Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар най-рано през 2020 г.

Държавата ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните хора
Снимка: БГНЕС
Въвеждането на ваксина срещу варицела в имунизационния календар може да стане най-рано през 2020 година, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред обсъдените от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката промени са отпадане на една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, и създаването на Национална програма за профилактика на сезонен грип, която предвижда държавата да заплаща на противогрипните ваксини за хората над 60-годишна възраст.

Предложените промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, посочи д-р Ангел Кунчев. Целта им е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики.

Отпадането на една от реимунизациите срещу туберкулоза и срещу пневмококови инфекции е по препоръка на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни, че в много страни не се прави такава ваксина, в повечето имунизацията е еднократна. У нас до миналата година имунизацията и реимунизациите са били общо пет.

Друго направление е разработване на Национална програма за профилактика на сезонен грип - заплащане от НЗОК на ваксина срещу заболяването за хората над 60-годишна възраст. Тя обаче няма да е задължителна, а по желание на пациентите.

Експертният консултативен съвет обсъжда и включване в имунизационния календар на ваксинация срещу варицела в детска възраст. Д-р Кунчев посочи, че през миналата година са боледували 25 хиляди деца, има и два смъртни случая (на родители). По думите му, след въвеждането на имунизацията в САЩ, заболеваемостта е спаднала с 85%. Според експерта, по-добрият вариант е ваксината срещу варицела да не бъде задължителна.

Промените в имунизационния календар няма да бъдат въведени едновременно - още тази година може да отпаднат някои от реимунизациите, а ваксина срещу варицела може да бъде въведена след около 2-3 години, прогнозира още д-р Ангел Кунчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33

Проектът "КиндиРу" дава добри резултати

Резултатите от експерименталния проект, който бе проведен в шест софийски детски градини, по австралийската програма за ранно детско развитие "КиндиРу", бяха представени в Столичната община. Децата, работили по специализираната програма, са постигнали по-високи резултати в сравнение с тези, които са останали извън нея. В проекта, започнал миналата..

публикувано на 18.09.18 в 16:18

Промени в закона премахват двойните стандарти при храните

Храните, които се внасят в България, трябва да имат официален сертификат, за са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за храните. Автори на проектозакона са Съюз „Произведено в България“ и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Едно от предложенията е..

публикувано на 18.09.18 в 16:12

София в 105 минути

Тази седмица предаването ни е посветено на София – на нейната култура, история и дух. Може ли историята на града да бъде разказана в 105 минути, кои са най-ярките събития и факти, достиженията в архитектурата и градоустройството, постиженията в науката и изкуството, кои са ярките личности в историята на нашия град – за всичко това разговаряхме в..

публикувано на 18.09.18 в 15:59

"Студентски танцува" зарадва не само студентите

За трета поредна година Столичната община - район „Студентски“ отбеляза Деня на София като организира инициативата „Студентски танцува - 3“. Мероприятието се проведе тази сутрин на скейт площадката в парк „Студентски“, където професионални танцьори зарадваха посетителите с безплатни уроци по модерни танци. Столичната библиотека разположи щанд с..

публикувано на 18.09.18 в 15:56