Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Никола Михов представя в галерия "Synthesis":

"Моя Лиза" или как хората се снимат с Мона Лиза

Снимка: Никола Михов
Връзката между публиката и произведението на изкуството. На това е посветен последният проект на фотографа Никола Михов, озаглавен "Моя Лиза". Става въпрос за картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", която е най-разпознаваемата икона на съвременната култура - годишно пред нея минават 8 милиона посетители.

Никола Михов оприличава атмосферата, която създава публиката, с рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, която екзалтира феновете - туристи, които са готови на всичко за да се доберат до нея.

Изложбата е един колаж от лица, усмивки от цялата тази суматоха, казва Никола Михов и уточнява, че "освен фотографиите, в проекта специално място имат и историите, свързани с известната картина на Леонардо, които разказват "съдбата" й, нейната кариера и път към славата.

Любопитно е, че Леонардо никога не е давал име на Мона Лиза, не се знае точната дата на създаването й. Първото място, където е показана, не е Лувърът, а банята на Франсоа I - през 1530 г. Стартът на славата идва с открадването на картината от Лувъра през 1911 г. и връщането й обратно през 1913 година.

Към днешна дата картината има собствена стая, където са създадени специални условия за предпазването й от увреждане.  През 2003 г. поради големия брой писма, адресирани до нея, Мона Лиза става първата картина със собствена пощенска кутия.

Мона Лиза отдавна не е картина, а по-скоро обект на обожание и консумация, категоричен е Никола Михов. Затова и специално за изложбата в галерия "Synthesis", като ироничен коментар на комерсиализацията на Джокондата, той деконструира фотографиите от проекта си в аксесоари и предмети от бита, които са произведени в лимитиран тираж.

Изложбата може да бъде разгледана до 2 май включително.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43