Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Никола Михов представя в галерия "Synthesis":

"Моя Лиза" или как хората се снимат с Мона Лиза

Снимка: Никола Михов
Връзката между публиката и произведението на изкуството. На това е посветен последният проект на фотографа Никола Михов, озаглавен "Моя Лиза". Става въпрос за картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", която е най-разпознаваемата икона на съвременната култура - годишно пред нея минават 8 милиона посетители.

Никола Михов оприличава атмосферата, която създава публиката, с рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, която екзалтира феновете - туристи, които са готови на всичко за да се доберат до нея.

Изложбата е един колаж от лица, усмивки от цялата тази суматоха, казва Никола Михов и уточнява, че "освен фотографиите, в проекта специално място имат и историите, свързани с известната картина на Леонардо, които разказват "съдбата" й, нейната кариера и път към славата.

Любопитно е, че Леонардо никога не е давал име на Мона Лиза, не се знае точната дата на създаването й. Първото място, където е показана, не е Лувърът, а банята на Франсоа I - през 1530 г. Стартът на славата идва с открадването на картината от Лувъра през 1911 г. и връщането й обратно през 1913 година.

Към днешна дата картината има собствена стая, където са създадени специални условия за предпазването й от увреждане.  През 2003 г. поради големия брой писма, адресирани до нея, Мона Лиза става първата картина със собствена пощенска кутия.

Мона Лиза отдавна не е картина, а по-скоро обект на обожание и консумация, категоричен е Никола Михов. Затова и специално за изложбата в галерия "Synthesis", като ироничен коментар на комерсиализацията на Джокондата, той деконструира фотографиите от проекта си в аксесоари и предмети от бита, които са произведени в лимитиран тираж.

Изложбата може да бъде разгледана до 2 май включително.

Още - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36