Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Шеф Европейски:

Готвач се раждаш, а смелостта за експерименти идва с опита

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на кулинарната фиеста, наречена „Sofia Restaurant Week“. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а екипът ни ще гостува в четири от ресторантите, за да разкрием някои от тайните на столичните топ готвачи и да разберем кои са съставките, превръщащи храненето в наслада за всички сетива.

В София фестивалът се провежда на определен брой места, с фиксирана цена, а в рамките на девет дни, колкото ще продължи инициативата, ще могат да бъдат опитани ястията на различни традиционни и екзотични кухни.

В четвъртото издание на фестивала участват 29 ресторанта, които са най-добрите от всички досегашни издания, което е гаранция за голяма кулинарна фиеста, а менютата са фантастични, разказа организаторът на фестивала Николай Коев.

Оказа се, че интересът към фестивала е голям, а вече от 80% от местата са разпродадени.

Фестивалът ще пътува и до други градове в България, а през октомври ще бъде в Пловдив, като организаторите са подготвили и много други съпътстващи събития.

Никога на фестивала не е ставало въпрос за нахранване, а аз приятно преживяване и социални контакти, за хубава атмосфера и наслаждение на храната, добави Ники Коев.

Шеф Пламен Европейски ни разказа пък за част от изкушенията, които ще могат да опитат гостите в неговия ресторант, отворил врати само преди месец.

Менютата, които ще бъдат представени в ресторанта по време на „Sofia Restaurant Week“, ще могат да бъдат опитани и след фестивала.

Дресинг от смокини, пушена патица и рагу от ягоди, както и сладко - кисели калмари в тай стил с гроздови зърна, са част от вкусовете, които може да опитате в салатената листа на шеф Европейски, а той ни препоръча да ги комбинираме с розе или бяло вино, в зависимост от настроението.

Салатата от калмари е интересна, защото калмарите са приготвени по гръцки, единият сос е френски, а другият – тайландски. Дългогодишният опит пък позволява на шеф Европейски да експериментира с вкусовете и да обединява различните текстури в едно уникално ястие.

Готвачът се раждаш, дипломата е просто документ. Ако не усещаш кога и каква подправка да добавиш, колко време да приготвяш едно ястие, нещата не се получават, казва шеф Европейски.


Още за експлозиите от различни вкусове, за смелостта да презентираш нови и екзотични менюта и за съчетанието на храната с подходящо питие – чуйте в звуковия файл или гледайте във видеото.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 210 ценни находки на Перперикон за този сезон

Над 210 са ценните находки, открити до момента, от настоящия археологически сезон на Перперикон. Сред тях са кръстове, накити, монети, каменна пластика и други. До края на теренните проучвания ръководителят на разпоките проф.Николай Овчаров очаква още уникални артефакти. В момента екипът изследва средновековните пластове на скалния град. Вече..

публикувано на 17.08.19 в 11:05

Графа прави трансгранична музика

За трета поредна година One Love Tour събира на една сцена едни от най-популярните български и македонски изпълнители от различни стилове, като този път се набляга на дуетите между артистите от двете страни.Фестивалът е част от “Strumica Open Festival”. Владимир Ампов - Графа, участва за втора поредна година в One Love Tour и смята, че има..

публикувано на 16.08.19 в 18:27

Дизайн в "КвАРТал"-а

Утре е краят на поредицата от съботи, в която столични улици, се освобождават от автомобилно движение и се превръщат в споделени пространства за обмен на изкуство и дискусия за развитието на градската среда. Инициативата, която се провежда през цялото лято, е част от проекта „КвАРТал“ на Арт фондация „ДОМА“. Негова основна цел е да се обособи..

публикувано на 16.08.19 в 16:55

Ела на "Боса разходка" в Южния парк

Тази неделя, от 10.00 ч., в Южния парк в София ще се проведе “Боса разходка” - специално събитие , което е част от кампанията за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В рамките на събитието ще се..

публикувано на 16.08.19 в 16:30

Фотография за деца - градски образи

С популяризирането на влоговете в интернет, все повече деца мечтаят да могат да снимат и да правят клипове, за да дават форма на проблемите, които ги вълнуват ежедневно. Освен към смартфоните, най-малките проявяват интерес и към по-сложните технологии като фотоапаратите. За това на помощ идват организаторите на открития урок: "Фотография за деца -..

публикувано на 16.08.19 в 16:21

Слаткаристика празнува рождения си ден на One Love Tour в Струмица

Марко Маринкович - Слаткаристика , се оказа най-щастливият човек на българо-македонския концерт в Струмица, част от One Love Tour. Той отбеляза на сцената своя рожден ден, заедно с най-популярните изпълнители на България и Република Северна Македония.  Култовата хип- хоп звезда на Балканите не скри емоцията си: Човек трудно може да опише какво..

публикувано на 16.08.19 в 16:12

Дневникът на една софиянка: Коя е съвършената любов?

Коя е съвършената любов? Когато не знаем за какво да пишем, скъпи мои, най-добре да се хванем за любовта! Тази тема все някога ни е засягала и то по един много дълбок и запомнящ се начин. Дори да сме социопати и да мразим целия свят, поне веднъж сме се усмихнали на някого с влюбени очи. Но да се върнем на питането, коя е съвършената..

публикувано на 16.08.19 в 14:30