Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни жители на "Лозенец" може да затворят символично бул. "Черни връх"

Снимка: БГНЕС

Символично затваваряне на движението по бул.„Черни връх“ е възможно по време на днешния протест на жители от кв.„Лозенец“. От 18:30 ч. те ще проведат поредна акция срещу строителството на небостъргач на ул.„Златен рог“. До блокиране на придвижването в района, което да създаде затруднения, едва ли ще се стигне, но все пак организаторите имат намерение да изразят недоволството си като частично възпрепятстват шофьорите.
   
От няколко месеца жители на кв.„Лозенец“ изразяват несъгласието си със строителството на 120 метрова сграда на ул.„Златен рог“ и бул.„Джеймс Буаучер“. Основните им недоволства са срещу височината на сградата и утежняването на трафика след приключване на строежа. Според живеещите в района, инвеститорът извършва строителните дейности в противоречие нормативните изисквания, като „удобно“ се позовава на предишния вариант на Закона за устройство на територията.

Главният архитект Столичната община Здравко Здравков смята, че няма възможност да се предприемат ответни законови действия:

Намираме се в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж. Може би, ако правите един по-сериозен анализ, добре е да се проследи как е издадено разрешението за строеж в последните минути преди влизането в сила на Общия устройствен план от 2007 година. Това, което успяхме да направим, е да намалим тази височина до по-малко от 100 метра, без да има никакви законови механизми. Моето лично мнение е, че там няма място за такава висока сграда.

Според общинския съветник от групата на Коалиция „Сердика“ в Столичния общински съвет и член на инциативния комитет срещу небостъргача Войслав Тодоров, общината осигурява благоприятна среда за инвеститорските намерения. Войслав Тодоров каза още, че свидетелство за „чадъра“ върху строежа е намерението за изграждане на кръгово кръстовище на булевардите „Черни връх“ и „Джеймс Баучер“ и промяна на уличната регулацията в зоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Жители от "Лозенец" продължават да не искат небостъргач на ул. "Златен рог"

Жители на кв.„Лозенец“ за пореден път излизат на протест срещу изграждането на небостъргач на ул.„Златен рог“. Те са несъгласни не само с височината на строежа, но и с неговото местоположение, което не кореспондира с околните сгради. Подписка от..

публикувано на 22.11.17 в 16:19

Четвърти протест срещу небостъргача в "Лозенец"

Жители от кв.„Лозенец“ ще протестират отново тази вечер срещу изграждането на небостъргача на ул.„Златен рог“. Според тях, строителството на високата сграда е в противоречие на законовите разпоредби, а нежеланието за справяне с проблема, доказва..

публикувано на 06.12.17 в 16:18

Жители на "Лозенец" с ултиматум за трамвай №6

Жители на столичния кв. „Лозенец“ дадоха срок от един месец да бъде възстановено движението на трамвай 6 в участъка до басейна „Спартак“, в противен случай заплашиха с протести и блокиране на булеварди.  Това стана на обществено обсъждане в сградата..

публикувано на 08.03.18 в 11:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06