Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалисти и ценители - на едно мнение:

Гладуването е най-големият враг на отслабването

Разнообразието, плодовете и зеленчуците са най-препоръчителни за началото на пролетта

Снимка: chefstable.bg
Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница.

Днес ни гостуват д-р Анна Йорданова – специалист по хранене и диететика, и Николай Коев от zavedenia.bg.

В края на зимата по-добре е да съставим и да спазваме здравословен режим на хранене – коментира д-р Анна Йорданова. – Ако го обединим и съчетаем с диетичен – още по-добре.
Начинът, по който живеем, храним се, мислим, движим се… - се отразява и на гените. През зимата са поизчерпани депата с витамини и минерали в организма. Затова по възможност трябва да консумираме повече плодове и зеленчуци, и то сурови.

През зимата хората са яли месо, по-мазно. Сладкото повишава настроението и енергията, но това е временно, псевдо ефект е. Снимка

Когато консумацията е без режим, без изчисляване на приеманите калории, лесно се стига до крайност, която води до натрупване на килограми.Не бива да забравяме да се движим през зимата. И ако нещо ни е спирало, през пролетта и лятото за разходките няма пречки.

Над 90 на сто от хората, които се консултират при д-р Йорданова, се хранят по два пъти на ден – нещо, което е далеч от здравословните препоръки. По думите на специалистката, режим може да се препоръча на всеки човек, независимо какво работи и в каква кондиция е, и то индивидуално изготвен хранителен режим.

Ако изключим вълната от почитатели на азиатската кухня, тенденцията сред много от готвачите е да ползват местни плодове и зеленчуци, и то според сезона, отбеляза Николай Коев:
Фестивалът Chef's Table, който продължава до края на тази седмица в София, е именно с такава насоченост – да изпратим зимата и да посрещнем пролетта с подходящи менюта. Снимка

Идеята на събитието е кулинарни звезди (от медиите например) да могат да представят пред клиенти и публика свои тематични концепции. Всъщност, в случая випове са не шефовете, а посетителите. Тази вечер започваме с шеф Борис Петров, утре е Ивайло Петков, след това – Иван Манчев, Димитър Дамянов и Антоан Верест.

Чуйте разговора на Олга Добрева с д-р Анна Йорданова и Николай Коев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

БТС отбелязва 124 г. от създаването си с масово изкачване на Черни връх

В “Турагент” обръщаме специално внимание на 124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх, организирано от писателя-хуморист Алеко Константинов. То бележи началото на туристическото движение у нас и създаването на Българския туристически съюз. Вече няколко поредни години Съюзът заедно със Столичната община в лицето на фондация..

публикувано на 24.08.19 в 11:10

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта

В събота срещу неделя през нощта  ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столичната община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по..

публикувано на 23.08.19 в 17:47

Под 10 улици на "Люлин" има нови водопровод и канализация

Завърши изграждането на канализация в столичния кв. "Люлин" 9. По десет нови улици вече е изградена канализационна и ВиК мрежа. В предаването "Вашият глас" през месец февруари ви разказахме, че жителите в тази част на Люлин, от 50 години чакат изграждането на мрежата. За по-малко от шест месеца канализацията вече е изградена по 10 улици, обясни..

публикувано на 23.08.19 в 16:08

Фондация „За Нашите Деца“ отваря врати за желаещите да научат как работят

Фондация „За Нашите Деца“ провежда ден на отворените врати днес в рамките на втория Годишен форум на социалните услуги в Столична община и инициативата „Качеството означава промяна".Трите центъра на фондацията - Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център за приемна грижа и Детска къща - отварят врати за всички желаещи да се запознаят..

публикувано на 23.08.19 в 15:59
Белослава Димитрова

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак… Първо си мислех да се завъртя около темата за..

публикувано на 23.08.19 в 14:26

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.   Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров..

публикувано на 23.08.19 в 12:54

Катастрофа затруднява движението преди първия тунел на АМ "Струма"

Катастрофа между леки автомобили затруднява движението в едното платно на автомагистрала "Струма" в района на Мало Бучино. На мястото на инцидента е пристигнал екип на полицията, който е предприел необходимите действия за изясняване на обстоятелствата. Няма данни за сериозно пострадали.

публикувано на 23.08.19 в 12:08