Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на Европа". В интерпретациите на творби на Верди, Стефан Драгостинов и австрийския композитор Михаел Публих, талантливите музиканти ще води диригентът Владимир Кираджиев.

За себе си маестрото казва, че живее от 30 години във Виена, като в началото работи с един камерен оркестър. Постепенно обаче кръга на интересите му се разширява и в последните десетина години се обръща към операта. Сега мога да кажа, че най-много се занимавам със симфонични концерти, като гостувам в различни страни. Сред тях в България (макар и рядко), Австрия, Япония, Южна Корея. Гостувам много в оперните театри и съм първи гост-диригент на оперния театър в Шчечин, Полша, където имам 20 спектакъла на година.  

Относно това на коя оперна сцена се чувства най-добре, маестро Кираджиев отговаря, че много харесва Виенската опера, макар да не е работил като диригент на нейната сцена. Доволен е обаче от факта, че като професор в Академията може да помогне на студентите, които учат дирижиране да посещават репетициите в Щатсопера на големи певци и диригенти.

Колкото до предстоящия концерт в София, Владимир Кираджиев казва, че ще се радва да дойде многобройна публика, която да бъде задоволена по отношение на разнообразието на музиката, качеството на изпълнението и на духа, с който ще бъде изсвирена.

Концертът "Пулсът на Европа" е и със специалното участие на австрийските музиканти Михаел Публих (пиано) и Рафаел Дженер (ударни). Участие ще вземе и Камерата Орфика НБУ. Оркестърът, базиран във Виена и София, е формиран от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция, Япония.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговци на горива готови за протест

Подготвяният законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, няма да увеличи събираемостта на данъци и акцизи, да спре сивата икономика и да осигури приходи в бюджета. Това заяви на пресконференция в БТА днес Симо Симов, говорител на Националното сдружение на търговци и превозвачи на..

публикувано на 21.01.19 в 19:07

Акушерките у нас - два пъти по-малко от необходимото

В България към момента работят два пъти по-малко акушерки, отколкото има нужда в здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От БАПЗГ предоставиха безплатни дистанционни курсове на акушерките в цялата страна по повод днешния Бабинден. Всяка акушерка, която е с редовно членство в..

публикувано на 21.01.19 в 18:33

10 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници в София

21 милиона лева са заложени в атуализирания проектобюджет на Столичната община за 2019 г. в сектор "Здравеопазване". 10 милиона лева ще бъдат за дофинансиране на общинските болници. Това съобщи кметът на София Йорднка Фандъкова, която направи проверка на ремонтираното отделение по хирургия на млечната жлеза в Първа САГБАЛ „Света София“. Столичният кмет..

публикувано на 21.01.19 в 17:20

Понякога всичко, от което се нуждаем, е прегръдка

Ученици от столичната професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов" днес раздават прегръдки на случайни минувачи по повод Международния ден на прегръдката.  Организатори на прекрасната инициатива са училищният психолог Татяна Петрова и учениците Елена, Божидар и Йоан.  Учениците започнаха инициативата в двора на..

публикувано на 21.01.19 в 16:24

Най-важното при фрий стайл е правилно да преценим рисковете

Много често под определението "свободен стил" се разбира изпълняването на трикове със специализирани ски или сноуборд, но до голяма степен понятието включва и самото каране извън дефинираните рамки на ски пистите. Когато карането премине на по-трудни терени, вече можем да говорим за екстремни ски. Това обясниха в ефира на Радио София Момчил Панайотов..

публикувано на 21.01.19 в 16:15