поради това, че трите местности на територията на Столичната община са със статут на курорти от национално или местно значение. Законът позволява на общинските съвети да изберат какво да..

публикувано на 10.12.18 в 15:26

Студентите се казват така, защото... им е студено

На 8 декември най-логичната тема на разговор с децата от 29-а детска градина „Слънце“ бе студентската. Изглежда им бе трудно да ни обяснят кои са СТУДЕНТИТЕ но дадоха всичко от себе си. Пред малките ни приятели все още има много врме, преди да им се наложи да мислят за университет, така че са им простени малките неточности, като тази за..

публикувано на 10.12.18 в 13:51

Людмил Ангелов свири Рапсодия в синьо със Софийския духов оркестър

Тази вечер от 19 часа в зала "България" е (вече) традиционният коледен концерт на Софийския духов оркестър. Заглавието е красноречиво –  Коледа с Гершуин ! Диригентът Юли Дамянов  е подготвил една чудесна програма с всички най-знакови творби на големия американски композитор – от  Кубинската увертюра , през  Един американец в Париж  до избрани..

публикувано на 10.12.18 в 13:43