Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар най-рано през 2020 г.

Държавата ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните хора
Снимка: БГНЕС
Въвеждането на ваксина срещу варицела в имунизационния календар може да стане най-рано през 2020 година, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред обсъдените от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката промени са отпадане на една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, и създаването на Национална програма за профилактика на сезонен грип, която предвижда държавата да заплаща на противогрипните ваксини за хората над 60-годишна възраст.

Предложените промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, посочи д-р Ангел Кунчев. Целта им е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики.

Отпадането на една от реимунизациите срещу туберкулоза и срещу пневмококови инфекции е по препоръка на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни, че в много страни не се прави такава ваксина, в повечето имунизацията е еднократна. У нас до миналата година имунизацията и реимунизациите са били общо пет.

Друго направление е разработване на Национална програма за профилактика на сезонен грип - заплащане от НЗОК на ваксина срещу заболяването за хората над 60-годишна възраст. Тя обаче няма да е задължителна, а по желание на пациентите.

Експертният консултативен съвет обсъжда и включване в имунизационния календар на ваксинация срещу варицела в детска възраст. Д-р Кунчев посочи, че през миналата година са боледували 25 хиляди деца, има и два смъртни случая (на родители). По думите му, след въвеждането на имунизацията в САЩ, заболеваемостта е спаднала с 85%. Според експерта, по-добрият вариант е ваксината срещу варицела да не бъде задължителна.

Промените в имунизационния календар няма да бъдат въведени едновременно - още тази година може да отпаднат някои от реимунизациите, а ваксина срещу варицела може да бъде въведена след около 2-3 години, прогнозира още д-р Ангел Кунчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

До 2020 г. жертвите по пътищата трябва да бъдат намалени наполовина

Десетки организации по пътна безопасност, представители на Министерство на вътрешните работи, Министерството на транспорта, и Министерство на регионалното развитие и благоустройството проведоха обществено обсъждане на проект на Законите за движението по пътищата, за водачите на моторни превозни средства и за пътните превозни средства. В Директива на..

публикувано на 23.04.18 в 18:54

Започва Световната седмица на първичните имунни дефицити

С молебен за благословение и изцеление в параклиса на Александровкса болница беше открита Световната седмица на първичните имунни дефицити. Те включват множесто редки заболявания, но често не са диагностицирани. Ранното откриване на имунните дефицит е от съществено значение, затова в рамките на инициативата Клиниката по имунология на болницата организира..

публикувано на 23.04.18 в 18:08
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Отбелязваме Деня на книгата

Световният ден на книгата е определен за честване от ЮНЕСКО и е празнуван за първи път през 1995 г. Празникът насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. В България Денят на книгата започва да се отбелязва преди около 15 години. Студенти от Нов български университет организират интерактивни..

публикувано на 23.04.18 в 16:27

Рекламите на цигари - на кого влияят най-силно

В навечерието на Съвета на министрите на здравеопазването на ЕС в София, в БТА бяха изнесени резултатите от международната кръгла маса "Живот без тютюнев дим за европейските граждани". На пресконференцията бяха представени информация и инициативи за промяна на българското закондателство за контрола на тютюнопушенето и премахване на рекламата на..

публикувано на 23.04.18 в 16:17