Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

През следващата академична година 16 държавни университета вдигат таксите за обучение. Това предвижда проектът за решение за утвърждаване таксите за 2018/2019 година, определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища, съобщава ТРУД. Документът е публикуван за обществено обсъждане и след месец предстои гласуването му от Министерски съвет. В 16-те висши училища се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления средно с 11,7%.  Това са: СУ “Св. Кл. Охридски” (само за I-ви курс), ПУ “Паисий Хилендарски”, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” (само за I-ви курс), ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, РУ “Ангел Кънчев”, ТУ-Габрово, ХТМУ – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински университет (МУ) – Пловдив (само за I-ви курс), МУ – Плевен, СА “Д. Ценов” – Свищов, Национална художествена академия – София, Висше транспортно училище “Т. Каблешков” – София, Висше училище по телекомуникации и пощи – София.
Виж повече

София заема 116-то място в класация за най-добрите градове за живот в света на консултантската компания Mercer. Българската столица запазва позицията си от миналата година. Mercer оценява градовете по 39 критерия – от престъпност до управление на отпадъците, транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат. По тези показатели София изпреварва градове като Пекин, Банкок, Москва и Рио де Жанейро. Преди нас в класацията са повечето столици в Централна и Източна Европа, като най-близо е столицата на Румъния – Букурещ – на 107-мо място. Атина е 86-та, Варшава – 82-ра, а Братислава – 80-та. Най-високо от региона се класира Прага, която е на 69-та позиция. За девета поредна година най-добрият град за живеене е Виена, заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.
Виж повече

Фирми и консорциуми от 9 държави са подали документи за участие в обществената поръчка за изграждане на система за електронно таксуване в градския транспорт в София, съобщава МОНИТОР. Сред участниците има компании от Република Корея, Турция, Полша, Белгия, Германия, Испания, Румъния, Словакия, както и представители на родния бизнес. В следващите три месеца предстои офертите да бъдат разгледани и да се пристъпи към избор на изпълнител. Той трябва да внедри т.нар. „тикет система“ във всички 1300 превозни средства на градския транспорт, да оборудва депата и пунктовете за продажба на карти, както и да обучи служителите. След въвеждането на системата ще има възможност стойността на билета да се определя според времето на пътуване или според изминатото разстояние, а не като сега всяко качване в градския транспорт да струва 1,60 лв., независимо дали човек се вози две спирки или прекосява целия град. Освен това с един превозен документ ще може да се ползва цялата мрежа на градския транспорт, включително метрото, за което сега трябва да се купува отделен вид билет.
Виж повече

Квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните да трупат нови знания, обмислят от социалното министерство, пише МОНИТОР. „Идеята е хората да се обучават и след като се пенсионират, за да могат да се върнат и задържат по-дълго на трудовия пазар“, заяви шефката на дирекция „Политика на пазара на труда и трудовата мобилност“ Елка Димитрова. Преди идеята да се превърне в законодателна промяна, от ведомството ще направят анализ дали трудовият пазар има нужда от подобна мярка. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на миналата година над 76 300 души в пенсионна възраст продължават да се трудят Според експерти от социалното министерство застаряващото население и големия дял на неквалифицирани безработни са основните проблемите на трудовия пазар.
Виж повече

Всяка година държавата "отписва" ДДС за стотици милиони левове, защото не е в състояние да го събере от фирмите длъжници, информира СЕГА. От 2000 г. насам непогасеният данък, установен с влезли в сила ревизионни актове, достига 5.8 млрд. лв. Агенцията по приходите го е отписала. Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера. Над 16.2 млрд. лв. е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим ДДС между 01 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г. За периода от 2000 до 2010 г. несъбраният ДДС, установен с данъчни ревизии, е 1.4 млрд. лв. През 2011 г. само за година той достига до рекордните 1.1 млрд. лв., показва справката на НАП. През следващите години размерът му започва да се свива до 500-700 млн. лв. годишно, като през 2017 г. вече е 271 млн. лв.
Виж повече

България е първа в Европа по увеличаване на броя на затворниците през 2016 г., като е изпреварила дори Турция, показват данни на Съвета на Европа, пише СЕГА. Статистиката е изненадваща предвид масовите арести и дела срещу гюленисти в южната ни съседка заради т. нар. преврат срещу президента Ердоган. В Турция затворниците са се увеличили с 9.5 на сто, докато у нас процентът е 10.8. Следват Чехия (7.6 на сто), Сърбия (6.6 на сто) и Дания (5.5 на сто). През септември 2016 г. у нас е имало 8347 задържани и лишени от свобода. Всеки от тях е разполагал средно с по 4 кв. м жизнена площ. България има 9670 килии, от които 8127 са в затворите, а останалите - в арестите. 111 лв. на ден е струвал един затворник у нас през 2016 г. Сред затворниците у нас е имало 258 жени и 22 непълнолетни момчета, останалите са мъже. Всеки от тях е струвал на бюджета на ден 57.11 евро (111.36 лева) при средно 51 евро в Европа.
Виж повече

Не до всяка дупка по пътищата ще има полицай. Това призна вътрешният министър Валентин Радев само няколко часа след като рапортува пред премиера Бойко Борисов, че е разбрал нареждането до всяка дупка да има полицай или чиновник, пише СЕГА. Радев редактира премиерското нареждане до приемливи за капацитета на МВР нива: "Разбира се, че до всяка дупка няма да има полицай, но ние навсякъде, където и досега сме го правили, но сега с по-голяма активност, ще дадем предписания." Той допълни, че МВР е контролен орган и задачата му е да сигнализира регионалното министерство, чиято отговорност е запълването на дупки. Радев каза, че вече се бил разбрал по тези въпроси със строителния министър Николай Нанков.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16