Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар най-рано през 2020 г.

Държавата ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните хора

Снимка: БГНЕС
Въвеждането на ваксина срещу варицела в имунизационния календар може да стане най-рано през 2020 година, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред обсъдените от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката промени са отпадане на една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, и създаването на Национална програма за профилактика на сезонен грип, която предвижда държавата да заплаща на противогрипните ваксини за хората над 60-годишна възраст.

Предложените промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, посочи д-р Ангел Кунчев. Целта им е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики.

Отпадането на една от реимунизациите срещу туберкулоза и срещу пневмококови инфекции е по препоръка на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни, че в много страни не се прави такава ваксина, в повечето имунизацията е еднократна. У нас до миналата година имунизацията и реимунизациите са били общо пет.

Друго направление е разработване на Национална програма за профилактика на сезонен грип - заплащане от НЗОК на ваксина срещу заболяването за хората над 60-годишна възраст. Тя обаче няма да е задължителна, а по желание на пациентите.

Експертният консултативен съвет обсъжда и включване в имунизационния календар на ваксинация срещу варицела в детска възраст. Д-р Кунчев посочи, че през миналата година са боледували 25 хиляди деца, има и два смъртни случая (на родители). По думите му, след въвеждането на имунизацията в САЩ, заболеваемостта е спаднала с 85%. Според експерта, по-добрият вариант е ваксината срещу варицела да не бъде задължителна.

Промените в имунизационния календар няма да бъдат въведени едновременно - още тази година може да отпаднат някои от реимунизациите, а ваксина срещу варицела може да бъде въведена след около 2-3 години, прогнозира още д-р Ангел Кунчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Един милиард и 900 милиона от възрастните хора по света имат наднормено тегло или затлъстяване, засегнати са и 75 милиона деца до 19-годишна възраст, сочат данни на Световната здравна организация от 2018 година. А именно наднорменото тегло и затлъстяването, според специалистите, са сред основните причини за захарен диабет тип 2. Един от..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32