Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на Европа". В интерпретациите на творби на Верди, Стефан Драгостинов и австрийския композитор Михаел Публих, талантливите музиканти ще води диригентът Владимир Кираджиев.

За себе си маестрото казва, че живее от 30 години във Виена, като в началото работи с един камерен оркестър. Постепенно обаче кръга на интересите му се разширява и в последните десетина години се обръща към операта. Сега мога да кажа, че най-много се занимавам със симфонични концерти, като гостувам в различни страни. Сред тях в България (макар и рядко), Австрия, Япония, Южна Корея. Гостувам много в оперните театри и съм първи гост-диригент на оперния театър в Шчечин, Полша, където имам 20 спектакъла на година.  

Относно това на коя оперна сцена се чувства най-добре, маестро Кираджиев отговаря, че много харесва Виенската опера, макар да не е работил като диригент на нейната сцена. Доволен е обаче от факта, че като професор в Академията може да помогне на студентите, които учат дирижиране да посещават репетициите в Щатсопера на големи певци и диригенти.

Колкото до предстоящия концерт в София, Владимир Кираджиев казва, че ще се радва да дойде многобройна публика, която да бъде задоволена по отношение на разнообразието на музиката, качеството на изпълнението и на духа, с който ще бъде изсвирена.

Концертът "Пулсът на Европа" е и със специалното участие на австрийските музиканти Михаел Публих (пиано) и Рафаел Дженер (ударни). Участие ще вземе и Камерата Орфика НБУ. Оркестърът, базиран във Виена и София, е формиран от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция, Япония.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Янакиев: Не трябва да допускаме предположения, те ни заблуждават

Някои учени смятат, че можем да повишим коефициента си на интелигентност като променим хранителния си режим. Вместо да ви даваме съвети да намалите тестеното или шоколада, ще се опитаме да бъдем по-полезни като ви запознаем с... един гений. Илиян Янакиев е на 28 години и вече е част от най-голямата група за хора с високо IQ в света. За да..

публикувано на 16.10.18 в 18:38

Маргарита, която плете топлина

В “Моята история за доброто” ще ви разкажем за топлината, но не онази, която топли душите ни, а за топлината, която съвсем буквално ни предпазва от безпощадните зимни студове. За повечето от нас тези студове остават неусетени, заради дебелите дрехи, шапките и шаловете, с които чинно се увиваме преди да излезем от вкъщи. Има хора обаче, които се..

публикувано на 16.10.18 в 18:03

Икономисти: От малкия бизнес зависи развитието на българското общество като цяло

България е далеч от средното ниво в Европейския съюз по ниво на предприемаческа активност, възможности за достъп до финансиране, ниво на развитие и внедряване на иновации. Това заяви Елеонора Негулова - председател на УС на Националното сдружение на малкия и среден бизнес (НСМСБ) в рамките на икономическия форум The next big thing, който се провежда за..

публикувано на 16.10.18 в 16:22

Приказни същества се настаниха в ДГ "Олимпийче"

"Написани в приказка  търсим свойта съдба..."  Думи, написани и изпяти от младия творец Димитър Стафидов в песента "Приказка". Песен, вдъхновена от един амбициозен проект, който има за цел да преобрази дворчето на една детска градина.  А как се прави "чудовищна детска градина"? Със сигурност с чудовищно яки идеи! А какво по-хубаво от това, самите..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

Ученици от Х и ХІ клас ще се подготвят за професионалното си бъдеще на предприемачи, благодарение на програмата “Тийноватор”, която е част от международната мрежа “U School”. В организираните старт-ъп клубове, водени от ментори, ще участват 4 столични училища. Младежите ще се обучават как да развиват креативно мислене и да използват инструментите..

публикувано на 16.10.18 в 16:13