Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на Европа". В интерпретациите на творби на Верди, Стефан Драгостинов и австрийския композитор Михаел Публих, талантливите музиканти ще води диригентът Владимир Кираджиев.

За себе си маестрото казва, че живее от 30 години във Виена, като в началото работи с един камерен оркестър. Постепенно обаче кръга на интересите му се разширява и в последните десетина години се обръща към операта. Сега мога да кажа, че най-много се занимавам със симфонични концерти, като гостувам в различни страни. Сред тях в България (макар и рядко), Австрия, Япония, Южна Корея. Гостувам много в оперните театри и съм първи гост-диригент на оперния театър в Шчечин, Полша, където имам 20 спектакъла на година.  

Относно това на коя оперна сцена се чувства най-добре, маестро Кираджиев отговаря, че много харесва Виенската опера, макар да не е работил като диригент на нейната сцена. Доволен е обаче от факта, че като професор в Академията може да помогне на студентите, които учат дирижиране да посещават репетициите в Щатсопера на големи певци и диригенти.

Колкото до предстоящия концерт в София, Владимир Кираджиев казва, че ще се радва да дойде многобройна публика, която да бъде задоволена по отношение на разнообразието на музиката, качеството на изпълнението и на духа, с който ще бъде изсвирена.

Концертът "Пулсът на Европа" е и със специалното участие на австрийските музиканти Михаел Публих (пиано) и Рафаел Дженер (ударни). Участие ще вземе и Камерата Орфика НБУ. Оркестърът, базиран във Виена и София, е формиран от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция, Япония.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02