Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро музеят във Варна - пътуване из спомените

Точно в деня на труда, 1 май, през 2015 година отваря врати единственият по рода си ретро музей в България.
Той се намира в морската ни столица Варна и включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти за живота на българите по времето на социализма. Тези времена, за някои - трагични, за други - носталгични, са пресъздадени реалистично и пренасят духа на времето си в съвременния свят.
Създател на музея е Цветан Атанасов, който години наред сам събира артикулите, които днес можем да разгледаме в залата с площ от 4000 кв. м. Как обаче един човек успява да събере всички тези вещи сам?
Когато обичаш нещо, не е трудно. Но работата е много и усилена. Скъпо е… финансово и емоционално -
казва Цветан Атанасов.
В експозицията силно се открояват перфектно-реставрираните автомобили Шкода, Фиат, Трабант, Волга, Москвич, Вартбург, а най-старият сред тях е ГАЗ-67 от 1941 година. До всеки от експонатите е разказана неговата история, а докато четем и гледаме видео, имаме възможност да слушаме музика от онова време. Български цигари („Арда“, „Стюардеса“), руски прахосмукачки („Ракета“), домашни потреби, забавни табели от обществени места („Допуснатият брак е беда за целия колектив“,“Дръж маркуча си в изправност“, „Събличай се бързо! И други чакат своя ред“), радио апарати, телевизори, телефони, картички са само част от милионите артефакти в Ретро музей - Варна.

Тук човек вижда цялото си детство - играчките, с които си е играл, велосипеда, който е карал, стария Москвич на дядо. Хората изпитват изключително силни емоции, тръгват си разридани. Не става въпрос за политическа принадлежност. Ние сме музей на емоциите.Това е носталгия, която хората изпитват, виждайки вещите, които са използвали - разказва Атанасов.

Експозицията на восъчни фигури допълва емоционалния характер на Ретро музея. Там можем да се запознаем с политически фигури от миналото и съвремието - Тодор Живков, Фидел Кастро, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Бойко Борисов, както и с много любими българи като Георги Парцалев, Тодор Колев, Емил Димитров, Георги Калоянчев. Най-младите посетители пък имат възможност да се срещнат с Криско и Джъстин Бийбър.

Музеят се радва на изключително много посетители. Десетки, дори стотици хора ни посещават всеки ден, независимо от времето навън. Имаме най-много посетители от Русия, Украйна, Беларус, Унгария, Полша. Популярни сме, разбира се, и сред туристите от западна Европа, най-вече Англия. Те не са знаели какъв начин на живот сме водили ние тук. Интересно за мен е, че има голям интерес и от турски граждани - споделя Цветан Атанасов.

Защо е важно да има ретро музей в България?
Хората не трябва да бягат от миналото си, не бива да забравят какво е било. Според мен мавзолеят в центъра на София трябваше да се запази, да се превърне в музей. Аз избягвам всякаква политическа принадлежност, но ние сме били част от тези времена. По-младите българи и туристите можеха да се запознаят с тази част от нашето минало - отбелязва Атанасов.
Макар че ни връща в миналото с Ретро музея, Цветан Атанасов обещава колекцията му да се увеличава и в бъдеще с още реставрирани автомобили и други находки.
В момента експозицията на восъчни фигури гостува в Стара Загора и ще радва местните хора и гостите на града до 30 април.

Снимките са от/на Ретро музея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01