Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Никола Михов представя в галерия "Synthesis":

"Моя Лиза" или как хората се снимат с Мона Лиза

Снимка: Никола Михов
Връзката между публиката и произведението на изкуството. На това е посветен последният проект на фотографа Никола Михов, озаглавен "Моя Лиза". Става въпрос за картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", която е най-разпознаваемата икона на съвременната култура - годишно пред нея минават 8 милиона посетители.

Никола Михов оприличава атмосферата, която създава публиката, с рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, която екзалтира феновете - туристи, които са готови на всичко за да се доберат до нея.

Изложбата е един колаж от лица, усмивки от цялата тази суматоха, казва Никола Михов и уточнява, че "освен фотографиите, в проекта специално място имат и историите, свързани с известната картина на Леонардо, които разказват "съдбата" й, нейната кариера и път към славата.

Любопитно е, че Леонардо никога не е давал име на Мона Лиза, не се знае точната дата на създаването й. Първото място, където е показана, не е Лувърът, а банята на Франсоа I - през 1530 г. Стартът на славата идва с открадването на картината от Лувъра през 1911 г. и връщането й обратно през 1913 година.

Към днешна дата картината има собствена стая, където са създадени специални условия за предпазването й от увреждане.  През 2003 г. поради големия брой писма, адресирани до нея, Мона Лиза става първата картина със собствена пощенска кутия.

Мона Лиза отдавна не е картина, а по-скоро обект на обожание и консумация, категоричен е Никола Михов. Затова и специално за изложбата в галерия "Synthesis", като ироничен коментар на комерсиализацията на Джокондата, той деконструира фотографиите от проекта си в аксесоари и предмети от бита, които са произведени в лимитиран тираж.

Изложбата може да бъде разгледана до 2 май включително.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50