Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Социално ангажираното изкуство и промените, за които се бори

Снимка: Alice Donovan Rouse/Unsplash
Стартира "Гражданската културна седмица 2018". Това е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията - теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

"Гражданската културна седмица" се реализира в рамките на проект „Граждански будилник - правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право, в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts". Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Културната седмица започва с излагане на факти и примери от световен мащаб за това, какво означава социално ангажирано изкуство и как то може да води до промени по социално значими теми. В поредица от творчески работилници, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, "Гражданската културна седмица" ще отвори разговор за гражданските ни права. Участие могат да вземат както любители на тези три изкуства, така и професионалисти, посочи Айлин Юмерова - ръководител проект и правен консултант към "Български център за нестопанско право".

Творческата среща - разговор за социално отговорната фотография, която ще се състои на 17 април (вторник) ще бъде в присъствието на Веселина Николаева. С Марин Бодаков ще бъде писателската работилница „Критика и промяна“ на 18 април (сряда). А работилницата „Форма и послания през визуалните изкуства“ на 19 април (четвъртък) ще бъде с Велина Мавродинова.

Входът за всички събития и работилници ще бъде свободен.

Подробности по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40