Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Ванев: Реставрацията не трябва да пресъздава, а да запазва оригинала

Реставрация може да се изучава единствено в Художествената академия
Снимка: Асоциация на реставраторите в България
Какво е нужно за да бъдеш реставратор?

Какви са техниките, които се използват при реставрация на мозайки и стенописи? Оказват ли влияние различните атмосферни промени на реставрираните обекти?

На всички тези въпроси ви отговаряме в рубриката "Часът на майстора".

Гост е Иван Ванев - председател на Асоциацията на реставраторите в България, който ни разказва за специфичните материали, използвани при съхраняването на различни обекти.

Ние се борим с разрушаващата сила на времето и на атмосферните влияния, стремим се за съхраним материалната същност на всеки един обект, да бъдат възвърнати естетическите му качества.
Един от най-големите врагове на културното наследство е човекът.
Имаме проблем със Закона за културното наследство. Той не прави разлика дали реставрацията се прави от дипломиран магистър или от човек без квалификация. Затова добрите ни специалисти отиват в чужбина, дори като преподаватели...

Чуйте разговора с него, ако искате да разберете коя е най-интересната и запомняща се  реставрация на Иван Ванев...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36