Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Никола Михов представя в галерия "Synthesis":

"Моя Лиза" или как хората се снимат с Мона Лиза

2
Снимка: Никола Михов
Връзката между публиката и произведението на изкуството. На това е посветен последният проект на фотографа Никола Михов, озаглавен "Моя Лиза". Става въпрос за картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", която е най-разпознаваемата икона на съвременната култура - годишно пред нея минават 8 милиона посетители.

Никола Михов оприличава атмосферата, която създава публиката, с рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, която екзалтира феновете - туристи, които са готови на всичко за да се доберат до нея.

Изложбата е един колаж от лица, усмивки от цялата тази суматоха, казва Никола Михов и уточнява, че "освен фотографиите, в проекта специално място имат и историите, свързани с известната картина на Леонардо, които разказват "съдбата" й, нейната кариера и път към славата.

Любопитно е, че Леонардо никога не е давал име на Мона Лиза, не се знае точната дата на създаването й. Първото място, където е показана, не е Лувърът, а банята на Франсоа I - през 1530 г. Стартът на славата идва с открадването на картината от Лувъра през 1911 г. и връщането й обратно през 1913 година.

Към днешна дата картината има собствена стая, където са създадени специални условия за предпазването й от увреждане.  През 2003 г. поради големия брой писма, адресирани до нея, Мона Лиза става първата картина със собствена пощенска кутия.

Мона Лиза отдавна не е картина, а по-скоро обект на обожание и консумация, категоричен е Никола Михов. Затова и специално за изложбата в галерия "Synthesis", като ироничен коментар на комерсиализацията на Джокондата, той деконструира фотографиите от проекта си в аксесоари и предмети от бита, които са произведени в лимитиран тираж.

Изложбата може да бъде разгледана до 2 май включително.

Още - чуйте в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40