Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар най-рано през 2020 г.

Държавата ще осигурява противогрипни ваксини за възрастните хора
Снимка: БГНЕС
Въвеждането на ваксина срещу варицела в имунизационния календар може да стане най-рано през 2020 година, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред обсъдените от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката промени са отпадане на една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмококови инфекции, и създаването на Национална програма за профилактика на сезонен грип, която предвижда държавата да заплаща на противогрипните ваксини за хората над 60-годишна възраст.

Предложените промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, посочи д-р Ангел Кунчев. Целта им е през следващите три години България да се доближи до най-добрите световни и европейски имунизационни практики.

Отпадането на една от реимунизациите срещу туберкулоза и срещу пневмококови инфекции е по препоръка на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни, че в много страни не се прави такава ваксина, в повечето имунизацията е еднократна. У нас до миналата година имунизацията и реимунизациите са били общо пет.

Друго направление е разработване на Национална програма за профилактика на сезонен грип - заплащане от НЗОК на ваксина срещу заболяването за хората над 60-годишна възраст. Тя обаче няма да е задължителна, а по желание на пациентите.

Експертният консултативен съвет обсъжда и включване в имунизационния календар на ваксинация срещу варицела в детска възраст. Д-р Кунчев посочи, че през миналата година са боледували 25 хиляди деца, има и два смъртни случая (на родители). По думите му, след въвеждането на имунизацията в САЩ, заболеваемостта е спаднала с 85%. Според експерта, по-добрият вариант е ваксината срещу варицела да не бъде задължителна.

Промените в имунизационния календар няма да бъдат въведени едновременно - още тази година може да отпаднат някои от реимунизациите, а ваксина срещу варицела може да бъде въведена след около 2-3 години, прогнозира още д-р Ангел Кунчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50

Над 200 хил. лева планира Столичната община за ремонти на църковни храмове

Над 200 хил.лв. е сумата, която кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да бъде отпусната за строителство и рекострукция на църковни храмове през тази година. От няколко години Столичният общински съвет утвърждава средства за подкрепа на духовните общности, като се очаква докладът с предложението да бъде приет на следващото заседание на Съвета..

публикувано на 20.07.18 в 14:37