Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самоков празнува

На 21 август всяка година Българската православна църква прославя българския светец Симеон Самоковски. Денят се отбелязва вече традиционно и като празник на град Самоков. Кулминацията на празника на Община Самоков започва днес от 19.30 часа на площада на града с празнична програма. Преди да бъдат намерени мощите на покровителя на Самоков Св. Симеон..

публикувано на 21.08.19 в 17:42

Неочакваните ситуации за потребителите по време на ваканция

Комисията за защита на потребителите разпространи поредица от статии със съвети как да постъпваме при различни ситуации, които могат да възникнат по време на ваканцията ни - „Най-важното за потребителите през лятото”. За какво да внимаваме при покупка на стоки, в ресторант или хотел, ако резервацията ни е дублирана, ако чадърът и шезлонгът на плажа се..

публикувано на 21.08.19 в 17:39

Димитър Шопов: 3D Dogs в момента е в яслена възраст

Димитър Шопов е от младото поколение пловдивски художници. Завършва магистратура, специалност „Сценография“ в Националната художествена академия. Работи в столичните театри „Театър София“ и „Сфумато“ като сценограф. Носител е на наградата за млади артисти БАЗА за 2016 година. Сега творецът се представя с интересния филм 3D Dogs в актуалния..

публикувано на 21.08.19 в 17:23

Плетените шарени чорапи - съкровищница на българските традиции и обичаи

Събираме топлина и вдъхновение от един от традиционните български занаяти - плетенето на шарени чорапи - своеобразна приказка от багри и форми, за която разказва Росица Бакалова . Повече от 20 години тя не е просто майстор на художествено плетиво, а един от изкусните плетачи на автентични български чорапи с народни елементи. С много фантазия и усет..

публикувано на 21.08.19 в 17:17

Историята на група "Остава" в "Аз Остава"

Краят на август винаги сякаш е бил наситен за група "Остава". В традиция се превърна техният концерт в Борисовата градина, а тази година има и още един, много интересен акцент - книга за групата. Затова и поканихме Георги Георгиев , китариста на "Остава" и един от двамата, останали от самото създаване на групата (в Габрово, където Георги е студент,..

публикувано на 21.08.19 в 12:14

Мануела Попова: Ние сме различни, но искаме еднакво уважение и еднакви права

Мануела Попова е създател на Фейсбук страницата „Не се обиждай, но …“, която за по-малко от седмица събра над 12 хил. последователи. Мануела е родена с множество заболявания. Може и да не ѝ личи, но е инвалид. Като малка в училище получава различни коментари от деца и преподаватели. Още от тогава иска да създаде общност като тази. "Не се обиждай,..

публикувано на 21.08.19 в 12:11

През август София има особен чар

София през празниците е особено спокойна - без интензивно автомобилно движение и пешеходци. И ако това трае едва няколко дни, именно през август тази разлика в динамиката на града продължава седмици. За много хора, предимно кореняк-софиянците, сега е времето да се насладят на столицата. А така ли е и за всички останали? Чуйте повече..

публикувано на 21.08.19 в 10:56