Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Социално ангажираното изкуство и промените, за които се бори

Снимка: Alice Donovan Rouse/Unsplash
Стартира "Гражданската културна седмица 2018". Това е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията - теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

"Гражданската културна седмица" се реализира в рамките на проект „Граждански будилник - правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право, в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts". Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Културната седмица започва с излагане на факти и примери от световен мащаб за това, какво означава социално ангажирано изкуство и как то може да води до промени по социално значими теми. В поредица от творчески работилници, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, "Гражданската културна седмица" ще отвори разговор за гражданските ни права. Участие могат да вземат както любители на тези три изкуства, така и професионалисти, посочи Айлин Юмерова - ръководител проект и правен консултант към "Български център за нестопанско право".

Творческата среща - разговор за социално отговорната фотография, която ще се състои на 17 април (вторник) ще бъде в присъствието на Веселина Николаева. С Марин Бодаков ще бъде писателската работилница „Критика и промяна“ на 18 април (сряда). А работилницата „Форма и послания през визуалните изкуства“ на 19 април (четвъртък) ще бъде с Велина Мавродинова.

Входът за всички събития и работилници ще бъде свободен.

Подробности по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36