Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Ванев: Реставрацията не трябва да пресъздава, а да запазва оригинала

Реставрация може да се изучава единствено в Художествената академия
Снимка: Асоциация на реставраторите в България
Какво е нужно за да бъдеш реставратор?

Какви са техниките, които се използват при реставрация на мозайки и стенописи? Оказват ли влияние различните атмосферни промени на реставрираните обекти?

На всички тези въпроси ви отговаряме в рубриката "Часът на майстора".

Гост е Иван Ванев - председател на Асоциацията на реставраторите в България, който ни разказва за специфичните материали, използвани при съхраняването на различни обекти.

Ние се борим с разрушаващата сила на времето и на атмосферните влияния, стремим се за съхраним материалната същност на всеки един обект, да бъдат възвърнати естетическите му качества.
Един от най-големите врагове на културното наследство е човекът.
Имаме проблем със Закона за културното наследство. Той не прави разлика дали реставрацията се прави от дипломиран магистър или от човек без квалификация. Затова добрите ни специалисти отиват в чужбина, дори като преподаватели...

Чуйте разговора с него, ако искате да разберете коя е най-интересната и запомняща се  реставрация на Иван Ванев...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50