Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илдико Енеди: Киното отново се отваря към експеримента

2
Снимка: http://siff.bg
Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ бе посветено на "София Филм Фест", а ние се опитахме да ви представим някои от най-интересните събития и лица на фестивала.

За финал поканихме унгарската режисьорка Илдико Енеди – председател на журито на Международния конкурс на „София Филм Фест“.

Тя разказа, че е за първи път присъства на фестивала, но подчерта, че това, което го прави специален, е съчетаването няколко много съществени дейности, което наистина е рядкост.

Много съм щастлива да чуя, че фестивалът пътува из страната след закриващата церемония и това е нещо уникално, каза Илдико Енеди.

Много е трудно да имаш добра селекция и знам много добре колко трудно е за селекционерите. Нямаше нито един филм в нашата селекция, в Международния конкурс, който да не бъде искрен, и това е рядкост. Защото навсякъде можеш да откриеш най- различни ценности и добри страни, но твърде често те са някак си встрани от филма, който просто се цели във фестивалния успех. А тук всички филми бяха направени от автори, които наистина лично са заинтересовани и ангажирани от проекта си.

СнимкаОтносно тенденцията да се правят филми по калъп, чиято цел е да бъдат успешни на някой фестивал, но не са вдъхновени от определена история, Илдико Енеди посочи, че по време на на „София Филм Фест“ не е имало нито един филм, направен по рецепта.

Не можехме да не попитаме Илдико Енеди дали е била изненадана, когато нейният филм „За тялото и душата“ спечели "Златната мечка" на "Берлинале" през 2017 година.

Първоначално беше изненада, но вече мина цяла година. Аз пътувах много с филма, той беше разпространен в 92 страни, както и в „Нетфликс“, беше номиниран за „Оскар“ и по някакъв начин цялата обратна връзка, която получих, всички мнения - от Далечния Изток, от Австралия до Норвегия, бяха много сходни, което прави победата в Берлин не толкова изненадваща сама по себе си. Но по някакъв начин трябваше да разберем ние, тези, които направихме филма, че това, което сме вложили вътре е емоционално и дава като резултат един филм, който е по-разбираем, отколкото се надявахме.

Относно развитието на киното и състоянието му днес, Илдико Енеди разказа, че още в тийнейджърските си години, когато е била само зрител, е наблюдавала един нарастващ консерватизъм, който е не е бил приятен за гледане.

Това, което в момента преживявам и виждам, може би заради олекотените технически възможности, е че киното в последните години стана по-малко елитарно, много по-големи са възможностите и се отваря отново за експеримента.

За финансирането на своите филми, за начините по които работи Филмовият фонд в Унгария, както и за участието на Леа Седу в следващия проект на Илдико Енеди – чуйте в звуковия файл.

Големият победител на "София Филм Фест" ще стане ясен тази вечер, а официалната церемония по награждаването ще започне в 19:00 часа в Първа зала на НДК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05