Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка в Холивуд:

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Пенка Кунева
Снимка: Личен архив
Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд.

На въпросa: "Кога е написала първата си мелодия?", Пенка Кунева с усмивка пояснява, че когато е 12-годишна, създава първата си композиция за детски театър. От тогава обичам театъра и станах композитор, отбелязва тя.

След завършване на Консерваторията през 1990 г. получава стипендия за Университета "Дюк" по композиция и заминава за Съединените щати. По думите й, за успеха на един композитор се изискват години наред  утвърждаване. Композиторът трябва да намери своя стил, да си създаде контакти с хора, които да го препоръчват, казва Пенка Кунева.

Трудно ли е за жените в Холивуд? Холивуд по принцип - не само в музиката, а във всички дисциплини, изисква повече от жените, очаква повече от жените, заявява Пенка Кунева и продължава: Има повече съмнения дали жените ще могат да се справят с една индустрия, която е свързана с много голяма отговорност, с големи финансии, с големи инвестиции. Затова винаги съм имала интуитивното усещане, че трябва да работя десет пъти по-усилено, да съм много внимателна. Просто е трудно. Това не е лесна кариера за никого, особено за жените.

Композиторката е категорична, че творецът непрекъснато трябва да се развива и да върви напред, защото в момента, в който се отпусне, настъпва стагнация. 

А какво й дава стимул? Интересно ми е да разказвам истории, да работя с идеите на хората, да пиша музика.

Пенка Кунева е щастлива, че работата й на композитор я среща с режисьора Милко Лазаров, за чийто филм "Ага" пише музика.

Много ще се радвам, ако мога да работя с колеги от България. Винаги бих посрещнала такива идеи с отворено сърце, защото, въпреки че двайсет и осем години живея в Америка, аз съм запазила много силна българска идентичност. 

Целия разговор с Пенка Кунева - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05