Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на Европа". В интерпретациите на творби на Верди, Стефан Драгостинов и австрийския композитор Михаел Публих, талантливите музиканти ще води диригентът Владимир Кираджиев.

За себе си маестрото казва, че живее от 30 години във Виена, като в началото работи с един камерен оркестър. Постепенно обаче кръга на интересите му се разширява и в последните десетина години се обръща към операта. Сега мога да кажа, че най-много се занимавам със симфонични концерти, като гостувам в различни страни. Сред тях в България (макар и рядко), Австрия, Япония, Южна Корея. Гостувам много в оперните театри и съм първи гост-диригент на оперния театър в Шчечин, Полша, където имам 20 спектакъла на година.  

Относно това на коя оперна сцена се чувства най-добре, маестро Кираджиев отговаря, че много харесва Виенската опера, макар да не е работил като диригент на нейната сцена. Доволен е обаче от факта, че като професор в Академията може да помогне на студентите, които учат дирижиране да посещават репетициите в Щатсопера на големи певци и диригенти.

Колкото до предстоящия концерт в София, Владимир Кираджиев казва, че ще се радва да дойде многобройна публика, която да бъде задоволена по отношение на разнообразието на музиката, качеството на изпълнението и на духа, с който ще бъде изсвирена.

Концертът "Пулсът на Европа" е и със специалното участие на австрийските музиканти Михаел Публих (пиано) и Рафаел Дженер (ударни). Участие ще вземе и Камерата Орфика НБУ. Оркестърът, базиран във Виена и София, е формиран от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция, Япония.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55