Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всички пострадали при катастрофата край Вакарел са стабилизирани

Снимка: БГНЕС
Животът на всички пострадали при катастрофата на автобуса на АМ "Тракия" край Вакарел вече е вън от опасност. През изминалата нощ за първи път беше отчетена позитивна промяна в състоянието на най-тежко ранените, приети в болница "Света Анна". При произшествието загинаха шестима души, а общо 23-ма бяха ранени.

13-годишното дете, прието в "Пирогов", вече е извън реанимацията и диша самостоятелно, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов. Напълно разгънат е белият му дроб и е свален поставеният му по-рано дрен. Не са се потвърдили съмненията за разкъсани кръвоносни съдове. Детето има и други контузии, които не са тежки и минават с времето.
 
Позитивна промяна има в състоянието на пострадалите при същия инцидент, настанени в болница "Св. Анна", където бяха приети най-голям брой от ранените - общо 10 души. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, съобщи говорителят на болницата Антон Луков. В лечебното заведение бяха направени животоспасяващи операции на шестима от пациентите. Консилиум от специалисти решава днес дали да бъдат оперирани още две жени, пострадали при инцидента
 
СнимкаОт болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" е изписано е 19-годишно момиче, прието в петък в лечебното заведение с комоцио. Други трима пострадали са преминали за преглед и са били освободени за домашно лечение. Още вчера е изписан и шофьорът на катастрофиралия автобус, който беше приет в болница "Софиямед" с контузия на гръден кош. 40-годишна жена, която също беше танспортирана в лечебното заведение, е освободена в петък за домашно лечение. Тя е била с леки натъртвания. Състоянието на останалите пострадалите, които бяха настанени във ВМА и болница "Токуда" е стабилно. Две от жените са изписани днес от ВМА . По-тежко пострадала жена на 62 години остава за наблюдение в Клиниката по неврохирургия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43