Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

"Възможно е министри или зам.-министри да бъдат разследвани за злоупотреби в лечебни заведения", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Очакваме до края на март да приключи изцяло проверката, разпоредена в здравното министерство, и тогава ще имам повече информация, пише СЕГА. Очакват се повече досъдебни производства, тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, продължила повече от 7 години", допълни тя. Миналата седмица от прокуратурата обявиха, че е образувано досъдебно производство за безстопанственост срещу 7 държавни и общински болници - болницата в Попово, УМБАЛ Бургас, МБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ Велико Търново, МБАЛ Кърджали и "Пирогов" в София. Вече бяха образувани и няколко досъдебни производства във връзка с врачанската болница, включително и срещу зам. здравния министър от първия кабинет "Борисов" Михаил Зортев за издаване на разрешително за дейност на частна болница, разположена на територията на държавата. Арестуван беше и директорът на районната здравна каса в Ловеч Антонио Маринов, разследван за това, че е сключил договор за финансиране с частна болница в нарушение на закона.
Виж повече

Около една десета от българите са сключили имуществените полици, въпреки че почти всички живеят в собствено жилище. В това число са включени и застрахованите по изискване на банка кредитор ипотекирани жилища, коментираха от застрахователните дружества пред МОНИТОР. В зависимост от избраните рискове на покритие и сумата, на която се застрахова даден имот, цената може да варира от 20-30 до 250 лева. У нас все още имуществената застраховка се сключва основно по задължение, например, когато имаме ипотечен кредит и банката изисква имуществена полица. Всяка застраховка има базови рискове – „Пожар“ и природни бедствия, земетресението и други рискове се добавят към основното покритие. „Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото. Предмет на специална полица са ценни картини, предмети, бижута, машини и работно оборудване“, уточниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Щетите от природните стихии през последните години за кратко увеличават интереса към застраховките на дома, показват разчетите.
Виж повече

Приблизително всяко четвърто училище няма осигурено видеонаблюдение в класните си стаи. Школата в страната са 2380, като в 1705 има камери в залите, в които учат децата. Това става ясно от статистика на Министерството на образованието и науката, съобщава МОНИТОР. Общо в 2029 учебни заведения има осигурено видеонаблюдение, като камерите се монтират в дворовете, на входовете, в коридорите и в някои класни стаи. Записваща техника на входовете е поставена в 1926 училища, на дворовете – в 1855 училища, а в класните стаи – в 1705. Очаква се по национална програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ видеонаблюдение да бъде изградено в 48 държавни училища, обясниха още от образователното министерство.
Виж повече

Българи купуват ниви близо до плажа в Гърция, за да сложат върху тях каравана. За тази тенденция разказа пред ТРУД Костадин Димитров от компанията за недвижими имоти Fox Estates. „В южната ни съседка нашенците най-много търсят земеделски земи, тъй като необходимият бюджет е много по-малък. Цената на такъв имот в Гърция стига до 30 хил. евро в зависимост от локацията“, допълни той. С поставянето на каравани българите може да си осигурят евтин престой до гръцкото море през цялото лято, без да купуват жилище и да плащат данъци за него. „Има и бг инвеститори, които купуват готови къщи в Гърция и ги отдават под наем. При тях бюджетът е около 100 хил. евро. В зависимост от състоянието цената варира надолу или нагоре“, уточни Димитров. Локациите, които българите предпочитат, са близо до страната ни – Солун, Керамоти, Тасос. „Къща на остров Тасос може да си купите ориентировъчно за 150-200 хил. евро“, коментира Костадин Димитров. Повечето българи, собственици на жилища в южната ни съседка, сами поддържат имота си, въпреки че има и много фирми, които предоставят тези услуги.
Виж повече

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерски съвет заради лошото състояние на пътищата след снеговете и битовата престъпност, информира ТРУД. “Трябва да се вземат мерки, защото последното, което минава през ума на хората, когато счупят джантата и пукнат гума, е европейска интеграция и европейско председателство”, подчерта Борисов. Той обяви, че имаме 200 000 души администрация и ако трябва, всички ще излязат навън. “Докато не се поправи – стоят, алармират”, коментира министър-председателят. “Коалицията има ангажимент по отношение на битовата престъпност и присъствието на полицията. До месец трябва да се направи видеонаблюдение в малките населени места”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той възложи на министъра на вътрешните работи Валентин Радев да организира видеонаблюдение и да осигури полицейско присъствие в малките населени места, както и да се информира лично от всички кметове за работата на мобилните полицейски групи, за да се предприемат незабавни мерки за подобряването ефективността от действията им.
Виж повече

Всеки трети българин няма пари да си плаща сметките за енергия. 40 на сто от хората не отопляват адекватно жилището си, а всеки втори не може да го охлажда през топлите месеци, пише ТРУД. Данните са на Евростат, но ги изнесе заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в конференция за енергийната бедност и замърсяването на въздуха. По думите му енергийната бедност е проблем, който засяга целия ЕС – около 50 млн. души в общността изпитват затруднения да отоплят или охладят дома си, или да платят сметките си за енергия. За да бъде решен този  проблем, обаче е нужно първо да има дефиниция за енергийна бедност, защото такава няма както в България, така и на европейско ниво, посочи заместник-министърът. Една от дългосрочните мерки, която правителството прилага, е инвестиция в енергийна ефективност, която ще намали необходимото количество енергия за отопление на едно жилище. В момента държавата насърчава потребителите, които искат да преминат от отопление с дърва и въглища към такова с природен газ. Около 7500 домакинства могат да получат до 30% от инвестицията за газифициране на дома си, посочи Станков. Но досега газифицираните жилища в страната ни са под 5%, а в някои европейски страни те са 50-60 на сто.
Виж повече

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това стана ясно по време на конференция за енергийната бедност, организирана от Министерството на икономиката, пише МОНИТОР. По този показател България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, обясни Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейската комисия. По думите й енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия. Ще се търсят начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сравни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16