Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Социално ангажираното изкуство и промените, за които се бори

Снимка: Alice Donovan Rouse/Unsplash
Стартира "Гражданската културна седмица 2018". Това е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията - теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

"Гражданската културна седмица" се реализира в рамките на проект „Граждански будилник - правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право, в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts". Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Културната седмица започва с излагане на факти и примери от световен мащаб за това, какво означава социално ангажирано изкуство и как то може да води до промени по социално значими теми. В поредица от творчески работилници, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, "Гражданската културна седмица" ще отвори разговор за гражданските ни права. Участие могат да вземат както любители на тези три изкуства, така и професионалисти, посочи Айлин Юмерова - ръководител проект и правен консултант към "Български център за нестопанско право".

Творческата среща - разговор за социално отговорната фотография, която ще се състои на 17 април (вторник) ще бъде в присъствието на Веселина Николаева. С Марин Бодаков ще бъде писателската работилница „Критика и промяна“ на 18 април (сряда). А работилницата „Форма и послания през визуалните изкуства“ на 19 април (четвъртък) ще бъде с Велина Мавродинова.

Входът за всички събития и работилници ще бъде свободен.

Подробности по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

И неспециалист може да спаси човек като своевременно му рестартира сърцето

Днес е Международният ден на рестартирането на сърцето, който се провежда за популяризиране значението на сърдечния масаж, изкуственото дишане и използването на автоматичен външен дефибрилатор от немедицински лица за спасяването на живот. У нас по инициатива на специалисти по спешна медицина, кардиолози, студентски и други младежки..

публикувано на 16.10.18 в 15:42

Майкъл Маккел: Вярвам, че младите таланти трябва да се подкрепят

Известният британски актьор Майкъл Маккел гостува в "Радиоприемница" днес .Той е член на  международното жури на кино-литературния фестивал „Синелибри“, но е в България и заради късометражния дебют на Станислава Айви „I know what you did”. Майкъл Маккел ни разказа, че е у нас малко повече от седмица и е много впечатлен от младия екип с който..

публикувано на 16.10.18 в 15:37

Започна Национална седмица на достъпа до добра храна

За първи път у нас се провежда Национална седмица на достъпа до добра храна, организирана в рамките на едноименната инициатива, която цели да се формират и подпомогнат устойчиви политики по темата. Форуми, дебати, открити кухни и срещи с производители са само част от събитията, а кулминацията е на 24 октомври, когато ще се състои национална..

публикувано на 16.10.18 в 15:32

Явор Веселинов: Предизвикателството в "Мост" бяха снимките в Лондон

Явор Веселинов е сценарист заедно с Жоро Тошев на документалния филм "Лив Улман - къщата на спомените". Прожекцията на кинотворбата отбелязва 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, чиято муза и спътница в живота е иконата на норвежкото кино. Пред Радио София Явор Веселинов разказа за създаването на филма, разкривайки, че интервюто..

публикувано на 16.10.18 в 15:07

Кметът на "Овча купел": Предстои цялостно преасфалтиране на ул. "Народно хоро" до две години

Тази седмица в предаването "Вашият глас" ни потърсиха част от живеещите на тази улица с молба да има съдействаме в диалога им с район "Овча купел".  Преди около месец ВиК тръбите на ул. "Народно хоро", в участъка около ул. "Крушовски връх", са подменени. След ремонта павираната настилка е върната на мястото си, а между паветата е засипано с така..

публикувано на 16.10.18 в 14:10