Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Социално ангажираното изкуство и промените, за които се бори

Снимка: Alice Donovan Rouse/Unsplash
Стартира "Гражданската културна седмица 2018". Това е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията - теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

"Гражданската културна седмица" се реализира в рамките на проект „Граждански будилник - правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право, в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts". Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Културната седмица започва с излагане на факти и примери от световен мащаб за това, какво означава социално ангажирано изкуство и как то може да води до промени по социално значими теми. В поредица от творчески работилници, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, "Гражданската културна седмица" ще отвори разговор за гражданските ни права. Участие могат да вземат както любители на тези три изкуства, така и професионалисти, посочи Айлин Юмерова - ръководител проект и правен консултант към "Български център за нестопанско право".

Творческата среща - разговор за социално отговорната фотография, която ще се състои на 17 април (вторник) ще бъде в присъствието на Веселина Николаева. С Марин Бодаков ще бъде писателската работилница „Критика и промяна“ на 18 април (сряда). А работилницата „Форма и послания през визуалните изкуства“ на 19 април (четвъртък) ще бъде с Велина Мавродинова.

Входът за всички събития и работилници ще бъде свободен.

Подробности по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50