Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна:

"Master of Art" - фестивалът, който среща публиката с всички изкуства

Иска ми се публиката да свикне, че през април може да гледа добро документално кино за голямото изкуство. Иска ми се "Master of Art" да се наложи като територия на високото изкуство. Думите са на Найо Тицин, инициатор и организатор на филмовия фестивал. Тази година той стартира на 12 април и ще продължи до края на месеца, като домакин в третото издание е не само София, а и Пловдив и Варна.

СнимкаОт двеста шейсет и петте прожекции, повечето са в София, казва Найо Тицин и допълва: За разлика от другите филмови фестивали, които срещат публиката със седмото изкуство, Master of Art среща публиката с всички изкуства. Киното само по себе си е създадено, за да забавлява. Master of Art обаче представя филми, които вдъхновяват.

А кои са най-вдъхновяващите филми в тазгодишната селекция, която включва 77 заглавия от цял свят, 10 от които български? Найо Тицин пояснява, че в рамките на фестивала зрителите ще могат да видят вдъхновяващи истории за Чарли Чаплин и Мария Калас, за Ростропович и Микеланджело, за Жан Нувел и Оскар Кокошка, за Антоан дьо Сент Екзюпери, за Бярке Ингелс и Кент Нагано, за Василий Кандински, за Марк Шагал и много други.

Още - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43