Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Ванев: Реставрацията не трябва да пресъздава, а да запазва оригинала

3
Реставрация може да се изучава единствено в Художествената академия
Снимка: Асоциация на реставраторите в България
Какво е нужно за да бъдеш реставратор?

Какви са техниките, които се използват при реставрация на мозайки и стенописи? Оказват ли влияние различните атмосферни промени на реставрираните обекти?

На всички тези въпроси ви отговаряме в рубриката "Часът на майстора".

Гост е Иван Ванев - председател на Асоциацията на реставраторите в България, който ни разказва за специфичните материали, използвани при съхраняването на различни обекти.

Ние се борим с разрушаващата сила на времето и на атмосферните влияния, стремим се за съхраним материалната същност на всеки един обект, да бъдат възвърнати естетическите му качества.
Един от най-големите врагове на културното наследство е човекът.
Имаме проблем със Закона за културното наследство. Той не прави разлика дали реставрацията се прави от дипломиран магистър или от човек без квалификация. Затова добрите ни специалисти отиват в чужбина, дори като преподаватели...

Чуйте разговора с него, ако искате да разберете коя е най-интересната и запомняща се  реставрация на Иван Ванев...


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Един милиард и 900 милиона от възрастните хора по света имат наднормено тегло или затлъстяване, засегнати са и 75 милиона деца до 19-годишна възраст, сочат данни на Световната здравна организация от 2018 година. А именно наднорменото тегло и затлъстяването, според специалистите, са сред основните причини за захарен диабет тип 2. Един от..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32