Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Ванев: Реставрацията не трябва да пресъздава, а да запазва оригинала

Реставрация може да се изучава единствено в Художествената академия
Снимка: Асоциация на реставраторите в България
Какво е нужно за да бъдеш реставратор?

Какви са техниките, които се използват при реставрация на мозайки и стенописи? Оказват ли влияние различните атмосферни промени на реставрираните обекти?

На всички тези въпроси ви отговаряме в рубриката "Часът на майстора".

Гост е Иван Ванев - председател на Асоциацията на реставраторите в България, който ни разказва за специфичните материали, използвани при съхраняването на различни обекти.

Ние се борим с разрушаващата сила на времето и на атмосферните влияния, стремим се за съхраним материалната същност на всеки един обект, да бъдат възвърнати естетическите му качества.
Един от най-големите врагове на културното наследство е човекът.
Имаме проблем със Закона за културното наследство. Той не прави разлика дали реставрацията се прави от дипломиран магистър или от човек без квалификация. Затова добрите ни специалисти отиват в чужбина, дори като преподаватели...

Чуйте разговора с него, ако искате да разберете коя е най-интересната и запомняща се  реставрация на Иван Ванев...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33

Проектът "КиндиРу" дава добри резултати

Резултатите от експерименталния проект, който бе проведен в шест софийски детски градини, по австралийската програма за ранно детско развитие "КиндиРу", бяха представени в Столичната община. Децата, работили по специализираната програма, са постигнали по-високи резултати в сравнение с тези, които са останали извън нея. В проекта, започнал миналата..

публикувано на 18.09.18 в 16:18

Промени в закона премахват двойните стандарти при храните

Храните, които се внасят в България, трябва да имат официален сертификат, за са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за храните. Автори на проектозакона са Съюз „Произведено в България“ и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Едно от предложенията е..

публикувано на 18.09.18 в 16:12

София в 105 минути

Тази седмица предаването ни е посветено на София – на нейната култура, история и дух. Може ли историята на града да бъде разказана в 105 минути, кои са най-ярките събития и факти, достиженията в архитектурата и градоустройството, постиженията в науката и изкуството, кои са ярките личности в историята на нашия град – за всичко това разговаряхме в..

публикувано на 18.09.18 в 15:59

"Студентски танцува" зарадва не само студентите

За трета поредна година Столичната община - район „Студентски“ отбеляза Деня на София като организира инициативата „Студентски танцува - 3“. Мероприятието се проведе тази сутрин на скейт площадката в парк „Студентски“, където професионални танцьори зарадваха посетителите с безплатни уроци по модерни танци. Столичната библиотека разположи щанд с..

публикувано на 18.09.18 в 15:56